ΑρχικήARCHIVE2018My Turn | Γιάρνο Βέσαλα

My Turn | Γιάρνο Βέσαλα

Η μοναχική ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από την εγκατάσταση του Γιάρνο Βέσαλα

My Turn | Γιάρνο Βέσαλα

Η εγκατάσταση/ Video του σύγχρονου Φινλανδού καλλιτέχνη Jarno Vesala παρουσιάζεται στην CHEAPART σε επιμέλεια Sebastian Boulter, με την υποστήριξη του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι εγκαταστάσεις του Vesala συνδυάζουν γλυπτική, κινούμενη εικόνα, φως και ήχο σε ένα υποβλητικό αποτέλεσμα, συχνά μάλιστα περιλαμβάνουν την ανθρώπινη φιγούρα. Στόχος του Vesala είναι να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη μοναχική ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από λεπτές χειρονομίες και ντελικάτη ατμόσφαιρα.
Εμάς, τους θεατές, μας προσελκύει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενός αξιοσημείωτου γεγονότος που έχει συμβεί ή πρόκειται να συμβεί και κρύβεται στη σκιά της ηρεμίας. Ο θεατής παραμένει στον ρόλο τού μάρτυρα και αφήνεται να αναλογιστεί τις περιστάσεις και το περιβάλλον όσων εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στα έργα. Η αίσθηση του μυστηρίου ακολουθεί τον θεατή ακόμα και μετά την αναχώρησή του.
Το αίσθημα της μοναξιάς είναι ένα από τα βασικά θέματα που προσεγγίζει ο καλλιτέχνης. Οι χαρακτήρες των έργων κοιτούν τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό τους κόσμο, ωστόσο κλείνονται πάντα στον εαυτό τους. Ο θεατής αναγνωρίζει τα φυσικά εμπόδια του ανθρώπου, εμπόδια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, και συνειδητοποιεί τα όρια που υπάρχουν μεταξύ τους.

Ο Jarno Vesala είναι σύγχρονος Φινλανδός καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στη Ράουμα της Φινλανδίας το 1977 και σήμερα ζει και εργάζεται στη Νόκια. Το 2004 ολοκλήρωσε τις καλλιτεχνικές του σπουδές στο Τμήμα Τέχνης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τάμπερε. Δουλειά του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τάμπερε το 2003. Έργα του παρουσιάστηκαν επίσης στα φεστιβάλ τέχνης το 2008 και το 2018 στη πόλη Μάνττα, στην Kluuvi gallery το 2009, στην Πίρκανμάα το 2009 και το 2012, στο Μουσείο Τέχνης του Ελσίνκι το 2011 και στο Forum Box το 2012. Το 2013 ανακηρύχθηκε Νέος Φινλανδός Καλλιτέχνης της χρονιάς. Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Turku Biennale Prize μαζί με τον Krister Gråhn. Έργα του έχουν παρουσιαστεί επίσης σε πολλές εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του «Out of our heads» που επιμελήθηκε ο James Putnam και η Βασιλική Τζανακού το 2014. Ακολούθησε η ατομική έκθεση 'Being There' στο Anima-Mundi το 2016 και το φεστιβάλ Nordic Delights στο Soho του Λονδίνου το 2018.

Επιμέλεια: Sebastian Boulter

Η συνέντευξη του Jarno Vesala από τον Sebastian Boulter [Αγγλικά]

Η έκθεση / εγκατάσταση ‘My Turn’ του Jarno Vesala στην CHEAPART έληξε με την performance 'Rescue of a Lady in the Box'" από τον επιμελητή/ performer Macklin Kowal σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Sebastian Boulter.

Information

Εγκαίνια: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: 21.11 - 8.12.2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 17:00 - 21:00, Σάββατο 13:00 - 16:00

CHEAPART
Α.Μεταξά 25, 10681 Αθήνα

Finish Institute at Athens

Relevant Tags

Γιάρνο Βέσαλα

Media Gallery