ΑρχικήARCHIVE2019Mark of Cain | Ειρήνη Διάδου

Mark of Cain | Ειρήνη Διάδου

Ένα οπτικό μανιφέστο για τη διαχρονικότητα της βίας μεταλλάσσεται στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης

Mark of Cain | Ειρήνη Διάδου

Η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Διάδου Mark of Cain, είναι ένα οπτικό μανιφέστο για τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, όπου αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας μεταλλάσσονται στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης και εξορκισμού του κακού.

Η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου γράφει για την έκθεση Mark of Cain (on violence): "Η Ειρήνη Διάδου περιδιαβαίνει την ιστορία της ανθρωπότητας για να ανασύρει μέσα από τη ζωγραφική της πραγματικά γεγονότα που ταράζουν και αφυπνίζουν. Οι πίνακές της, αφαιρετικές σκηνές ενός μακάβριου θεάτρου του παραλόγου, υπαινίσσονται απειλητικές και εχθρικές καταστάσεις, εγείροντας συναισθήματα επισφάλειας. Σε απόλυτη συνέργεια με τον αρχιτεκτονικό χώρο, την έως πρότινος εγκαταλελειμμένη αποθήκη χάρτου με τα εμφανή ίχνη φθοράς, τα έργα συνθέτουν ένα φορτισμένο ζωγραφικό περιβάλλον καθυποβάλλοντας τους θεατές…

Οι αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται μεταλλαγμένες στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης της καλλιτέχνιδας και εξορκισμού του κακού. Βίαιες χειρονομίες που μοιάζουν να εξωτερικεύουν αυτόματα συνειδητό και ασυνείδητο, σκιαγραφούν συνθέσεις που συνειρμικά παραπέμπουν σε εκρήξεις, σκότος, αίμα, καμένη γη.

Τέχνη βαθύτατα πολιτική και κοινωνική, ενδεδυμένη με το λυρικό πέπλο και τη δυναμική πυγμή της αφαίρεσης, η ζωγραφική της Διάδου λειτουργεί εν είδει οπτικού μανιφέστο. Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, έκδηλης από τις απαρχές του κόσμου όπως υποδηλώνει η Βιβλική αναφορά του τίτλου στον Κάιν, θέτοντας ηθικά ερωτήματα γύρω από την ίδια την ανθρώπινη φύση".

Μια ακόμα έκθεση της ζωγράφου στο γειτονικό βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, με τίτλο Safe-place λειτούργησε διαλεκτικά με την κύρια έκθεση Mark of Cain, συντάσσοντας μια πραγματεία πάνω στη βία και ένα αφήγημα αισιόδοξης θέασης του κόσμου. Για την έκθεση Safe-place η Μπία Παπαδοπούλου σημειώνει: "Έργα μικρών διαστάσεων, συγκροτούνται από ήρεμες χειρονομιακές πινελιές που αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη. Πρόκειται για τοπία, όπως αποκαλύπτουν οι τίτλοι, με ατάραχες θάλασσες και καθαρούς ουρανούς που μοιάζουν να υπόσχονται την άφιξη στο λιμάνι, σε τόπους ασφαλείς, ήσυχους, ουτοπικούς". 


Επιμέλεια εκθέσεων: Ειρήνη Διάδου, σε συνεργασία με την Μπία Παπαδοπούλου.
Επιμελητικό κείμενο Μπίας Παπαδοπούλου

Θερμές ευχαριστίες στους: Μπία Παπαδοπούλου, Τζούλια Τσιακίρη, Λίνα Μπέμπη, Γιάννη Περδικογιάννη για την πολύτιμη βοήθειά τους.

www.athensintersection.blogspot.com
www.athenstrigono.org
www.cheapart.gr

Information

Εγκαίνια: Σάββατο 13.4.2019, 20:00
Διάρκεια: 13.4 - 5.5.2019
Ώρες λειτουργίας: Τετ–Παρ 18:00-21:00, Σάβ 13:00-16:00

Αποθήκη Χάρτου
Χρυσοσπηλιωτίσσης 3
105 60 Αθήνα


Relevant Tags

Athens Intersection Ειρήνη Διάδου

Media Gallery