CHEAPART 1995-2022 Tribute
Αφιέρωμα σε 11 προσωπικότητες της CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα
Σε ειδικό αφιέρωμα προβάλλονται 11 προσωπικότητες της CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις του οργανισμού. Οι Νίκος Αρτέμης, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ειρήνη Διάδου, Μπάμπης Καραλής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Νίκος Κρυωνίδης, Γιώργος Λυντζέρης, Φιόνα Μουζακίτη, Νατάσσα Πουλαντζά, και Ελιο Σαμαρά παρουσιάζουν την πορεία τους από το CHEAPARTιο έργο έως τη σημερινή του εξέλιξη.
[Αρ.] Ο Νίκος Αρτέμης παρουσιάζει την οπτικοακουστική του εγκατάσταση υπό τον τίτλο, «V».
[Δεξ.] Ο Ανδρέας Βούσουρας δημιουργεί μια in situ εγκατάσταση με τίτλο «FALL», κρατώντας την αγγλική λέξη αμετάφραστη γιατί παραπέμπει τόσο στο φθινόπωρο όσο και στην πτώση. Στην εγκατάσταση αυτή χρησιμοποιεί υλικά και στοιχεία του χώρου μαζί με κάποια επιλεγμένα αντικείμενα απ’ το εργαστήριο του. Το έργο είναι ένα προσωπικό σχόλιο για την παρακμή της Ευρώπης και τον πόλεμο που προστέθηκε ως μια ακόμη δυστοπική παράμετρος.
[Αρ.] Η βίντεο εγκατάσταση «Νίκη» του Νίκου Γιαβρόπουλου είναι ένα σχόλιο για τα δεινά του πολέμου, και μέρος από την τριλογία της ατομικής του έκθεσης «Ειρήνη στα χρόνια του πολέμου – μία αντιστροφή των όρων» που πραγματοποιήθηκε στην CHEAPART Gallery το Μάιο του 2022 σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Μπάσιου. «Ειρήνη ονομάζεται μια περίοδος όπου ο πόλεμος απουσιάζει, στην πραγματικότητα όμως τέτοια περίοδος δυστυχώς δεν υπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας» με αυτό το σχόλιο ο καλλιτέχνης αναρωτιέται εάν ο πολιτισμός έχει τη δυνατότητα να επιδρά στην ανθρώπινη φύση όταν επικρατούν η αγριότητα και τα πιο επιθετικά ένστικτα.
[Δεξ.] Το «landscapes from screens» της Ειρήνης Διάδου ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα, όταν υπήρχε άφθονος χρόνος και ηρεμία. Τοπία εμπνευσμένα ή «κλεμμένα» από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb, Instagram), nordic noir σειρές σε streaming services (Netflix) ή απλά από την τηλεόραση. Τα έργα δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστον σε ελευθέρους καμβάδες, που προσφέρουν περισσότερη ελευθερία για πειράματα και παιχνίδι και σχετικά λίγους περιορισμούς. Υπήρχε βέβαια και μια αίσθηση ματαιότητας και μελαγχολίας που αποτυπώνεται στα έργα, λόγω του φόβου και του πένθους, αφού κάνεις δεν γνώριζε αν και πότε θα βρεθεί λύση για το παγκόσμιο φαινόμενο.
[Αρ.] Στο επίκεντρο της εγκατάστασης του Μπάμπη Καραλή «Ατρόμητος περιστερίου» βρίσκονται δύο καμένες σαρκοφάγοι και μία μικρότερη ως άμεση αναφορά στην μνήμη του πολεμιστή παππού του. Ο προφορικός, ακουστικός και γραπτός λόγος βρίσκεται στο επίκεντρο της κατασκευής, μεταφέροντας στο κοινό τις ιστορίες του πολεμιστή που ταυτόχρονα αποτελούν και τα προσωπικά βιώματα του Μ. Καραλή.
[Δεξ.] «Όλα τα όνειρα μαζί», μια επιλογή από έργα των τελευταίων χρόνων του Χρήστου Κεχαγιόγλου.
Μέρες και νύχτες, σιωπηλές ή πολύβουες, που ταξίδεψα μέσα στο φως τους.
