CHEAPART: 27 Χρόνια Καλλιτεχνικής Παρουσίας

Η CHEAPART λειτουργεί από το 1995 ως η πρώτη artist run γκαλερί στην Ελλάδα, και από το 1999 ως Αστική - Μη Κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία. Με συνεχή παρουσία για ένα τέταρτο του αιώνα, χαρακτήρισε και χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή, υλοποιώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα - πρότυπο για τις επόμενες γενιές.
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στις εκθέσεις αλλά κυρίως στον τρόπο λειτουργίας και προσαρμογής στις εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ώστε να μένει στο προσκήνιο για 27 χρόνια. Το πιο σημαντικό έργο που επιτέλεσε η CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα είναι η επί της ουσίας υποστήριξη και ένταξη στον καλλιτεχνικό στίβο πολύ νέων καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς. Έχει παρουσιάσει πάνω από 390 εκθέσεις, μεταξύ αυτών, στην Μπιενάλε του Σαο Πάολο 2004, ARTmART στο Kuenstlerhaus στη Βιέννη, αλλά και διεθνείς εκθέσεις μέσω του σχεδιασμού του CAMP! Contemporary Art Meeting Point του TAF The Art Foundation, και του ArtWall Project Space. Από το 1995, έχει συνεργαστεί με το σχεδόν το σύνολο των ενεργών καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Η CHEAPART έχει δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο εκθέσεων που περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα [Αθήνα, Θεσσαλονίκη], τη Βιέννη, Λεμεσό και το Αμστερνταμ. Επεκτείνει συνεχώς το δίκτυο της, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημιουργούς από την εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή να πειραματιστούν με νέες ιδέες παρουσιάζοντας τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Η CHEAPART είναι πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και ζύμωσης μελλοντικών συνεργασιών. Επιλέγοντας τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς, φορείς και θεσμούς διεθνούς προβολής και κύρους όπως το Vienna Kuenstlerhaus, το Loods6 Amsterdam, την Αυστριακή Πρεσβεία, το bm:uk Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ΔΕΘ, και άλλους φορείς, αναπτύσσει και υλοποιεί ένα πλήρες πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού που συμπεριλαμβάνει ομαδικές / ατομικές παρουσιάσεις, φεστιβάλ και εικαστικά project στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η CHEAPART αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα σύγχρονου ελληνικού πολιτιστικού σχεδιασμού που το μοντέλο της εξάγεται με επιτυχία εκτός Αθηνών, και κυρίως σε χώρες του εξωτερικού κρατώντας πάντα τα χαρακτηριστικά της στοιχεία. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η διείσδυση στην τοπική σκηνή και η αποδοχή από την κοινωνία που ενσωματώνει τις εκδηλώσεις αυτές στον κορμό της.

Η CHEAPART έχει συνεργαστεί/ υποστηριχθεί μεταξύ άλλων από το: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Bundeskanzleramt: Österreich, Δήμο Αθηναίων, Δήμο Θεσσαλονίκης, Wien Kultur, Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθήνας, Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, Akademie der bildenden kuenste wien, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Die Angewandte, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, ΔΕΘ Helexpo, Athens Trigono, Kuenstlerhaus Vienna, Loods6 Amsterdam, Vienna Art Week, Art Athina. Εχει συνεργαστεί με το μεγαλύτερο μέρος ενεργών καλλιτεχνών στην Ελλάδα για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Mεταξύ άλλων, η CHEAPART σχεδίασε και διοργάνωσε τον θεσμό Back to Athens International Arts Festival που από το 2012 μέχρι σήμερα, διαπλάθει μια εικαστική διαδρομή στις Αθηναϊκές περιοχές, τα ιστορικά κτίρια και τις τοποθεσίες. Από την Πλατεία Κοτζιά (2012-2014), στην πλατεία και περιοχή των Εξαρχείων (2016 - 2017), στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας (2018 και το 2020), στο Μέγαρο Ησαΐα (2021, 2022) καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού, φιλότεχνοι και το ευρύ κοινό συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση τέχνης με σκοπό την εικαστική χαρτογράφηση της πόλης.
Η CHEAPART για 3 χρόνια σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα Athens Intersection σε συνεργασία με το Athens Trigono, στο πλαίσιο της Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας (Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Το Athens Intersection υλοποίησε 60+ εκθέσεις και δράσεις στο δημόσιο χώρο και σε χώρους εγκαταλελειμμένους με προσέλευση πάνω από 15.000 επισκεπτών που μέχρι τότε δεν γνώριζαν καθόλου την περιοχή. Το Athens Intersection συνεχίζει την καλλιτεχνική του εξερεύνηση έχοντας επισκεφτεί συνολικά τέσσερις από τις πιο ζωντανές και εμβληματικές γειτονιές και περιοχές της Αθήνας.
Το 2020 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ, η CHEAPART ψηφιοποίησε το αρχείο της από το 1995 μέχρι σήμερα, δίνοντας στο φιλότεχνο κοινό, πρόσβαση στη σημαντική αυτή ενεργή πορεία των τελευταίων 25 χρόνων.