ΑρχικήARCHIVE2018CHEAPART 83 ΔΕΘ

CHEAPART 83 ΔΕΘ

CHEAPART μέσα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονιίκης

CHEAPART 83 ΔΕΘ

CHEAPART στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Για 5η χρονιά, η CHEAPART βρίσκεται μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 8 – 16 Σεπτεμβρίου, για να υποδεχθεί τους φιλότεχνους και το κοινό της πόλης με τα έργα δεκάδων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών από 8 χώρες. Το περίπτερο της CHEAPART επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 15.000 άτομα, όπου παρουσιάζονται εκατοντάδες έργα σε περισσότερους από 260.000 επισκέπτες της ΔΕΘ, ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Ο θεσμός της CHEAPART έχει εδραιωθεί ως το εικαστικό γεγονός μέσα στην ΔΕΘ Helexpo, τη μεγαλύτερη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της καινοτομίας και την τεχνολογίας. Με στόχο το πρωτοπόρο, το σύγχρονο, το διαφορετικό, το αποτελεσματικό και με επίκεντρο την ανάδειξη της ελκυστικότητας των διεθνών εκθέσεων της, προβάλει καινοτόμα στοιχεία ενίσχυσης της εμπορικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΘ/Helexpo προσκαλεί την CHEAPART στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως ζωντανό καλλιτεχνικό θεσμό και εκθεσιακό πρότυπο που πρώτη το 1995 άνοιξε μια νέα αγορά σύγχρονης τέχνης στο ευρύ κοινό. Ανέτρεψε τα ως τότε δεδομένα μιας κλειστής αγοράς και έδωσε την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν από κοντά τον καλλιτέχνη και την δουλειά του, και αποκτήσουν ένα αυθεντικό έργο σε ένα συμβολικά χαμηλό κόστος.  Η CHEAPART στη συνεργασία της με τη ΔΕΘ φέρνει μαζί της την μεγάλη αυτή καλλιτεχνική οικογένεια εικαστικών και φιλότεχνου κοινού που συμμετέχει και παρακολουθεί συστηματικά τις εκθέσεις τα τελευταία 23 χρόνια. Στην συνεχή καλλιτεχνική παρουσία της στη διεθνή εικαστική σκηνή η CHEAPART έχει παρουσιάσει στο κοινό, πάνω από 1000 καλλιτέχνες.

Φέτος στο πλαίσιο της CHEAPART 83η ΔΕΘ παρουσιάζεται το project 25/25. Εικοσιπέντε σχεδιαστές κοσμήματος εμπνέονται από το έργο ισάριθμων εικαστικών, δημιουργούν κοσμήματα και συναντώνται μαζί τους σε έναν καλλιτεχνικό διάλογο και μια εικαστική παρουσίαση. Το project 25/25, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Σχολές Κοσμήματος MOKUME, επιμελείται η Φιόρη Δάλλα.
Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου από το πρωί μέχρι τη λήξη της ημέρας, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Peter Max Lawrence θα παρουσιάσει το "Paper Waster Press" long durational performance σε επιμέλεια Macklin Kowal μέσα στον εκθεσιακό χώρο της CHEAPART. O Lawrence θα παράξει μια σειρά σχεδιών με αναφορά σε Αμερικανούς υπερήρωες και την αιώνια διαμάχη καλού - κακού, σχολιάζοντας τη σχέση ηρωισμού και πονηριάς, θριάμβου και αποτυχίας. Το In Context που ξεκινάει για πρώτη χρονιά, θα φιλοξενήσει 2 καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για να αναπτύξουν ένα έργο / εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων μέσα στο περίπτερο. Για το 2018, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες είναι οι Ντορίνα Μάλλιου και η Ελένη Τσαμαδιά.

Η επετειακή 20η CHEAPART 1998 – 2018 στη Θεσσαλονίκη τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, καθώς και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και μέρος του “Tempo Forte Italia Grecia 2018”, πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας για την δημιουργία και προβολή πολιτιστικού δικτύου μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Η Αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα επισφραγίζει τη μακρόχρονη συνεργασία με την CHEAPART.
Η CHEAPART πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά σε περίπτερο μέσα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και αποτελεί την πολιτιστική πρόταση του παλιότερου και μεγαλύτερου εκθεσιακού φορέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο διεθνής χαρακτήρας της CHEAPART με επιλεγμένους καλλιτέχνες από οκτώ χώρες, αποτελεί το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός για το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε τέτοιο γεγονός που επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια της πόλης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού προσφέρει την ομπρέλα της στο πλαίσιο της δυναμικής που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART

H CHEAPART στη ΔΕΘ είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου CHEAPART. Με κύριο άξονα την έρευνα πειραματικών ιδεών, και την προώθηση καινοτόμων έργων, ο οργανισμός δημιούργησε ένα εκθεσιακό μοντέλο που συνδέει την τοπική εικαστική σκηνή με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Από την πρώτη διοργάνωση το 1995, οι εκθέσεις αυτής της κλίμακας και συμμετοχής έχουν εξελιχθεί σε ένα Δίκτυο 5 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, Λεμεσό και Αμστερνταμ όπου φιλοξενούνται σε εμβληματικά κτίρια και ιδρύματα όπως το Vienna Kuenstlerhaus, το Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ Helexpo, το Loods6 Αμστερνταμ, και το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.

