MEDIA ARCHIVE


    ' '

Ο Αέναος Κύκλος | Kissos Pelion Zig Zag Festival 2024

"Οι ανατροπές είναι η πραγματική φύση της ζωής και όχι η εξαίρεση."


Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2024, επιλεγμένοι καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν σε μία συνάντηση με έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις και performance και συμμετέχουν σε ξεναγήσεις στην αθέατη πολιτιστική κληρονομιά του βουνού, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα ακούσματα.

To Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2024 θα πραγματοποιηθεί 22 - 28 Ιουλίου, στον Κισσό στο ανατολικό Πήλιο. Πρόκειται για τη μοναδική διοργάνωση αποκλειστικά για τη σύγχρονη τέχνη στο Ανατολικό Πήλιο, γεγονός που καθιστά τον συγκεκριμένο προορισμό ιδιαίτερα σημαντικό. Η συνύπαρξη με τη σύγχρονη τέχνη, η καλλιτεχνική επαφή και εκτόνωση αποτελεί μια βαθιά ανάγκη για τον κόσμο που εν δυνάμει ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη, αλλά και θέλει να έρθει σε επαφή με το φυσικό και ιστορικό τοπίο του Πηλίου.

Το καθημερινό 7-ήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και επισκέπτες και τους συνδέει με τον τόπο, την ιστορία και τον φυσικό πλούτο του Κισσού. Το Zig Zag Festival με τίτλο “Ο αέναος κύκλος” θα φιλοξενηθεί στο Παλαιό Δημοτικού Σχολείου Κισσού και σε διάφορες τοποθεσίες στην ιστορική πλατεία του Κισσού.

“Ο Αέναος Κύκλος”

Το εικαστικό πρόγραμμα και η θεματική των δράσεων του Zig Zag Festival για το 2024 επικεντρώνεται στην αέναη κυκλική κίνηση. “Ο Αέναος Κύκλος” είναι μια άμεση μεταφορά των αλλαγών που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή και στον σύγχρονο πολιτισμό.
Κατακλυσμικά γεγονότα και ανατροπές στη φυσική ροή της καθημερινότητας μας ξαφνιάζουν και αλλάζουν τη ροή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ζώντας το σήμερα δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι ανατροπές είναι η πραγματική φύση της ζωής και όχι η εξαίρεση. Υπάρχει μία διαδοχή και εναλλαγή των γεγονότων, κάτι γεννιέται, αλλάζει, χάνεται και ταυτόχρονα εκκολάπτεται κάτι καινούριο σε μία αέναη αλληλουχία.

Η αέναη κυκλική κίνηση υπενθυμίζει τον κύκλο της ζωής των αρετών και των ελαττωμάτων της ανθρώπινης φύσης, την αγάπη, τη βία, την ευημερία, τον πόλεμο, τις ανακαλύψεις, την εκδίκηση, τον πόνο, τη χαρά. Πρόκειται για μία επίπονη προσπάθεια του ανθρώπου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις μέσα στον κύκλο της ζωής.

Αέναος είναι αυτός που γίνεται από πάντα, διαρκώς και για πάντα. Ήταν εκεί πριν από εσένα. Θα είναι εκεί και μετά από εσένα. Μεγάλωσε τους γονείς σου, τους παππούδες και τις γιαγιάδες σου και μεγαλώνει και εμάς σε έναν αρχέγονο κυκλικό χορό σε μία πορεία εξέλιξης και γνώσης. Τα δραματικά καιρικά φαινόμενα, η απότομη μεταβολή του κλίματος και οι συνέπειες τους, ανατρέποντας την καθημερινή ροή των γεγονότων μας βγάζουν από τον λήθαργο των συνηθειών μας και μας οδηγούν σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση των παγιωμένων αντιλήψεων μας.

Στον Κισσό, στο Πήλιο, στον τόπο που επλήγη σφοδρά από τα αχνά ακόμα σημάδια της κλιματικής αλλαγής ανταμώνουν καλλιτέχνες με εικαστικά έργα, performance και μουσικά δρώμενα σε μία έκθεση που επιχειρεί να επισημάνει αφενός και να αναδείξει αφετέρου όχι την καταστροφή, αλλά την αναγέννηση και τη γνώση που έρχεται μέσα από τη φυσική ροή του αέναου κύκλου της ζωής.

“Χείρων και Νέσσος, οι δύο όψεις του κόσμου”, Οπτικές σημειώσεις

Οι Κένταυροι ως υβριδικά πλάσματα, μισοί άνθρωποι και μισοί ζώα συμβόλιζαν στην ελληνική μυθολογία την αέναη μάχη από τη μία του κτήνους και των κινδύνων του φυσικού κόσμου και από την άλλη τη γνώση και την ευγένεια της έρευνας και της σοφίας. Σε ένα πλήθος βάναυσων Κενταύρων που προσωποποιούνται στον άγριο Νέσσο, ξεχωρίζει η μοναδική μορφή του σοφού και ευγενούς Χείρωνα. Ενώ ο Νέσσος αναλώνεται μαζί με τους άλλους Κενταύρους σε πολέμους και μάχες, ο Χείρων διδάσκει στους ήρωες της μυθολογίας την ευγενή δύναμη του φυσικού κόσμου και μεταλαμπαδεύει τη γνώση του. Ωστόσο και οι δύο Κένταυροι φονεύονται ό ένας ακούσια και ο άλλος εκούσια από το ίδιο πρόσωπο που δεν είναι άλλο από τον Ηρακλή σε μία τελική σύγκρουση των δύο κόσμων, της βαναυσότητας και του πολιτισμένου. Ο κόσμος - όπου η ευλογία, το καλό και το ευγενές αλληλοδιαδέχονται το ζωώδες, το κακό και το βάναυσο - υποκύπτει τελικά και συνθλίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του αέναου κύκλου της ζωής. “Χείρων και Νέσσος, οι δύο όψεις του κόσμου”, καλλιτέχνες, επιμελητές και επισκέπτες αιχμαλωτίζουν με το φωτογραφικό φακό αντιθετικές έννοιες με ένα πολύ πραγματικό τρόπο. Εμβαθύνουν και αποκαλύπτουν, διαμορφώνουν και ερμηνεύουν τις ακολουθίες του περιβάλλοντος με την προσωπική τους ματιά. Οι εικόνες τους προβάλλονται καθημερινά.

