MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • CHEAPART @ Art-Athina 2021
  • CHEAPART @ Art-Athina 2021
  • CHEAPART @ Art-Athina 2021

CHEAPART @ Art-Athina 2021

Η CHEAPART συμμετέχει στην έκθεση Art-Athina Pop-Up 2021 και στην ψηφιακή πλατφόρμα Art-Athina AA Virtual 2021.


Ο οργανισμός CHEAPART συμμετέχει στην έκθεση Art Athina Pop-Up 2021 με το έργο του Έλιο Σαμαρά.

Παράλληλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Art Athina Virtual 2021 (aavirtual.gr) που παρουσιάζεται την ίδια περίοδο, συμμετέχουν οι Μπάμπης Καραλής, Ορέστης Καραλής, Μαριλία Κολυμπίρη, Φραντζέσκα Μπούτση και Έλιο Σαμαρά.

Η εγκατάσταση του Έλιο Σαμαρά έχει τίτλο "Serket", βασίζεται σε μια αιγυπτιακή θεότητα, γυναίκα με σκορπιό στο κεφαλή έχει την δυνατότητα να γιατρέψει νοσουντες από τσιμπήματα φιδιών και και εντόμων αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να πνίξει τον άρρωστο, λειτουργεί κατά βούληση.
Το “Sekret” ανήκει στην πιο πρόσφατη δουλειά του Έλιο από αλουμίνιο και χαλκό, και αποτελεί μέρος σειράς έργων που διαμορφώνεται ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η εγκατάσταση "Expiation" της Φραντζέσκα Μπούτση. πραγματεύεται το ψυχικό τραύμα που προκαλείται από κακοποιητικά περιστατικά έμφυλης βίας. Η μορφή του φιδιού κεντάται επαναλαμβανόμενα δημιουργώντας ένα διάτρητο σεντόνι. Ηχεί το ριζίτικο τραγούδι "ο καύκος" και το δωμάτιο παραμορφώνεται.

Ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, η μελέτη και παρατήρηση της ισλαμικής αρχιτεκτονικής ήταν η αφορμή για τη σύλληψη της εγκατάστασης του Ορέστη Καραλή, "O καλλιγράφος, ο γλύπτης και ο αναρριχητής”.
"Σχεδίασα δύο γεωμετρικα στοιχεία σε άμεση αναλογία με το ανθρώπινο σώμα που συνδυαστικα αναπτύσσουν ένα μοτίβο. Σκοπός μου ήταν μια σύνθεση που να γίνεται αντιληπτή μέσα από την κατανόηση του ρυθμου και της επανάληψης της και όχι μέσω της καθαρής παρατήρησης. Οι τρεις άξονες/ασκήσεις έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το σώμα και τον άνθρωπο και μπορούν να ιδωθούν ως μια διαδρομή του μεταξύ δύο ή περισσότερων σημείων στο χώρο, ο οποίος ποικίλλει από το φυσικό βράχο έως τον δισδιάστατο καναβο."

Ο Μπάμπης Καραλής είναι από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που σχεδιάζουν και υλοποιούν έργα μεγάλης κλίμακας εντάσσοντας σε αυτά έννοιες που σχετίζονται με τη μνήμη, τη θρησκεία, το θάνατο και την ταυτότητα. Οι θεματικές του προέρχονται πολλές φορές μέσα από τα προσωπικά βιώματα.
Ενώ τα έργα του φέρουν το στοιχείο μιας ιδιαίτερης ‘ελληνικότητας’ που μεταφέρει την προσωπική, κοινωνική ή εθνική του ταυτότητα, δε διστάζει να αποδομήσει έννοιες, οργανισμούς και φορείς που πιστεύουν πως αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της κοινωνίας εκμεταλλευόμενοι την κυρίαρχη θέση τους. Φερόμενοι ως οι μόνοι φορείς της αλήθειας και της γνώσης δίνουν στον Μπάμπη Καραλή από μόνοι τους τα όπλα για να χλευάσει τις αγκυλώσεις και τα παράδοξά τους

H Μαρίλια Κολίμπρη στην πιο πρόσφατη δουλειά της, χρησιμοποιεί ως βασικά μοτίβα για τη σύνθεση του έργου, είδη οικιακής χρήσης, καθορίζοντας έτσι τις βασικές οπτικές μορφές του σπιτιού.
"Η καθημερινότητα στο σπίτι μας φέρνει αντιμέτωπους με τη χρησιμότητα των αντικειμένων που ερχόμαστε σε επαφή. Βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται είναι η σχέση ανθρώπου και αντικειμένου. Πόσο αντικειμενικοποιείται ο άνθρωπος, και πόσο εξανθρωπίζεται το αντικείμενο;"

Art Athina Pop-Up 2021
Ισόγειος χώρος του ξενοδοχείου King George
12 - 21 Νοεμβρίου, 2021

Art-Athina AA Virtual 2021
1 - 30 Νοεμβρίου, 2021

Η Art-Athina Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και σημαντικό εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα.

Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, αποτελεί σημείο συνάντησης για την εγχώρια και διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία.