MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης
  • Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης
  • Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης
  • Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης

Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης

H διαδραστική εγκατάσταση Αθήνα-­Πεκίνο του εικαστικού Χάρη Κοντοσφύρη εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2004 στην CHEAPART στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά αποτέλεσε την Ελληνική Συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο με Εθνική Επίτροπο την ιστορικό και κριτικό τέχνης Ειρήνη Σαββανή και το 2005 προσκαλείται στη 2η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.


Ο Χάρης Κοντοσφύρης, σε συνεργασία με τον Ελληνογερμανό μουσικό Βασίλη Κόκκα, τον Ελληνοαμερικανό ποιητή Παναγιώτη Μποσνάκη και τον Ελληνοαυστριακό βιολόγο Ορέστη Δαβία, δημιουργεί κοινά σημεία επαφής για όλους εμάς, τους άγνωστους, διαφορετικούς και όμοιους, που παραμένουμε ξένοι και απόδημοι, αφού πάντα κλείνουμε στις αποσκευές μας την πολιτισμική μας ταυτότητα, τις προκαταλήψεις και τις αντιλήψεις μας.

Το έργο Αθήνα – Πεκίνο αποτελείται από δύο ενότητες:

Κιβωτός του Απόδημου

Η Κιβωτός του Απόδημου αποτελείται από την αναπαράσταση μιας παραδοσιακής κινέζικης παγόδας, «ένα αρχιτεκτονικό τοπίο στο ύψος του οπτικού ορίζοντα του θεατή» που ενισχύεται από τις μυρωδιές που αναδίδονται στο χώρο και από τους ήχους ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Καρδιά του Σκότους

Στην καρδιά του Σκότους, ξένοι απόδημοι αεπικονίζονται σε φυσικό μέγεθος σαν ζωντανές σκιές. Οι ανθρώπινες φιγούρες απεικονίζονται περιγραμματικά και φέρουν σχισμές από ψαλιδιές πάνω στη μεγάλη τοιχογραφία από ανακλαστική λαμαρίνα. Ο θεατής, χάρη στις ανακλαστικές ιδιότητες του υλικού, συμπεριλαμάνεται αυτόματα στο πλήθος των ανθρώπων, συμμετέχοντας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινότητα.Το πρόβλημα της Δηδούς, κείμενο του Χάρη Κοντοσφύρη ⬇

Η Αθήνα στις αρχές του 21ου αιώνα αποτελεί ένα πρόσκαιρο επεισόδιο στις ζωές των απόδημων ηρώων της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας κατανομής. Ο πλανήτης συγκλονίζεται από παράνομες υπερπόντιες μετακινήσεις, ταξίδια εξορίας, ψευδεπίγραφες περιπέτειες ελευθερίας κι ολόκληροι κόσμοι ερημώνουν, μπορεί και να καταρρέουν. Παντού διασπορά.

Στην Αθήνα συναθροίζονται άνθρωποι κάθε καταγωγής που οικοδομούν μέσα απ’ το χάος έναν καινούργιο αρμονικό πολιτισμό, δημιουργούν έναν κόμβο που δεν αρνείται καμία κατεύθυνση. Είναι εντυπωσιακό πώς με ελάχιστες απαιτήσεις και μηδαμινά μέσα ο απόδημος πετυχαίνει το μέγιστο: μέγιστο ταξίδι, μέγιστη εισροή, μέγιστη ανάπτυξη.

Η απόσταση Αθήνα – Πεκίνο καλύπτεται σε δύο διαδρομές, που αναπτύσσονται στο χώρο της CHEAPART, Α. Μεταξά 25, στα Εξάρχεια. Η πρώτη είναι μια συμβολική τσιμεντένια κατασκευή, που επιπλέει στον ορίζοντα τόσων γεγονότων στη ζωή ενός Κινέζου απόδημου και αποπνέει μια μυρωδιά ενθύμησης. Η Κιβωτός του Απόδημου ομοιάζει με ένα παραδοσιακό κινέζικο σπίτι, τη θέα του οποίου απολαμβάνουμε με την αδρή αντανάκλασή του να σκάει στα πόδια μας σαν τον παφλασμό ενός κύματος ορμητικού, της Αποδήμησης.

Κινούμαστε παράλληλα με την Κιβωτό. Οι πάνινοι τοίχοι φέρουν ανάγλυφες κεντημένες λέξεις. Η χαρακτηριστική μυρωδιά αναμειγνύεται με τους ήχους μιας ηλεκτρομαγνητικής μουσικής. Η δεύτερη διαδρομή μας οδηγεί στην Καρδιά του Σκότους. Διανύοντας το μικρό πέρασμα η μουσική γίνεται συγκεκριμένη. Στην απέναντι κοίτη του στενόμακρα διαμορφωμένου χώρου αντικρίζουμε ένα πλήθος απόδημων ανθρώπων που στέκεται οικείο και ανοίκειο πάνω σε ένα κεντρικό πεζοδρόμιο της Αθήνας. Inox λαμαρίνες, ψαλιδισμένες, διαμορφώνουν τον περίπλου αυτών των τόσο διαφορετικής καταγωγής ανθρώπων μέσα στην αστική τοπιογραφία της Αθήνας. Παντού περιπλανώμενος.

Με την υποστήριξη:
Ζορμπάς & Ζορμπάς, laser design
Ελιξίριο, Μπαχαρικά & βότανα

Εγκαίνια: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 20:30
Διάρκεια: 22.10 - 3.11.2002
Ώρες: 14:00 – 21:00 καθημερινά

CHEAPART
Α.Μεταξά 25, Αθήνα 106 81