ΑρχικήARCHIVE2013The Shape of Orders to Come | Société Réaliste/ Γιώργος Παπαδάτος

The Shape of Orders to Come | Société Réaliste/ Γιώργος Παπαδάτος

The Shape of Orders to Come | Société Réaliste/ Γιώργος Παπαδάτος

Το Salon De Vortex έχει επιλεγεί για το 2013, για το πρόγραμμα CHEAPART Resident που πραγματοποιείται στο χώρο της CHEAPART. Στο πλαίσιο του ερευνητικού εγχειρήματος Urbanism for Dummies, το SDV παρουσιάζει το project των Société Réaliste και Γιώργου Παπαδάτου.

Μια διπλή-συνεργατική έκθεση, με τίτλο σε αναφορά στο γνωστό, σχεδόν προφητικό βιβλίο του H.G. Wells "The Shape of Things to Come" του 1933, όπου εικάζονται τα μελλοντικά γεγονότα από το 1933 μέχρι το 2106 και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου κράτους. Η παράφραση του σε "The Shape of Orders to Come", εμπεριέχει τη διπλή ερμηνεία του "orders" ως νέα πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων αλλά και ως εντολές, διαταγές, αυτής της νέας τάξης.

Σε μια εξίσου διπλή ανάγνωση κινούνται οι παρεμβάσεις και τα έργα της έκθεσης. Διερευνήσεις της θεσμικής εικονογραφίας αυτής της νέας τάξης, απ’ τη μια, και των αναιρέσεων του επίσημα εκφερόμενου-επιβαλλομένου λόγου της από την άλλη.

Στα έργα τους οι Société Réaliste χρησιμοποιούν τυπογραφικά ή ηχητικά σύμβολα για να αποσυναρμολογήσουν και ξαναοργανώσουν τις έννοιες ("New Alphabetical Order", "Gang of Three", "Universal Anthem", "North / South" and "East / West"), ενώ στο φιλμ τους "The Fountainhead", βασισμένο στο φιλμ της Ayn Rand, αφαιρούν κάθε ανθρώπινο στοιχείο αφήνοντας την καπιταλιστική αρχιτεκτονική της νέας Υόρκης να αποτελεί ένα εφιαλτικό μνημείο.
Σε ανάλογο πλαίσιο, με σημασιολογικές μεταθέσεις και παραδοξότητες τα έργα του Γιώργου Παπαδάτου, φωτογραφίες, μικρά μοντέλα εγκαταστάσεων με φωτοτυπίες "Notes on transitional monuments", και αρχειακό υλικό "History at your disposal" αποσυναρμολογούν τις έννοιες της εξουσίας και τις μνημειακές διατυπώσεις της, σε μια απόπειρα να διερευνήσουν τον ενδιάμεσο χώρο, τον χώρο της μετάβασης που ανοίγει/ αφήνει η σύγκρουση, και ο οποίος, κατά τους Deleuze-Guattari, συνιστά ο ίδιος ένα μνημείο του εαυτού του σε διαρκές γίγνεσθαι.

Information

CHEAPART Resident
Salon de Vortex


The Shape of Orders to Come | Société Réaliste and Giorgos Papadatos
Εγκαίνια: Tρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2013
Διάρκεια: 24.9 - 24.10.2013
Ωρες λειτουργίας: Τετ - Παρ 17:00 – 20:00, Σαβ 12:00 – 15:00, και με ραντεβού

https://salondevortex.wordpress.com

CHEAPART
Α. Μεταξά 25, 10681 Αθήνα

Relevant Tags

Resident Program Salon de Vortex Resident Salon de Vortex

Media Gallery