Συμμετέχουν: Χρήστος Αλατσάκης, Anna Reschl, Χρυσοβαλάντω Γεωργίου, Mary Cox, Delia Gianti, Emanuela Mezzadri, Aντρεα Ευαγγέλου, Giuseppe Tiberini, Δήμητρα Ζέρβα, Μιχάλης Ηλιού, Μαρί Θεοφίλου, Αθανάσιος Ιντζές, Σωτήρης Ιωαννίδης, Μαριαλίζα Κάμπη, Νικόλας Καραθανάσης, Θοδωρής Καρανίκας, Ελένη Καστρινογιάννη, Έλλη Κατσάρα, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Γεωργία Κόντου, Έλενα Κοτρίδου, Πάνος Κουφός, Φαίδρα Κρέσπη, Πελαγία Κυριαζή, Νίκος Λαμπρόπουλος, Sandra Lane, Sarah Langoth, Ντορίνα Μάλλιου, Ντία Μάνεση, Αντιγόνη Μανωλίδου, Marie Bouthier & Anouck Lemarquis, Marion Fischer, Ηλίας Μαυρόβας, Simon Medici, Μπάμπης Μελικίδης, Μελίνα Πάσσου, Έλσα Μπoμπόλη, Βάσια Μπακογιάννη, Μαρία Μπαχά, Κατερίνα Μπότσαρη, Γιάννης Μπουλούμπασης, Μαρία Μπούρμπου, Ελένη Μυλωνά, Τζίνα Νάτση-Τζήκα, Νίκη Παγιάση, Δέσποινα Πανταζή, Paola Adornato, Σταμάτης Παπαδήμος, Ελένη Παπαδοπούλου, Γιώτα Παπακυριάκου, Δημήτρης Παππούς, Λευθέρης Πλακίδας, Ειρήνη Ράπτη, Roberta Conti, Γιάννης Ρουπάς, Salvatore Cocca, Βασιλική Σπύρου, Ευδοξία Σταφυλαράκη, Ελένη Τσαμαδιά, Μάνθα Τσιάλιου, Μάκης Φιόρος, Αθηνά Χατζηγιαννάκη, Κλεοπάτρα Χατζηγιώση, Ελευθερία Χριστάκη.

25/25: Θέτη Βαζάκα, Eλενα Βεζύρογλου, Κατερίνα Βουλγαρίδου, Τάσσα Θεοχάρις Γκανίδου, Γιάννης Γουναρίδης, Βάσω Δενδρινού, Μαρία Ευαγγελογιάννη, Λυδία Ιωαννίδου, Απόστολος Κλειτσιώτης, Μαριάνθη Λεττιέρι-Καρίκη, Κατερίνα Μαλάμη, Μήνα Μαρκάκη, Τζένη Μόσχου, Κωστής Μπαχαρίδης, Μυρσίνη Μπεζουργιάννη, Αριστέα Ξανθουδάκη, Iνα Σαρρή, Βάσω Σκόπη, Βασιλική Σούντου, Αρετή Σταθοπούλου, Αθηνά Στάμου, Πηνελόπη Τρύπκου, Otsis (Βασίλης Τσουτσοπλίδης), Χαρά Χριστοδούλου, Μαρία Ψαριανού.

CHEAPART στην 83η ΔΕΘ
Λευθέρης Πλακίδας
Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτεινή Καπίρη

Διεθνείς επιμελητές:
Agnes Tatzber, Sarah Klimbacher (AT)
Christian Rupp (ARTmART / CHEAPART AT)
Αφροδίτη Οικονομίδου (IT)
Τάσος Στυλιανού (CY)
Ismene King (UK)
Point Contemporain Valerie Tubas, Daniel Guionnet (FR)
Μαρία Ξυπολοπούλου (FR)

Φιόρη Δάλλα, επιμέλεια 25/25
σε συνεργασία με τις Σχολές Τέχνης MOKUME

'Paper Waster Press' by Peter Max Lawrence
Long Durational performance σε επιμέλεια Macklin Kowal

In Context 2018 προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Ντορίνα Μάλλιου, Ελένη Τσαμαδιά

 

Information

CHEAPART 83η ΔΕΘ
Pavilion F
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ΔΕΘ
Νότια Πύλη, Gate 2. Πλατεία ΧΑΝΘ

Εγκαίνια 83η ΔΕΘ: Σα 8.9.2018
Εγκαίνια CHEAPART: Δε 10.9, 20:00
Διάρκεια: 8 – 16 Σεπτεμβρίου, 2018

Ώρες λειτουργίας:
Σα / Κυρ: 10:00 - 22:00
Καθημερινές: 16:00 - 22:00

 

ΔΕΘ HelexpoΧορηγοί: Κοσμάογλου, Vitex


Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του
Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού


Υπό την αιγίδα της
Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα


Υπό την αιγίδα της
Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα


Tempo Forte


Point Contemporain


TV 100 FM 100

Relevant Tags

CHEAPART Θεσσαλονίκη Ευρωπαικό Δίκτυο CHEAPART

Media Gallery