ΑρχικήARCHIVE2014AMEN

AMEN

Ο σύγχρονος καλλιτέχνης αντιμέτωπος με τη θρησκεία

AMEN

Η αλληγορία στην τέχνη της αναγέννησης υπήρξε καταλύτης για την εξέλιξη της εννοιολογικής σκέψης. Η χρήση αφηρημένων μορφών, σχημάτων και εννοιών μεταφράζονται σε αντίληψη, βάθος γνώσης, και νόησης, καταργώντας την άμεση σχέση ανάμεσα στον συμβολισμό ή τη φορτωμένη εικονολατρία, πτυχές που άπτονται της θρησκείας και εμφανίζονται δυνάμεις όπως η κυριαρχία και η εξουσία. Η θρησκεία με το τελετουργικό και το πνευματικό της στοιχείο, η ηθική, η έπαρση, η ενοχή και η μεταμέλεια, απογυμνώνονται από το περιγραφικό στοιχείο του μεγαλείου, της θρησκευτικής τους υπόστασης.

Η έκθεση Amen, εξετάζει την προσέγγιση του σύγχρονου καλλιτέχνη απέναντι στην θρησκεία σε μια προσπάθεια να μεταφράσει επιφανειακά στερεότυπα σε βάθος και γνώση, εκφράζοντας συχνά απόψεις αντίθετες με τις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας. Κατά μία έννοια, οι καλλιτέχνες καλούνται να τοποθετηθούν προσωπικά απέναντι και σε σχέση με την πίστη τους, και ως προς την παγκόσμια θρησκευτική πεποίθηση.

Η σύγχρονη κοινωνία, από τη λαϊκή κουλτούρα (popular culture) μέχρι τις εικαστικές τέχνες, έχει εφεύρει εκ νέου τη θρησκευτική εικονογραφία μέσα από ένα σύνολο νέων, εξατομικευμένων αξιών. Επαναξιολόγηση του παραστατικού, του συμβολικού; Αλληλουχία αφηρημένων διαδοχικών μορφών, κειμένων που διέπονται από κρυπτογραφημένα μηνύματα; Όποιες και αν είναι οι εικαστικές αξίες που αναπτύσσονται μέσα από το θέμα, τα έργα μας αφυπνίζουν και μας φέρουν μπροστά σε νέα μονοπάτια προσωπικής πίστης-αίρεσης, μακριά από σκηνικά μαζικής λατρείας και θρησκευτικών συντεταγμένων.

Συμμετέχουν: Γίγας, Στέφανος Καμάρης, Μπάμπης Καραλής, Δημήτρης Πρωτόπαππας

Επιμέλεια: Φωτεινή Καπίρη

"Τι μπορεί να περιμένει άραγε κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα τη θρησκεία. Ασφαλώς όχι εκδηλώσεις πίστης, αν και κατά τη δεκαετία του '80 και ακόμη πιο μετά, σ' αυτή τη χώρα είδαμε έργα απροσδιόριστα με απροσδιόριστα εννοιακές ατμόσφαιρα όπου ο καλλιτέχνης, δεκαετίες μετά τις τελευταίες διατυπώσεις θρησκευτικότητας στο προσκήνιο (Παρθένης;), διατυμπάνιζε την πίστη του. Ήταν οι εποχές της νεο-ορθοδοξίας, μάλλον παρωχημένες από καιρό, αφού οι πρωταγωνιστές του τότε τώρα το έχουν γυρίσει. Τα πιο πρόσφατα χρόνια δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που οι λέξεις “σύγχρονη τέχνη” και “θρησκεία” μπαίνουν στην ίδια πρόταση: Kitsch (αν και ο ορισμός του είδους μοιάζει αυθαίρετος) και Σοκ." 

Διαβάστε όλο το κείμενο του Θανάση Μουτσόπουλου για την έκθεση AMEN

Το ArtWall Project Space ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό να λειτουργήσει σαν χώρος φιλοξενίας και προβολής της σύγχρονης τέχνης και καταλύτης για τη συνεύρεση και συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του χώρου της τέχνης. Την κατεύθυνση του εικαστικού προγράμματος του ArtWall σχεδιάζει και υλοποιεί η Φωτεινή Καπίρη, καλλιτέχνης, επιμελήτρια και συν-ιδρύτρια του CAMP! Contemporary Art Meeting Point, ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα πρότυπα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Το Fresh Hotel, στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη τέχνη.

Information

Εγκαίνια: Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, 2014
Διάρκεια: 23.9 – 21.10.2014

ARTWALL Project Space
Σοφοκλέους 26 10552, Αθήνα
http://theartwall.gr

Relevant Tags

The ArtWall

Media Gallery