CHEAPART: Μια μεγάλη πορεία σε εξέλιξη

Από το 1995 - 1999, η CHEAPART επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου της. Μια φορά το χρόνο και μέσω των εκθέσεων με τον ομώνυμο τίτλο CHEAPART, έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη και το έργο του να έρθει σε άμεση επαφή με το κοινό, χωρίς ενδιάμεσους. Η μη εμπλοκή του οργανισμού στο θέμα των πωλήσεων των έργων δίνει την απόλυτη ελευθερία επιλογής της γενικής κατεύθυνσης και φιλοσοφίας των εκθέσεων καθώς και των καλλιτεχνών. Το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό Δίκτυο CHEAPART, εκθέσεις μεγάλης κλίμακας σε 6 ευρωπαϊκές πόλεις. Ταυτόχρονα, η CHEAPART παρουσιάζει τις εκθέσεις των 4 εποχών - 4 καλλιτεχνικών, δίνοντας την ευκαιρία σε επιλεγμένους καλλιτέχνες από τις εκθέσεις CHEAPART να παρουσιάσουν εκτενέστερα το έργο τους.

Η CHEAPART ανοίγει σε συνεργασίες και διεθνή project
Το 1999, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ μεγάλου κοινού η CHEAPART μπαίνει στη δεύτερη φάση, εστιάζοντας πάντα στην άρρηκτη αλυσίδα Καλλιτέχνης - Έργο Τέχνης - Κοινό. Ο οργανισμός μεταθέτει το βάρος της επικοινωνίας της στα καθ, αυτά πειραματικά στοιχεία του έργου τέχνης με εγκαταστάσεις και σύνθετες εικαστικές παραγωγές πειραματικού χαρακτήρα. Η CHEAPART δημιούργησε ένα δυνατό και αξιόπιστο δίκτυο επιλέγοντας τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς, φορείς, ιδρύματα, γκαλερί, επιμελητές και καλλιτέχνες, και με θεσμούς διεθνούς προβολής και κύρους. Με αυτό τον τρόπο, είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα πλήρες πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

2001 | CHEAPART στην Art-Athina
Έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές προφίλ, η CHEAPART καλείται να συμμετάσχει στην Art-Athina το 2001, παρουσιάζοντας τη ”Μηχανή” την πρώτη εγκατάσταση - performance που παρουσιάστηκε μέχρι τότε στη συγκεκριμένη διεθνή διοργάνωση.

Biennale της Βενετίας
Συνεργασία με τους Δημήτρη Ρότσιο, Coti K. και Μαρίνα Φωκίδη για την παρουσίαση της οπτικό-ακουστικής εγκατάστασης “Παύση” στον εκθεσιακό χώρο CHEAPART. Tην ίδια χρονιά η εγκατάσταση υπήρξε το μοντέλο της εθνικής συμμετοχής στη Biennale της Βενετίας.

2004 | Eθνικό μοντέλο για την 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο
H διαδραστική εγκατάσταση Αθήνα-Πεκίνο του Χάρη Κοντοσφύρη εκτίθεται στην CHEAPART. Την ίδια χρονιά αποτελεί την Ελληνική Συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.

2005 | Eθνικό μοντέλο για την 2η Μπιενάλε του Πεκίνου
Η εγκατάσταση «Αθήνα – Πεκίνο» του Χάρη Κοντοσφύρη που παρουσίασε η CHEAPART, την επόμενη χρονιά συμμετέχει στην Μπιενάλε του Πεκίνου.

2007 | ARTmART CHEAPART Wien
Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART με την ARTmART, η πρώτη εκτός εθνικών συνόρων CHEAPART στη Βιέννη. Η ARTmART συνεργάζεται με το Vienna Kuenstlerhaus.

2008 | Μελέτη της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης
Ξεκινά το Offspaces International Research Program για τη μελέτη και καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης.

2009 | Ίδρυση του καλλιτεχνικού οργανισμού the Art Foundation
Ιδρύεται ο καλλιτεχνικός οργανισμός και η ομώνυμη γκαλερί TAF [The Art Foundation], στεγάζοντας μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τις εικαστικές και επιμελητικές εκθέσεις. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του TAF στηρίχθηκε στην εμπειρία και τεχνογνωσία της CHEAPART που το καθιέρωσε ως σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων.

H CHEAPART ξεκινά συνεργασία με την Aυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, με την έκθεση 'Flavors of Austria' στο TAF [The Art Foundation].

2011 | CAMP Contemporary Art Meeting Point
Ιδρύεται ο καλλιτεχνικός οργανισμός CAMP [Contemporary Art Meeting Point]. Το CAMP! στεγάστηκε σε ένα εμβληματικό τριώροφο Αθηναϊκό διατηρητέο στην Πλατεία Κοτζιά όπου υλοποίησε ένα τριετές πολιτιστικό πρόγραμμα με κύριο άξονα τις εικαστικές εκθέσεις, το πειραματικό θέατρο, performance και πολιτιστικά φεστιβάλ. Το CAMP εδραιώθηκε ως σημείο συνάντησης Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών με επίκεντρο την ανεξάρτητη καλλιτεχνική παραγωγή.

