ΑρχικήABOUTMISSION | HISTORY

MISSION | HISTORY

Ο οργανισμός CHEAPART, o χώρος, το δίκτυο
Η CHEAPART είναι Αστική - Μη Κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία με κατατεθειμένο εμπορικό σήμα, ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα από τους Γιώργο Γεωργακόπουλο και Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Ταυτόχρονα η CHEAPART λειτουργεί ως μια από τις πρώτες artist-run spaces και βιώσιμες context gallery στην Ελλάδα, διατηρώντας ένα συνεχόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει ομαδικές και ατομικές παρουσιάσεις, φεστιβάλ και εικαστικά project στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1995 μέχρι σήμερα, η έδρα της CHEAPART βρίσκεται στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο του 1870, στην οδό Α. Μεταξά 25, στα Εξάρχεια. Ο καλλιτεχνικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός CHEAPART επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο του, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημιουργούς από την εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, συνεύρεσης ανθρώπων και ζύμωσης μελλοντικών συνεργασιών.

Χτίζοντας το Ευρωπαϊκό δίκτυο
Στόχος της CHEAPART είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκθέσεις με καθαρά ερευνητικό και πειραματικό χαρακτήρα. Από το 1995 - 1999, ο οργανισμός επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου του. Με προμετωπίδα τη χαμηλή επικοινωνιακή τιμή του έργου τέχνης, μια φορά το χρόνο και μέσω των εκθέσεων με τον ομώνυμο τίτλο CHEAPART, έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη και το έργο του να έρθει σε άμεση επαφή με το κοινό, χωρίς ενδιάμεσους. Η μη εμπλοκή του οργανισμού στο θέμα των πωλήσεων των έργων δίνει την απόλυτη ελευθερία επιλογής της γενικής κατεύθυνσης και φιλοσοφίας των εκθέσεων καθώς και των καλλιτεχνών.  Το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό Δίκτυο CHEAPART, εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, ένα σύγχρονο art market σε 6 ευρωπαϊκές πόλεις. Ταυτόχρονα, η CHEAPART παρουσιάζει τις εκθέσεις των 4 εποχών - 4 καλλιτεχνικών, δίνοντας την ευκαιρία σε επιλεγμένους καλλιτέχνες από τις εκθέσεις CHEAPART να παρουσιάσουν εκτενέστερα το έργο τους.

Η CHEAPART ανοίγει σε συνεργασίες και διεθνή project
Το 1999, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ μεγάλου κοινού η CHEAPART μπαίνει στη δεύτερη φάση, εστιάζοντας πάντα στην άρρηκτη αλυσίδα Καλλιτέχνης - Έργο Τέχνης - Κοινό. Ο οργανισμός μεταθέτει το βάρος της επικοινωνίας της στα καθ, αυτά πειραματικά στοιχεία του έργου τέχνης με εγκαταστάσεις και σύνθετες εικαστικές παραγωγές πειραματικού χαρακτήρα. Η CHEAPART δημιούργησε ένα δυνατό και αξιόπιστο δίκτυο επιλέγοντας τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς, φορείς, ιδρύματα, γκαλερί, επιμελητές και καλλιτέχνες, και με θεσμούς διεθνούς προβολής και κύρους. Με αυτό τον τρόπο, είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα πλήρες πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η Μηχανή 01, εγκατάσταση-περφόρμανς © CHEAPART

ARTmART CHEAPART Vienna Kuenstlerhaus © Markus Schneider

Austria la vista, baby, στο TAF The Art Foundation © CHEAPART

Lost in Athens, CAMP! Contemporary Art Meeting Point © CAMP!

CHEAPART στο Loods6 Aμστερνταμ © CHEAPART

Pillow, swallow, hollow, yellow στο ArtWall Project Space © the ArtWall

Reminders, Athens Intersection © Athens Intersection

 

2001 / CHEAPART στην Art Athina
Έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές προφίλ, η CHEAPART καλείται να συμμετάσχει στην Art Athina το 2001, παρουσιάζοντας τη ”Μηχανή” την πρώτη εγκατάσταση - performance που παρουσιάστηκε μέχρι τότε στη συγκεκριμένη διεθνή διοργάνωση.

Biennale της Βενετίας
Συνεργασία με τους Δημήτρη Ρότσιο, Coti K. και Μαρίνα Φωκίδη για την παρουσίαση της οπτικό-ακουστικής εγκατάστασης “Παύση” στον εκθεσιακό χώρο CHEAPART. Tην ίδια χρονιά η εγκατάσταση υπήρξε το μοντέλο της εθνικής συμμετοχής στη Biennale της Βενετίας.

2004 / Eθνικό μοντέλο για την 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο
H διαδραστική εγκατάσταση Αθήνα-Πεκίνο του Χάρη Κοντοσφύρη εκτίθεται στην CHEAPART. Την ίδια χρονιά αποτελεί την Ελληνική Συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.

