ΑρχικήARCHIVE2014ΦαντAσματα

ΦαντAσματα

Libby Sacer Foundation: έκθεση για τα προσωπικά μας φαντάσματα ως κομμάτι της ταυτότητας μας

ΦαντAσματα

Η Libby Sacer Foundation έχει επιλεγεί για την δεύτερη περίοδο 2014, για το πρόγραμμα υποστήριξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης CHEAPART Resident που πραγματοποιείται στο χώρο της CHEAPART. Η έκθεση "ΦαντΑσματα" αποτελεί μέρος του κύκλου δράσεων "Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please".

ΦαντΑσματα / Ghost Songs

Απ’ τα φαντάσματα της Ιστορίας ως τα προσωπικά μας φαντάσματα, εκείνο που στοιχειώνει, που επιμένει να υπάρχει ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο, και παραμένει αόρατο παρά τις εμφανίσεις του, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Τα φαντάσματα μπορούν να κρύβονται ή να αποκαλύπτονται, διαπερνώντας τοίχους και αιώνες, παραβαίνοντας όρια και περιορισμούς, και ολοκληρωτικά περιφρονώντας κάθε είδους Διαβατήρια. Όσα και αν τους ζητάμε εκείνα δεν ανταποκρίνονται, διατηρούν άκρα αυτοδιάθεση και το κυρίαρχο έμβλημα της εξουσίας: να μας βλέπουν ακόμα κι όταν εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε.

Ποια είναι τα φαντάσματα που μας «στοιχειώνουν», μας συγκροτούν, μας εξουσιάζουν, μας συντροφεύουν, μας παιδεύουν, μας απελευθερώνουν; Ποια είναι η φωνή τους, καλά κρυμμένη μέσα στη δική μας φωνή; Εμφανίζονται ερήμην μας, τα απόθεσαν άλλοι σε εμάς ή τα εγκάλεσαν οι σκέψεις κι οι επιλογές μας; Μας στοιχειώνουν ερωτήματα που παραμελήσαμε να θέσουμε ή τα ανεπίλυτα προβλήματα;

Παραδοσιακά για να μπορέσει μια οντότητα να στοιχειώσει το παρόν πρέπει πρώτα να πεθάνει, να γίνει παρελθόν. Ο θάνατος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση των περιορισμών της ύλης. Και παραδόξως, είναι ακριβώς η επαναφορά των φαντασμάτων στη ζωή, η έκθεσή τους στο φως του τρέχοντος χρόνου, που τελικά δύναται να τα αποστομώσει, να τα παραλύσει και να τα καταστήσει οριστικά νεκρά. Όμως πώς θα βρίσκαμε το δρόμο μας και ποιοι θα ήμασταν χωρίς αυτά; Αν μια α­λήθεια είναι αυτό που αρνείται τη λήθη, τότε τι γίνονται οι αλήθειες που ξεχνιούνται; Υπάρχουν φαντάσματα που τρέφουμε ευχαρίστως την παρουσία τους; Ποια θα προτιμούσαμε να ξεφορτωθούμε και πώς; Και εν τέλει, για ποια φαντάσματα μιλάμε;

Συμμετέχουν: (με εικαστικά και ηχητικά έργα, λόγο και ζωντανές δράσεις)
Γιώργος Αγγελάκης, Ελενα Ακύλα, Ανδρέας Βάης, Μαρία Γεωργούλα, Ana Hopfer, Akiro Hellgardt, Στέφανος Καμάρης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Αννα Λάσκαρη, Μικαέλα Λιακατά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαριέλα Νέστορα, Αρης Σιαφάς, Victoria Skogsberg, Ολγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Eugenia Fragos, Irine Vela, Mark van Yetter, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης.

Performances
C7 της Μαριέλας Νέστορα [2, 3, 4 Ιουλίου & 19 Σεπτεμβρίου]
Εξελισσόμενη περφόρμανς με μάρτυρες φυτά ιδιαίτερης ευαισθησίας στα φαντάσματα.

ΙΙχνη / Wake της Όλγας Σπυράκη [27 Ιουνίου, 2, 4, 9 Ιουλίου, 12, 17, 19 Σεπτεμβρίου]
Καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας συλλέγονται από τους θεατές ίχνη, πάνω στα οποία συμβαίνει ο χορός.


Σχετικά με την Libby Sacer
Η Libby (Liberty) Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1925. Eπηρέασε την σκέψη, την σύγχρονη τέχνη και την πρόσληψή της σε τεράστιο βαθμό. Η Libby Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία και παρέμεινε παντελώς άγνωστη ως το θάνατό της στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2013. Μετά το θάνατό της η περιουσία της περιήλθε στον κατά τη διαθήκη της εντεταλμένο αποδέκτη, τον Βρετανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή R.H., τον οποίον η ίδια δεν είχε συναντήσει ποτέ. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμηση του. Έτσι ξεκινά μια σειρά ανακαλύψεων που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη και σκέψη. Στο σπίτι της Libby Sacer βρέθηκαν σημαντικά έργα τέχνης που θεωρούνταν χαμένα ή άγνωστα, αλληλογραφία με πάνω από 20 προσωπικότητες των τελευταίων 50 χρόνων, βιντεοκασέτες, αρχεία ήχου, αντρικά και γυναικεία κοστούμια, μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα των Camus, Foucault, Debord, Nin, Arendt, κ.α., καθώς και βιβλία που είχε συγγράψει η ίδια, τα οποία διακινούσε αποκλειστικά από χέρι σε χέρι. Από το σύνολο των ευρημάτων προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, φιλοσοφίας και πολιτικής για μία περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα.


CHEAPART Resident Program
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστήριξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης μέσα από καλλιτεχνικές ομάδες, και επιμελητικές ενέργειες. Η CHEAPART προσκαλεί για ένα χρόνο καλλιτεχνικές ομάδες ή επιμελητές να παρουσιάσουν μέσα από συγκεκριμένες εκθέσεις διαλέξεις, ενέργειες τις ιδέες και την έρευνα τους. Η CHEAPART διαθέτει για το διάστημα αυτό το χώρο και τις υποδομές της για την υλοποίηση του προγράμματος. Για την πρώτη περίοδο 2013 επελέγη η ομάδα Salon de Vortex. και για την δεύτερη περίοδο 2014 η Libby Sacer Foundation. 

Information

CHEAPART Resident
Libby Sacer Foundation


ΦαντΑσματα 
Εγκαίνια: Παρ 27 Ιουνίου, 2014, 20:00
Διάρκεια: 27.6 – 18.7, & 11 – 19. 9.2014
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 19:00 – 22:00

http://libbysacer.blogspot.com

CHEAPART
A.Mεταξά 25, 10681 Αθήνα


Relevant Tags

Resident Program Libby Sacer Resident

Media Gallery