«Κοίτα τον ύπνο! δεν λέει να σηκωθεί απόψε αυτός, συνέχεια δικός μου σύμμαχος, δεν λέει ο ύπνος σαν άνθρωπος κι όχι θεός πια να μειώσει τα πρόσωπα εντός του, που εκτός του από κάθε εποχή πηγαινο-έρχονται, σαν Νέκυϊα όλο και πιο αχανής εκτείνονται. και φωνές, παντού φωνές αναίμακτες, και σκιές χωρίς αίμα έξω άλλες, κι εγώ στον δικό μου ύπνο μέσα ανήμπορος, μ’ όλους όσους με πλησιάζουν όλο και πιο ξένος, όλο και πιο άγνωστος. άυπνος, νυσταγμένος, αδύναμος, αδύνατος σαν άνθρωπος κι ο ύπνος μου.» (Σωτήρης Κακίσης)
[Αρ.] Ο Νίκος Κρυωνίδης παρουσιάζει ένα σύνολο μικρών και μεγάλων έργων υπό τον τίτλο «Zooting». Με αφορμή τα ζώα, το χρώμα και το σχήμα τους, δημιουργεί αποσπασματικές ζωγραφικές και γλυπτικές συνθέσεις καθώς και σχεδιαστικές απεικονίσεις. Σχέδια με μολύβι σε χαρτί και χρωματικές αναφορές με ακρυλικά χρώματα σε καμβά, επίτοιχα μικρογλυπτά σε λευκές επιφάνειες .
[Δεξ.] Ο Γιώργος Λυντζέρης δημιουργεί μία εγκατάσταση από 4 γλυπτά - μεταλλικά σπίτια που πλαισιώνονται από 40 χαρακτικά με το ίδιο θέμα. Το σπίτι, η οικία, είναι ο βασικός άξονας της δουλειάς του μέσα από το οποίο σχολιάζει την προστασία και την απομόνωση που επέφερε η πανδημία και ο εγκλεισμός.
[Αρ.] «Ο κήπος της Κίρκης» είναι μια σειρά 14 ψηφιακών έργων της Φιόνας Μουζακίτη, τα οποία συνοδεύονται όλα από μια αντίστοιχη animated εικόνα. Τα έργα είναι συμβολικά και αναφέρονται στην ομορφιά και την μαγεία της φύσης. Κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί το αναπάντεχο, γνωρίζουμε λίγα από τα μυστικά και την δύναμη της φύσης. Αποτελούν μια υπενθύμιση να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, πριν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Να μην αγνοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως ο Οδυσσέας και η σύντροφοι του που τιμωρήθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν από την Κίρκη. Τα έργα επίσης αναφέρονται στη αντιπαράθεση θηλυκού και αρσενικού.
[Δεξ.] Η Νατάσσα Πουλαντζά παρουσιάζει μία επιλογή έργων από ΤΟΤΕ μέχρι ΤΩΡΑ.
[Αρ.] Η εγκατάσταση του Ελιο Σαμαρά «Ανάμεσα στα δέντρα» αποτελείται από κατασκευές οι οποίες συνδυάζουν δύο αντιφατικά υλικά, σίδερος και κάρβουνο. Με αυτό τον τρόπο παραθέτει τη συνύπαρξη διαφορετικών μεταξύ τους πραγμάτων. Εύθραυστο - άθραυστο, οργανικό - βιομηχανικό, ελαφρύς - βαρύς. Οι περισσότερες αντιθέσεις παρατηρούνται στο σχεδιαστικό κομμάτι του κάθε υλικού όπου ο αντιστρέφει τους ρόλους, το σίδερο αποκτά οργανική μορφή ενώ το κάρβουνο αποκτά πιο γεωμετρικές φόρμες.
Η παρουσίαση «CHEAPART 1995-2022 Tribute» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της CHEAPART 2022 | Desire for Art.
Η CHEAPART 2022 | Desire for Art συμμετέχει στο Gallery Walk / Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης ΠΣΑΤ.
CHEAPART 2022 | Desire for Art
Επιμέλεια, διοργάνωση: CHEAPART
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη
Συντονισμός καλλιτεχνών: Αννα Ανδρουλάκη
www.cheapart.gr
ZOIA.com
Ρεθύμνου 2 & Βασιλέως Ηρακλείου 10682, Μουσείο
Εγκαίνια: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 22:00
Διάρκεια: 11 – 23 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 21:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα
«CHEAPART 1995-2022 Tribute», 3 - 4ος όροφος