MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Rituals
  • Rituals
  • Rituals
  • Rituals
  • Rituals
  • Rituals

Rituals


Το «Rituals» απαρτίζονται από τις 6 ενότητες των συμμετεχόντων εικαστικών που το έργο τους χαρακτηρίζεται από διαφορετικά καλλιτεχνικά στυλ όπως cut outs, εικαστική κεραμική, sketching, textile art και φωτορεαλιστική ζωγραφική. Παρά την ετερόκλητη μορφή τους, βρίσκουν σημείο τομής στην εννοιολογική τους σκέψη. Οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν εικαστικά την έννοια της τελετουργίας, η τελετουργία μέσα από τη σκοπιά της καταγραφής του απορρίμματος, υπό το πρίσμα της λατρευτικής τελετής και ως ένα σύνολο συμπεριφορών και εικόνων που συνθέτουν την καθημερινότητα.

Στο έργο της «Offering», η Αλεξάνδρα Δαλάκα θίγει το τελετουργικό χτίσιμο του φαίνεσθαι, τον καθωσπρεπισμό που προσφέρεται απλόχερα και την επιφανειακή διάσταση ανθρώπων και καταστάσεων. H Δήμητρα Εξάρχου σκιαγραφεί τα καθημερινά αδιέξοδα και τις διεξόδους των ανθρώπων μέσα σε μια καθημερινότητα άυλη και σουρεαλιστική, μέσα από την ενότητα «Συννεφάκια Ροζ». Αναζητά την εσωτερική αλήθεια των πραγμάτων, ενώ παράλληλα υπαινίσσεται και σαρκάζει την υποκριτική ανθρώπινη κοινωνία. Έναν κόσμο που αποφεύγει εσκεμμένα τις περισσότερες φορές να δει το παράλογο της καθημερινής ζωής. Η Θεοδώρα Τσιάτσιου δημιουργεί την ενότητα «Tokens» με γλυπτικά αντικείμενα αρχέγονης αισθητικής που υποδύονται φυλαχτά - ξόρκια και αποτελούν αναφορά στα «φαλληφόρια» - φυλακτήρια σε μορφή φαλλού που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργική πομπή προς τιμήν του θεού Διονύσου με οργιαστικό χαρακτήρα. Στη σειρά «Holy Τits» της Βιβής Τσιόγκα, στολισμένα στήθη με τις τονισμένες θηλές φανερώνουν μια ηδυπαθής λατρευτική διάθεση και συνδέουν το έργο με ερωτικές τελετουργίες. Η Σοφία Κυριακού παρουσιάζει τη σειρά έργων «Asaroton», ζωγραφική θραυσμάτων πάνω σε χαρτί προετοιμασμένο από πτητικά απορριμματικά υγρά. Η ενότητα «Ritual» της Αθανασίας Παπατζέλου επικεντρώνεται στην ερωτική συνεύρεση και την προσεγγίζει ως μια τελετουργική πράξη που οδηγεί στην αυτοεπίγνωση.

Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
Καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Δαλάκα, Δήμητρα Εξάρχου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα, Σοφία Κυριακού, Αθανασία Παπατζέλου.


Η έκθεση «Rituals» σε επιμέλεια της Αντιγόνης Καψάλη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της CHEAPART 2022 | Desire for Art.
Η CHEAPART 2022 | Desire for Art συμμετέχει στο Gallery Walk / Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης ΠΣΑΤ.

CHEAPART 2022 | Desire for Art
Επιμέλεια, διοργάνωση: CHEAPART
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη
Συντονισμός καλλιτεχνών: Αννα Ανδρουλάκη

www.cheapart.gr
ZOIA.com

Ρεθύμνου 2 & Βασιλέως Ηρακλείου 10682, Μουσείο
Εγκαίνια: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 22:00
Διάρκεια: 11 – 23 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 21:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα
«Rituals», 1ος όροφος