ΑρχικήARCHIVE2013Η Οικονομική Αξία

Η Οικονομική Αξία

Για το μεταβαλλόμενο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο όπου οι οικονομικές αξίες αλλάζουν ραγδαία

Η Οικονομική Αξία

Το Salon de Vortex στο πλαίσιο του ερευνητικού εγχειρήματος Urbanism for Dummies παρουσιάζει την έκθεση "Η Οικονομική Αξία/ Economic Value".
Η εκδήλωση ξεκινά με την διάλεξη της Ειρήνης Μίχα, (λέκτορα σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχ. ΕΜΠ), με τίτλο: "Ασφάλεια και πόλη, αναζητώντας διέξοδο από την ιδεολογία της υποταγμένης προστασίας." 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Lanfranco Aceti, Αρτεμις Ποταμιάνου, Γιάννης Γρηγοριάδης.

Τίτλος δανεισμένος από την εγκατάσταση του Beuys στα 1980. Ενα αιχμηρό σχόλιο στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι οικονομικές αξίες αλλάζουν ραγδαία. Οι δουλειές και των τριών καλλιτεχνών καταπιάνονται με τις ιδιαίτερες ποιότητες της υπό κρίση πόλης, παρεμβαίνοντας κριτικά και συλλέγοντας τα στοιχεία του χώρου, για να περιγράψουν αυτή τη μεταβλητότητα.

Με μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ο καλλιτέχνης Lanfranco Aceti, παρουσιάζει την αισθητική της επαναξιολόγησης της σύγχρονης κοινωνίας και μια επανερμηνεία της έννοιας της εργασίας. Σύμφωνα με τον Aceti, μια κοινωνία όπου η ανθρωπότητα έχει χάσει την αξία της, η απουσία της ελπίδας είναι ο κοινός δεσμός, και η δημοκρατία δεν είναι πλέον ένα νόμισμα προς κατανάλωση, το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά μια τέτοια κοινωνία; 

Η Αρτεμις Ποταμιάνου παρουσιάζει στην έκθεση την καταγραφή αλλά και το τελικό πραγματοποιημένο έργο "The Contemporary Man". Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον σε ένα κεντρικό δρόμο της Αθήνας μέσω της εγγραφής ενός αποσπάσματος του Erich Fromm από το "Man in Capitalistic Society". Στο απόσπασμα αυτό σχολιάζεται την αντίληψη του παράδεισου από τον σύγχρονο άνθρωπο ως ένα μεγάλο πολυκατάστημα όπου μπορεί να καταναλώσει συνεχόμενα και χωρίς περιορισμούς καταναλωτικά αγαθά. Στο βίντεο της "Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος Θανάτου" παρουσιάζεται η Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς του 2004, και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, μέσα από τίτλους διεθνών εφημερίδων.

Τέλος ο Γιάννης Γρηγοριάδης παρουσιάζει ένα βίντεο με αποσπάσματα από αρχειακό υλικό του 1960 όπου αμφισβητείται το ρυθμιστικό σχέδιο του λεκανοπεδίου της Αττικής, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας ενώ προτείνονται πολεοδομικές τακτικές, που πιθανώς να άλλαζαν την εικόνα και τον χαρακτήρα της πόλης. Παράλληλα παρουσιάζεται μέρος "ευρημάτων" που συνέλεξε από το επιχειρήσεις που μαράζωσαν και πτώχευσαν ως τεκμήρια της παρούσας οικονομικής κρίσης.

Information

CHEAPART Resident
Salon de Vortex


Η Οικονομική Αξία
Εγκαίνια: Παρ. 27 Δεκεμβρίου, 2013
Διάρκεια: 27.11 - 7.12.2013
Ωρες λειτουργίας: Τετ - Παρ 17:00 – 20:00, Σαβ 12:00 – 15:00 & με ραντεβού

https://salondevortex.wordpress.com

CHEAPART
A.Mεταξά 25, 10681 Αθήνα

Relevant Tags

Resident Program Salon de Vortex Resident Salon de Vortex

Media Gallery