Αθήνα-Πεκίνο | Χάρης Κοντοσφύρης | 2η Διεθνής Μπιενάλε Πεκίνου
H διαδραστική εγκατάσταση "Αθήνα-Πεκίνο" του Χάρη Κοντοσφύρη εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2004 στην CHEAPART στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά αποτέλεσε την Ελληνική Συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο με Εθνική Επίτροπο την ιστορικό και κριτικό τέχνης Ειρήνη Σαββανή και το 2005 προσκαλείται στη 2η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.
Το έργο "Αθήνα-Πεκίνο" αποτελείται από δύο ενότητες, με τις οποίες διερευνώνται βασικά ζητήματα ανθρώπινης επικοινωνίας, αυτογνωσίας, μέσω της μελέτης των θεμάτων της αποδήμησης και της μετανάστευσης. “Η Κιβωτός του Απόδημου” αποτελεί την αναπαράσταση μιας παραδοσιακής κινέζικης παγόδας, ένα αρχιτεκτονικό τοπίο στο ύψος του οπτικού ορίζοντα του θεατή. Αναδύεται στο χώρο και φανερώνει στο φως, σε άμεση εξάρτηση από τις σκιές του, την κλίμακα και τις διαστάσεις του, ενώ γίνεται αντιληπτή από το θεατή ως ένα “θέατρο σκιών” που προβάλλεται στο χώρο. Η συναισθησιακή προσέγγιση του έργου ενισχύεται από τις μυρωδιές που αναδύονται στο χώρο και από τους ήχους ηλεκτροακουστικής μουσικής. “Στην Καρδιά του Σκότους”, ξένοι απόδημοι απεικονίζονται σε φυσικό μέγεθος σαν ζωντανές σκιές. Οι ανθρώπινες φιγούρες αποδίδονται περιγραμματικά και φέρουν σχισμές από ψαλιδιές πάνω στη μεγάλη τοιχογραφία από ανακλαστική λαμαρίνα. Ο θεατής, χάρη στις ανακλαστικές ιδιότητες του υλικού, συμπεριλαμβάνεται αυτόματα στο πλήθος των ανθρώπων, υποχρεώνοντάς τον να συμμετάσχει στην σύγχρονη πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινότητα
Ο Χάρης Κοντοσφύρης, σε συνεργασία με τον Ελληνογερμανό μουσικό Βασίλη Κόκκα, τον Ελληνοαμερικανό ποιητή Παναγιώτη Μποσνάκη και τον Ελληνοαυστριακό βιολόγο Ορέστη Δαβία, δημιουργεί κοινά σημεία επαφής για όλους εμάς, τους άγνωστους, διαφορετικούς και όμοιους, που παραμένουμε ξένοι και απόδημοι, αφού πάντα κλείνουμε στις αποσκευές μας την πολιτισμική μας ταυτότητα, τις προκαταλήψεις και τις αντιλήψεις μας.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Ειρήνη Σαββανή:
"Με το έργο Αθήνα-Πεκίνo ο Χάρης Κοντοσφύρης, μαζί με τους συνταξιδιώτες του, μας υπενθυμίζει ότι η τέχνη γίνεται –ή έχει τη δυνατότητα να γίνει– ένας συνεργικός τρόπος συμμετοχής σε μια άλλη πραγματικότητα, ανοίγοντάς μας διόδους, ώστε να μην αρκεστούμε στις επιφανειακές αντανακλάσεις αλλά να έχουμε, ίσως, την ευκαιρία να περάσουμε, σαν την Αλίκη, σε άλλες πραγματικότητες, πέρα από τον καθρέφτη".
Ολόκληρο το κείμενο της Ειρήνης Σαββανή ⬇
Απόσπασμα κειμένου του Γιώργου Γεωργακόπουλου, απευθείας από το Πεκίνο:
"Η σημαία του κράτους δεν είναι ταυτότητα του καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει εμείς, εσείς και οι άλλοι. Είμαστε όλοι μαζί εδώ για να πούμε κάτι, μόνο όταν έχουμε να πούμε κάτι. Για να παραχθεί, να ευδοκιμήσει και να προβληθεί η δημιουργία δεν χρειάζονται παράτες, παιάνες και αγκυλωμένοι μονολιθικοί μηχανισμοί. Χρειάζεται πρωτοβουλία, ευελιξία, ρίσκο..."
Ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Γεωργακόπουλου
"Δυο ξένοι στην ίδια πόλη. Biennale VC Convergence" ⬇
"Αθήνα-Πεκίνο", Χάρης Κοντοσφύρης
2η Διεθνής Μπιενάλε του Πεκίνο
Μουσείο της Χιλιετηρίδας της Κίνας
20.9 - 20.10.2005