MEDIA ARCHIVE


    ' '

χθών και γαῖα / μαγειρείον vol.I


3-12 Μάϊου 2023
Απόλλωνος 25, Πλάκα, Μητρόπολη

Με τις λέξεις χθων και γαῖα ονομάζονται δύο αντιθετικές όψεις της γης: χθών είναι ο κάτω κόσμος, κάτω από την επιφάνεια της γης, η γαῖα είναι η γη από την επιφάνεια προς τον ουρανό. Αυτή η διαφορά μεταξύ της επιφάνειας και όλων αυτών που βρίσκονται επάνω και κάτω από αυτήν βρίσκεται σε μία λεπτή γραμμή. Ενώ η χθων, ο κάτω κόσμος φαίνεται να είναι σκοτεινός, χωρίς ζωή και άγνωστος, είναι αυτός ακριβώς ο κόσμος που θρέφει όλα αυτά τα αγαθά που βρίσκονται στην επιφάνεια, παράγει τις σοδιές και την ευημερία του κόσμου μας.
«θρέφει όλα όσα βρίσκονται πάνω στην χθόνα» και παράγει τις σοδειές και τα αγαθά που πλουτίζουν τους ανθρώπους: για εκείνους που η γαῖα τιμά με την εύνοιά της «η σπαρμένη και ζωοπάροχη γη βρίθει από καρπούς, στα χωράφια τους τα ζωντανά ευημερούν, στο σπίτι τους υπάρχουν περίσσια πλούτη και κυβερνούν με δίκαιους νόμους τις πόλεις των όμορφων γυναικών» (στ. 9-11). 1. Πρόκειται για τον Ομηρικό Ύμνο «Εἰς Γαῖαν παμμήτειραν». Χθών και γαῖα: Επειδή οι άνθρωποι ζουν πάνω στην λεπτή γραμμή της επιφάνειας, αυτήν ακριβώς που χωρίζει, αλλά και ενώνει την ουράνια και υπόγεια γη, τη ζωή και το θάνατο το παρόν και το παρελθόν μπορούν από τη σχέση αυτή, αλλά και την αντίφαση μεταξύ των δύο κόσμων να ορίσουν τις ενέργειές τους και να σχεδιάσουν το μέλλον.
Στην εποχή μας ωστόσο οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει και απαρνηθεί τη σχέση τους με τον χθόνιο κόσμο, ζουν μόνο στη Γαῖα. Όσο περισσότερο αποβάλλουν τη σκέψη του κάτω κόσμου, τόσο περισσότερο γίνεται η ζωή τους ημιτελής. Όσο περισσότερο ξεχνούν την γνώση τους τους για τα βάθη της Χθονός, που αντιμετωπίζεται μόνο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόσο περισσότερο ηλιόλουστη και χαρούμενη επιφάνεια της Γαίας δηλητηριάζεται και σιγά σιγά καταστρέφεται.
Στην έκθεση «χθών και γαῖα» οι καλλιτέχνες πειραματίζονται στο μεταίχμιο αυτής της λεπτής γραμμής μέσα σε έναν χώρο που προσομοιώνει αυτήν την αντιφατική σχέση σε ένα κτήριο που στέγαζε εργαστήρια εκκλησιαστικών σκευών και φέρει το βάρος εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στο τελετουργικό μέρος.

Επιμέλεια: Εκτορας Θεουλάκης / Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συντονισμός: Lars* Kollros /

Εγκαταστάσεις, performances, προβολές «χθών και γαία / μαγειρείον vol.I»

«Τοπολογία/ Topology»
Επιμέλεια: ´Εκτωρας Θεουλάκης
Σπύρος Μπέτσης (performance), onecontinuouslab (Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος/ Οδυσσέας Κλεισούρας), εγκατάσταση, Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, Sebastian Seixas, the Krank, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαριλένα Κρανιώτη
Performance Πέμπτη 4.5: Στράτος Στεριανός / Θέκλα Γαΐτη

Academy of fine Arts Vienna, Studio Video and Video Installation
Τετ. & Πέμπ. 10.5 & 11.5, 19:00
Συντονισμός: Lars* Kollros
Συμμετέχουν: Natalia Del Mar Kasik, Marzieh Emadi, Cosma Grosser, Elham Hadian, Sepideh Hassani, Ramina Jenabi, Dila Kaplan, Lars* Kollros, Allegra Kortlang, Arash Lorestani, Markus Maicher, Abigail Marcillo, Alma Moos Nuñez, Jennifer Posny, Sina Saadat, Luiza Spotorno, Julia Stakhorska, Amelie Sztatecsny.

Performance Παρασκευή 12.5, 21:00
Φίλιππος Τσιτσόπουλος / Θάνος Σταθόπουλος

Η έκθεση «χθών και γαῖα / μαγειρείον vol.I» περιλαμβάνεται στην Open street fair «Local infection of the cosmopolitan» αφιερωμένη στην καρδιά της Αθήνας το Εμπορικό Τρίγωνο. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα σε απρόσμενους χώρους, μουσικά δρώμενα, και περφόρμανς , αλλά και slam poetry, σε μια σπονδυλωτή περιήγηση στο αθηναϊκό Τρίγωνο.


Local infection of the cosmopolitan
Open street fair / Athens Trigono
Athens intersection / Αθήνα σημεία τομής

2-7 Μάϊου 2023, Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
CHEAPART / APART / F.O.T.A. Friends of Trigono Athens / Vasi Hotel / mosaikon Hotel
Υποστήριξη:
Austrian Embassy in Athens, Akademie der bildenden Kuenste Wien

athensintersection.blogspot.com
cheapart.gr
apart-network.gr
fb: friendsoftrigonoathens

 

χθών και γαῖα / μαγειρείον vol.I