2005 / Eθνικό μοντέλο για την 2η Μπιενάλε του Πεκίνου
Η εγκατάσταση «Αθήνα – Πεκίνο» του Χάρη Κοντοσφύρη που παρουσίασε η CHEAPART, την επόμενη χρονιά συμμετέχει στην Μπιενάλε του Πεκίνου.

2007 / ARTmART CHEAPART Wien
Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART με την ARTmART, η πρώτη εκτός εθνικών συνόρων CHEAPART στη Βιέννη. Η ARTmART συνεργάζεται με το Vienna Kuenstlerhaus.

2008 / Μελέτη της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης
Ξεκινά το Offspaces International Research Program για τη μελέτη και καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης. 

2009 / Ίδρυση του καλλιτεχνικού οργανισμού the Art Foundation
Ιδρύεται ο καλλιτεχνικός οργανισμός και η ομώνυμη γκαλερί TAF [The Art Foundation], στεγάζοντας μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τις εικαστικές και επιμελητικές εκθέσεις. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του TAF στηρίχθηκε στην εμπειρία και τεχνογνωσία της CHEAPART που το καθιέρωσε ως σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και φιλότεχνων.

H CHEAPART ξεκινά τη συνεργασία της με την Aυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, με την έκθεση 'Flavors of Austria' στο TAF [The Art Foundation].

2011 / CAMP Contemporary Art Meeting Point
Η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό δίκτυο

Η Λεμεσός προστίθεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART, συγκεντρώνοντας μέχρι και σήμερα, το καλλιτεχνικό δυναμικό της Κύπρου και άλλων χωρών.

Ιδρύεται ο καλλιτεχνικός οργανισμός CAMP [Contemporary Art Meeting Point]. Το CAMP! στεγάστηκε σε ένα εμβληματικό τριώροφο Αθηναϊκό διατηρητέο στην Πλατεία Κοτζιά όπου υλοποίησε ένα τριετές πολιτιστικό πρόγραμμα με κύριο άξονα τις εικαστικές εκθέσεις, το πειραματικό θέατρο, performance και πολιτιστικά φεστιβάλ. Το CAMP εδραιώθηκε ως σημείο συνάντησης Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών με επίκεντρο την ανεξάρτητη καλλιτεχνική παραγωγή.

2012 / Back to Athens Festival
Artwall Project Space
CHEAPART Amsterdam
Systems, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και ομάδες σε διάλογο

Η Ολλανδία προστίθεται στις χώρες Ευρωπαϊκού Δικτύου CHEAPART, και συνεργάζεται με το LOODS6 σε μιά μεγάλη διεθνή διοργάνωση 170+ καλλιτεχνών, επιμελητών και οργανισμών.

Από το πρώτο Back to Athens Festival το 2012 μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών προσκαλείται για να συμμετάσχει σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα εικαστικών εκδηλώσεων σε χώρους μέσα στο Αθηναϊκό κέντρο. Το φεστιβάλ έχει στόχο να αποκαταστήσει τη σχέση των κατοίκων με το κέντρο της Αθήνας, μέσα από την επαφή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Ιδρύεται το ArtWall Project Space (Αθήνα) με την υποστήριξη του Fresh Hotel Athens. Το ArtWall λειτουργεί ως καταλύτης για τη συνεύρεση & συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και την προβολή ιδεών και έργων που εμπνεύονται από το αστικό περιβάλλον.

Υλοποιείται το πρώτο πάνελ συζήτησης Systems / Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και ομάδες σε διάλογο, σε συνέχεια της έρευνας του Offspaces International Research Program. Το Systems κατέγραψε την πλειοψηφία των ανεξάρτητων χώρων τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών, αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη μεθοδολογία, την καλλιτεχνική τους πρακτική, τους στόχους βιωσιμότητας και τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας.

2013 / CHEAPART Resident Program
Ξεκινά το Resident Program της CHEAPART. Ο οργανισμός προσκαλεί για ένα χρόνο καλλιτεχνικές ομάδες ή επιμελητές να παρουσιάσουν μέσα από συγκεκριμένες εκθέσεις διαλέξεις, ενέργειες τις ιδέες και την έρευνα τους.

2014 / CHEAPART στην ΔΕΘ Ηelexpo
Η ΔΕΘ-Helexpo προσκαλεί την CHEAPART στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η CHEAPART αποτελεί την πολιτιστική πρόταση της ΔΕΘ και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός για το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

2016 / Offspring Young Artists
Το πρόγραμμα Offspring / International Young Artists που έχει ξεκινήσει ερευνητικά το 2008, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Η Offspring υποστηρίξει τους πολύ νέους καλλιτέχνες στην προβολή του έργου τους σε πολιτιστικούς χώρους και βοηθά να αποκτήσουν επαφή με τη διαδικασία της πολιτιστικής παραγωγής.

2017-2018 / Athens Intersection
Το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί μια οργανωμένη πολιτιστική ατζέντα εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε κενά κτίρια και τοποθεσίες μέσα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.