ΑρχικήARCHIVE2013Νάντια Καλαρά | Here We Are, Home At Last

Νάντια Καλαρά | Here We Are, Home At Last

Νάντια Καλαρά | Here We Are, Home At Last

Το Salon De Vortex έχει επιλεγεί για το 2013, για το πρόγραμμα CHEAPART Resident που πραγματοποιείται στο χώρο της CHEAPART. Στο πλαίσιο του ερευνητικού εγχειρήματος Urbanism for Dummies το SDV παρουσιάζει την εγκατάσταση της Νάντιας Καλαρά.

Η εγκατάσταση με τίτλο Here We Are…Home At Last, μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ένα διαμεσικό, υπερμεγέθες προ-σχέδιο για μια εντοιχισμένη, υπερβατική πολεοδομία.
Το έργο φαίνεται να αναπτύσσεται γύρω από την ιδέα του αδύνατου της αναπαράστασης, υπονομευμένης εξ’ αρχής από τους τρόπους απόδοσης και τα μέσα. Τόσο η δυνατότητα του σχεδίου να μεταφράζει με αμεσότητα την ποιητική ενός καλλιτέχνη, όσο και η αντίφαση που εμπεριέχεται σε κάθε χαρτογραφικό αναπαραστατικό σύστημα, τοποθετούν τα έργα της έκθεσης ταυτόχρονα εντός και εκτός αναπαράστασης. Τα σχέδια βρίσκουν την εννοιολογική τους αντανάκλαση στις σελίδες του artist book, όπου η περιγραφή ταξιδιών και μετακινήσεων και η εναλλαγή της φωνής του αφηγητή με φωνές άλλων, μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια σειρά από πραγματικούς τόπους ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την αίσθηση της συμβατικής χωρικής μετακίνησης. Η εγγραφή της φωνής του Stalker στον τοίχο, απο-γεωμετρικοποιεί τον χώρο και μαζί με την αντήχηση της φράσης Here We Are…Home At Last, εντείνει την επιθυμία του θεατή να εμπιστευτεί την χαρτογράφηση των 'ανέφικτων τόπων' και να κατευθυνθεί προς κάποιους δικούς του 'εξαφανισμένους προορισμούς'.
Η ίδια ανάγκη ανάγνωσης και ανασύστασης των τόπων είναι που προκαλεί μια δια-στροφή του βλέμματος στην Καλαρά, μέσω της οποίας τους εντοπίζει και τους περιδιαβαίνει. Οσο ο τόπος διατρέχεται, το τοπίο δια-γράφεται. Υπάρχει εδώ μια απόπειρα να αποδοθεί αυτό που διαφεύγει... Τα έργα που προκύπτουν είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σύλληψης αυτής της περίπλοκης εμπειρίας που ευθύνεται για την πρακτική της περιήγησης στο παραλήρημα του ελληνικού αστικού και περιαστικού τοπίου. Ετσι, οι επινοήσεις αυτές καθίστανται η μέθοδος μέσω της οποίας η καλλιτεχνική αφήγηση στην Καλαρά διαμορφώνει ένα σχόλιο πάνω στη φύση του μη-είναι της αναπαράστασης.

Δημήτρης Μαρτίδης

Information

CHEAPART Resident
Salon de Vortex


Νάντια Καλαρά | Here We Are…Home At Last
Εγκαίνια: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2013
Διάρκεια: 31.10 - 24.11.2013
Ωρες λειτουργίας: Τετ - Παρ 17:00 – 20:00, Σαβ 12:00 – 15:00, και με ραντεβού

https://salondevortex.wordpress.com

CHEAPART
Α. Μεταξά 25, 10681 Αθήνα

Relevant Tags

Resident Program Salon de Vortex Resident Salon de Vortex

Media Gallery