Πρόγραμμα 22 - 28 Ιουλίου

Δευτέρα 22 Ιουλίου
Εγκαίνια Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2024

22 - 28 Ιουλίου
καθημερινά 19:00 - 21:00
Παλαιό Δημοτικό Σχολείου Κισσού

“Αέναος Κύκλος” Ομαδική έκθεση
“Χείρων και Νέσσος, οι δύο όψεις του κόσμου” Οπτικές σημειώσεις
Καλλιτέχνες, επιμελητές και επισκέπτες ερμηνεύουν αντιθετικές έννοιες με το φωτογραφικό τους φακό, συμμετέχοντας σε μία καθημερινή προβολή.

Τρίτη, 23 Ιουλίου
21:00, Πλατεία Κισσού
“ME.THEY.US”
Ελένη Τσαμαδιά,
κινητική σύνθεση-performance & Γιώργος Καρούμπης, μουσική σύνθεση-αυτοσχεδιασμός

Τετάρτη, 24 Ιουλίου
16:00, Πλατεία Κισσού
Εργαστήριο Κυανοτυπίας
Ιουλία Λαδογιάννη,
Bleach Kollektiv

21:00, Πλατεία Κισσού
“Nest”
Αθηνά Κανέλα,
Performance

Πέμπτη, 25 Ιουλίου
19:30, Εκκλησία Αγ. Μαρίνας Κισσού
Ξενάγηση από τον Πατέρα Μιχαήλ

Παρασκευή, 26 & Σάββατο 27 Ιουλίου
Τοπικές κουζίνες, βιώσιμη διατροφή, ξενάγηση σε κουζίνες παραδοσιακών εστιατορίων

Κυρική 28 Ιουλίου
21:00, Λήξη έκθεσης και φεστιβάλ


Σχετικά με το Zig Zag Festival

To Zig Zag Festival σχεδιάστηκε το 2021 με στόχο τη διασύνδεση & δικτύωση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και του έργου τους με την παράδοση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ανεξερεύνητης πλευράς των ελληνικού τοπίου. Κάθε 2 χρόνια τo Zig Zag Festival αλλάζει τοποθεσία ώστε να προσφέρει καινούρια ερεθίσματα και εμπειρίες και να ανανεώνει το ενδιαφέρον για το ελληνικό τοπίο. Γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί νέων μέσων, performance artists, μουσικοί, παρουσιάζουν έργα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και στο δημόσιο χώρο. To Zig Zag Festival μεταμορφώνει το χωριό που επιλέγει για μία εβδομάδα, σε έναν ζωντανό εικαστικό καμβά. Το 2021 και 2022, τo Zig Zag Festival πραγματοποιήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου ενώ το 2023 και το 2024 φιλοξενείται στο καταπράσινο τοπίο του Κισσού στο ανατολικό Πήλιο.

Isternia Tinos / Zig Zag Festival 2021: https://youtu.be/OE3Cy4b-L8k
Isternia Tinos/ Zig Zag Festival 2022 "Dialogues on Change": https://youtu.be/SNIfyzerHmE
Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023 "The cabinet of knowledge and nature": https://youtu.be/jGunAu4q_eo?si=3RTyHVuUfpdfLNeX


Ο Κισσός

Το χωριό Κισσός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο και προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.

Ο Κισσός είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 660 μέτρων. Απέχει 48 χλμ. από τον Βόλο, 8 χλμ. από τη θάλασσα τον ʼγ. Ιωάννη και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το όνομα του χωριού ίσως αναφέρεται στο ομώνυμο φυτό ή, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτου, από παραφθορά της λέξης χρυσός (κ’σος). Ο Κισσός είναι γνωστός για την τοπική αρχιτεκτονική, τη θέα προς τη θάλασσα και το δάσος από οξιές και καστανιές. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, μια τρίκλιτη βασιλική του 1650, έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κοσμείται από σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο 1700 – 1720 και τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Παγώνη από το 1802. Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν θέματα από την Καινή Παλαιά Διαθήκη και την Αποκάλυψη, αλλά και θέματα Φυσικής Ιστορίας και γεωγραφίας που τις καθιστούν μοναδικές. Η οικονομική και πνευματική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα επισφραγίστηκε με πλήθος σχολείων που λειτουργούσαν σχεδόν σε όλα τα χωριά. Στον Κισσό δίδαξε και ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 

 

Ο Αέναος Κύκλος | Kissos Pelion Zig Zag Festival 2024