CHEAPART Cyprus
Η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό δίκτυο. Η Λεμεσός προστίθεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART, συγκεντρώνοντας μέχρι και σήμερα, το καλλιτεχνικό δυναμικό της Κύπρου και άλλων χωρών.

2012 | CHEAPART Amsterdam
Η Ολλανδία προστίθεται στις χώρες Ευρωπαϊκού Δικτύου CHEAPART, και συνεργάζεται με το LOODS6 σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση 170+ καλλιτεχνών, επιμελητών και οργανισμών.

Πραγματοποιείται το πρώτο Back to Athens International Arts Festival στο οποίο προσκαλείται μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα εικαστικών εκδηλώσεων σε χώρους μέσα στο Αθηναϊκό κέντρο. Το φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά την πορεία του μέχρι σήμερα, στοχεύοντας στη δικτύωση, προβολή και διάδοση σύγχρονης τέχνης με επίκεντρο την Αθήνα.

Ιδρύεται το ArtWall Project Space (Αθήνα) με την υποστήριξη του Fresh Hotel Athens. Το ArtWall λειτουργεί ως καταλύτης για τη συνεύρεση & συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και την προβολή ιδεών και έργων που εμπνέονται από το αστικό περιβάλλον.

Υλοποιείται το πρώτο πάνελ συζήτησης Systems / Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και ομάδες σε διάλογο, σε συνέχεια της έρευνας του Offspaces International Research Program. Το Systems κατέγραψε την πλειοψηφία των ανεξάρτητων χώρων τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών, αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη μεθοδολογία, την καλλιτεχνική τους πρακτική, τους στόχους βιωσιμότητας και τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας.

2013 | CHEAPART Resident Program
Ξεκινά το Resident Program της CHEAPART. Ο οργανισμός προσκαλεί για ένα χρόνο καλλιτεχνικές ομάδες ή επιμελητές να παρουσιάσουν μέσα από συγκεκριμένες εκθέσεις διαλέξεις, ενέργειες τις ιδέες και την έρευνα τους.

2014 | CHEAPART στην ΔΕΘ Ηelexpo
Η ΔΕΘ-Helexpo προσκαλεί την CHEAPART στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η CHEAPART αποτελεί την πολιτιστική πρόταση της ΔΕΘ και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός για το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

2016 | Offspring Young Artists
Το πρόγραμμα Offspring / International Young Artists που έχει ξεκινήσει ερευνητικά το 2008, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Η Offspring υποστηρίξει τους πολύ νέους καλλιτέχνες στην προβολή του έργου τους σε πολιτιστικούς χώρους και βοηθά να αποκτήσουν επαφή με τη διαδικασία της πολιτιστικής παραγωγής.

2017 - 2021 | Athens Intersection
2017-2018: Το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί μια οργανωμένη πολιτιστική ατζέντα εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε κενά κτίρια και τοποθεσίες μέσα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
2020 - 2001 Το Athens Intersection συνεχίζει την καλλιτεχνική του εξερεύνηση σε εμβληματικές περιοχές, γειτονιές και δρόμους της Αθήνας όπως στο Εμπορικό Τρίγωνο, Εξάρχεια, Μητρόπολη-Πλάκα και Πατησίων.

2021 | Ψηφιοποίηση του 25-ετούς αρχείου CHEAPART
Η CHEAPART με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ψηφιοποιεί και να διαθέτει στο κοινό το αρχείο της 25-ετούς πορείας της, καθώς και των παράλληλων συνδεόμενων πειραματικών χώρων και θεσμών από το 1995 – σήμερα.

Το 8ο Back to Athens International Arts Festival με ειδικό τίτλο «Προέκταση στο Μέλλον: Μια αναζήτηση σχετικά με τα όρια του εφικτού» πραγματοποιείται στο Μέγαρο Ησαΐα με τη συμμετοχή 100+ καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρώτο Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021 πραγματοποιείται στα Υστέρνια της Τήνου, με κεντρικό άξονα το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ «Beseelter Marmor/Έμψυχο Μάρμαρο/ living marble». Η διοργάνωση επιχειρεί έναν νέο τρόπο προσέγγισης της Τηνιακής ιστορίας μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που αναπτύσσονται μέσα στο χωριό.
  Τον Δεκέμβριο του 1995, μια ομάδα καλλιτεχνών πραγματοποιεί την πρώτη έκθεση CHEAPART.
Στα δελτία τύπου αρθρώνεται νέα εικαστική γλώσσα με σλόγκαν και προτάσεις που εκφράζουν με ζωντάνια τις θέσεις και απόψεις της.
Ο θεσμός και μετέπειτα οργανισμός CHEAPART, αξιώνει το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους. Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετέπειτα 25ετή πορεία στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης και την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η CHEAPART χαρακτήρισε το δεύτερο μισό της εικαστικής δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα δημιουργώντας τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της στον 21ο αιώνα.