ΑρχικήARCHIVE2014Καταπίστευμα

Καταπίστευμα

Δημιουργικός διάλογος καλλιτεχνών με αφορμή θραύσματα από το αρχείο της LibbySacer

Καταπίστευμα

Το Libby Sacer Foundation ως CHEAPART Resident 2014, πραγματοποίησε κύκλο εκδηλώσεων στο χώρο της CHEAPART, με τίτλο "Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please," διεξάγοντας έναν διάλογο για τις καταβολές και τα "φαντάσματα".  Η έκθεση "Καταπίστευμα" ήταν το εναρκτήριο γεγονός του κύκλου.

Καταπίστευμα

Στο Καταπίστευμα παρουσιάζονται μεμονωμένα θραύσματα από το αρχείο της Λίμπυ Σάκερ, ανακατασκευές, καθώς και δημιουργικές προσεγγίσεις του υλικού από συνεργάτες της ομάδας, που λειτουργούν ως αναμονές για τις δράσεις του "Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please". Το Kαταπίστευμα άνοιξε για το κοινό από 10 έως 16 Απριλίου και σε δεύτερη φάση με πρόσθετο υλικό, από 23 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2014. Κατά το άνοιγμα των δύο φάσεων αλλά και σε άλλες ημερομηνίες ενδιαμέσως, έλαβαν χώρα ζωντανές δράσεις.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς και επιστήμονες: Ελενα Ακύλα, Nίκος Γιαβρόπουλος, Ρόζα Γιαννοπούλου, Νέλλυ Καμπούρη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Βασιλική Κονδύλη, Κώστας Κοράκης, Τίνα Κότση, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Μιακέλα Λιακατά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αννα Μανέτα, Μαρία Σαρρή, Ολγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης, Μαρία Φακίνου.

Σχετικά με την Libby Sacer
Το Φεβρουάριο του 2013 πέθανε μία σημαντική φυσιογνωμία των τελευταίων χρόνων που πέρασε απαρατήρητη. Η Libby (Liberty) Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1925. Eπηρρέασε την σκέψη, την σύγχρονη τέχνη και την πρόσληψή της σε τεράστιο βαθμό. Η Libby Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία και παρέμεινε παντελώς άγνωστη ως το θάνατό της στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2013. Μετά το θάνατό της η περιουσία της περιήλθε στον κατά τη διαθήκη της εντεταλμένο αποδέκτη, τον Βρετανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή R.H., τον οποίον η ίδια δεν είχε συναντήσει ποτέ. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμηση του. Έτσι ξεκινά μια σειρά ανακαλύψεων που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη και σκέψη. Στο σπίτι της Libby Sacer βρέθηκαν σημαντικά έργα τέχνης που θεωρούνταν χαμένα ή άγνωστα, αλληλογραφία με πάνω από 20 προσωπικότητες των τελευταίων 50 χρόνων, βιντεοκασέτες, αρχεία ήχου, αντρικά και γυναικεία κοστούμια, μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα των Camus, Foucault, Debord, Nin, Arendt, κ.α., καθώς και βιβλία που είχε συγγράψει η ίδια, τα οποία διακινούσε αποκλειστικά από χέρι σε χέρι. Από το σύνολο των ευρημάτων προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, φιλοσοφίας και πολιτικής για μία περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα.

Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λονδίνο, τα μέλη της συναντήθηκαν με τον κληρονόμο της Λίμπυ Σάκερ, και απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτήν και το κληροδότημά της. Για  το επόμενο διάστημα, η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης CHEAPART, και μέσω της θεματικής ενότητας Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please εκκινεί έναν διάλογο για τα ζητήματα που η Λίμπυ Σάκερ σωματοποιεί, για τις καταβολές και τα "φαντάσματα" μας.

Ο διάλογος αυτός, που εκτυλίχθηκε σε δομές εργαστηρίου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και θεωρητικών, αναφέρεται σε οριοθετήσεις και περιορισμούς του Σώματος, του Χώρου, της Ταυτότητας, έμφυλης και εθνικής, και των ιδεολογικών μηχανισμών που σχηματοποιούν τα όριά τους, καθώς και την έννοια της Διαμεσολάβησης τόσο στην τέχνη όσο και στην δημόσια ζωή.

CHEAPART Resident Program
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστήριξης και προώθησης της σύγχρονης τέχνης μέσα από καλλιτεχνικές ομάδες, και επιμελητικές ενέργειες. Η CHEAPART προσκαλεί για ένα χρόνο καλλιτεχνικές ομάδες ή επιμελητές να παρουσιάσουν μέσα από συγκεκριμένες εκθέσεις διαλέξεις, ενέργειες τις ιδέες και την έρευνα τους. Η CHEAPART διαθέτει για το διάστημα αυτό το χώρο και τις υποδομές της για την υλοποίηση του προγράμματος. Για την πρώτη περίοδο 2013 επελέγη η ομάδα Salon de Vortex. και για την δεύτερη περίοδο 2014 η Libby Sacer Foundation.

Information

CHEAPART Resident
Libby Sacer Foundation


Καταπίστευμα
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Απριλίου, 2014, 20:00
Διάρκεια: 10 Απριλίου – 17 Μαίου 2014
Ωρες λειτουργίας: Τετ - Σαβ: 18:00 - 22:00

http://libbysacer.blogspot.com

CHEAPART
A.Mεταξά 25, 10681 Αθήνα


Relevant Tags

Resident Program Libby Sacer Resident

Media Gallery