MEDIA ARCHIVE


  ' '
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional
 • Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional

Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες Back to Athens 2023 | Geometry of racional


Στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Back to Athens 10: Geometry of racional, a review, παρουσιάστηκαν οι ανεξάρτητες εγκαταστάσεις παρουσιάσεις καλλιτεχνών και επιμελητών των:
Ανδρέα Βούσουρα, Νίκο Γιαβρόπουλο, Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο/ Alyssa Moxley, Μπέττυ Ζέρβα, Goldfuß unlimited: Anne Mégier/ Johanna Tatzgern/ Katja Teuchmann, Μπάμπη Καραλή, Κώστα Χριστόπουλο.


«Αυλο μνημείο», Νίκος Γιαβρόπουλος
Βιντεοεγκατάσταση
Η βίντεο εγκατάσταση «ʼυλο μνημείο», ανήκει στην ενότητα «Σκιές» που εξερευνά τη δυνατότητα να παραχθεί έργο τέχνης χωρίς υλικό, κάτι που έχει επιτευχτεί σε μεγάλο βαθμό από τον κινηματογράφο. Το «Αυλο μνημείο» είναι αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών.


«Ποιος θα Πετάξει τον Τελευταίο Λίθο;»
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Alyssa Moxley

HD Video με ήχο Διάρκεια: 15.59 λεπτά


«你好 HCN (nĭ hăo HCN)”, Μπάμπης Καραλής
Μια εγκατάσταση 600 φιαλών - 600 γάντια μιας χρήσης - τραπέζι και καρέκλες.


«The Shape of color, The voice of texture»
Νικόλας Καραθανάσης


«Stills from a movie», Κώστας Χριστόπουλος
Προβολή βίντεο με εικόνες από την ταινία «Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά» του Κακογιάννη. Οι υπότιτλοι της ταινίας έχουν ανασυνταχθεί με διαφορετική σειρά με έμφαση στο ξηρό και άνυδρο τοπίο και στον τουρισμό.


«Ανακατευθύνσεις», Μπέττυ Ζέρβα
Εγκατάσταση
Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής

Η βαλίτσα χρησιμοποιείται κυρίως για τη μεταφορά πραγμάτων και συνδέεται με το ταξίδι και την κινητικότητα. Είναι η συντροφιά μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας προς ένα νέο τόπο. Μέσα της στοιβάζουμε τα αναγκαία και απαραίτητα, τα κεμήλια και τα πολύτιμα, τις συνήθειες και τα συναισθήματά μας, τις μνήμες και τις ιστορίες μας. Για τον καθένα μας, μια βαλίτσα μπορεί να έχει διαφορετική σημασία, συναισθηματική αξία και συμβολισμό. Για αυτό, τη συναντάμε πολύ συχνά ως αντικείμενο ενσωματωμένο σε πολλά έργα καλλιτεχνών μεταξύ άλλων του Marcel Duchamp, της Zoe Leonard και της Mona Hatoum.

Οι βαλίτσες στην εγκατάσταση με τίτλο Ανακατευθύνσεις (2022) της Μπέττυ Ζέρβα έχουν μία ποιητική διάσταση και διάθεση. Οι κενές βαλίτσες από λευκό χαρτί, οι οποίες φωτίζονται εσωτερικά μέσα σε ένα δωμάτιο όπου η φθορά και η εγκατάληψη είναι ευδιάκριτες, σύμφωνα με την εικαστικό, αποτελούν «ένα είδος Tabula rasa όπου θα γραφτούν οι προσδοκίες, οι αλήθειες, τα όνειρα και οι πραγματικότητες όλων μας» σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και αμηχανία, και όπου η «αλλαγή πλεύσης» σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο είναι επιτακτική και μονόδρομος. Οι «φωτισμένες» βαλίτσες της είναι ανοιχτές να δεχθούν νέα περιεχόμενα, διατεθειμένες να αφήσουν πίσω τους σκελετούς του παρελθόντος. Είναι καθάριες, πρόθυμες πλέον στις αλλαγές. Δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.

Στρατής Πανταζής, Ιστορικός τέχνης και Επιμελητής


«Last blues/Torino», Ανδρέας Βούσουρας
Εγκατάσταση
Με αφετηρία μια μικρή ενότητα ποιημάτων που έγραψε ο Ιταλός συγγραφέας Τσέζαρε Παβέζε λίγο πριν αυτοκτονήσει στο Τορίνο, η εγκατάσταση αναφέρεται στις σχέσεις έρωτα-απωλειας - πένθους.


«MOVING CONT(R)ACTS»
Goldfuß unlimited:
Anne Mégier, Johanna Tatzgern, Katja Teuchmann
Βίντεο-εγκατάσταση και performance

Η ομάδα «Goldfuß unlimited» εξερευνά τη σύναψη επαφής και τη σύμβαση που προκύπτει από αυτήν. Ανιχνεύουν και καταγράφουν διάφορες μορφές έκφρασης και επιλέγουν πολλαπλές τοποθεσίες ώστε να ερμηνεύσουν την επίδραση των δωματίων μέσα από τις κινήσεις τους. Συλλέγουν εικόνες, στοιχεία, λεκτικές και μη λεκτικές πτυχές των συναντήσεων τους και τις ενσωματώνουν σε μία έρευνα κίνησης και υλικών. Η έρευνα τους διεξάγεται ως μια ανοιχτή διαδικασία σε διαφορετικά διαπολιτισμικά πλαίσια, αναζητώντας την επαφή, την αλληλεπίδραση και τη συνδημιουργία.

Η εν λόγο παρουσίαση της βίντεο-εγκατάστασης από το συλλογικό project MOVING CONT(R)ACTS θα προβληθεί σε δωμάτιο ως αυτόνομο έργο και θα λειτουργήσει ως θεματικό υπόβαθρο που θα πλαισιώσει τις performance της ομάδας. Οι εικόνες και τα υλικά που προκύπτουν από την κινητική έρευνα κατά τη διάρκεια των performance, αναλύονται. Επιπλέον, μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Back to Athens θα δημιουργηθεί μια ανοιχτή πρόσκληση για τη συλλογή ιδεών και κινήσεων που σχετίζονται με το MOVING CONT(R)ACTS. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα τεκμηριωθεί και θα ενσωματωθεί στη μετέπειτα δουλειά τους.

Η ομάδα Anne Mégier (χορός, περφόρμανς) Katja Teuchmann (πολυμέσα - πολιτισμός) και Johanna Tatzgern (εικαστικός καλλιτέχνης) συνδυάζουν την performance art, τις εικαστικές τέχνες και άλλα εκφραστικά μέσα: ερευνούν κινήματα και τελετουργίες, αναλύουν και διεξάγουν συνεντεύξεις. Συλλέγουν αντικείμενα, υλικά και ιστορίες τις οποίες τεκμηριώνουν μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.


Το Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional επιμελούνται οι:
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.

APART Art Research and Applications [Διοργάνωση]
Υποστήριξη και συμμετοχή:
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα για την ενότητα «Glorious Elements/Plastic Kisses»], Δήμος Αθηναίων [Αιγίδα], Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport), ZOIA, Land Tirol, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, CHEAPART, ARTmART, Modular expansion, Συμμετοχή πολιτιστικού προγράμματος: Athens Intersection Cultural Program.

Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα, 104 33

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023, 16:00 - 22:00
Διάρκεια: 28 Ioυνίου - 2 Ιουλίου, 2023
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00