MEDIA ARCHIVE


    ' '

Dialogues on Change


Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή έχει ήδη απασχολήσει πολύ τους καλλιτέχνες, και σε ένα μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει πολύ τον προσανατολισμό και τη θεματική τους. Ο φυσικός κόσμος και τα στοιχεία του αποτελούν μεγάλη πρόκληση στη σύγχρονη τέχνη, σε μια εποχή που ο ψηφιακός χώρος περικλείει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας μέσα από την οποία αλληλοεπιδρούμε καθημερινά.
Η CHEAPART με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ, υλοποίησε το πρόγραμμα έκθεσης σύγχρονης τέχνης και εικαστικών δράσεων «Dialogues on Change» από τις 8 Ιουλίου – 24 Ιουλίου, 2022 στα Υστέρνια της Τήνου. Στόχος του προγράμματος, η σύγχρονη τέχνη και σκέψη να αφυπνήσει και να κινητοποιήσει το κοινό σχετικά με την κλιματική κρίση. Καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή του κοινού και των κατοίκων των Υστερνίων μας εμπνέουν ώστε να φανταστούμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Dialogues on Change «Mapping the materials of the Future»

⟶ Oμαδική έκθεση μελέτης και ερμηνείας του «φυσικού οίκου»

Η ομαδική έκθεση «Dialogues on Change: Mapping the Materials of the Future» στο Παλαιό Ιατρείο Υστερνίων συμπεριέλαβε 31 σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και γλύπτες από τα Υστέρνια της Τήνου. Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα τοπικά υλικά, δημιουργώντας γλυπτά και υπαίθριες εγκαταστάσεις.
Καλλιτέχνες: Αγγελική Αυγουστίδενα & Λευτέρης Ναύτης, Philipp Benkert, Πηγή Δανιηλίδη, Ονούφριος Δεσύπρης, Ευδοκία Κύρκου, Jérémy Lacombe, Γιώργος Παλαμάρης, Δέσποινα Πανταζή, Νίκος Ριζόπουλος, Ειρήνη Ρούμπη, Μαίρη Ρουσσιώτη, Ελιο Σαμαρά, Στράτος Στεριανός, Μάρθα Τσιάρα, Βούλα Φερεντίνου, Δημήτρης Χρηστίδης, Werner Widmer/ Μυρτώ Αποστόλου, Ειρήνη Βαζούκου, Κώστας Βίττης, Μαρία Ζυγομαλά, Νίκος Κρυωνίδης, Σοφία Κυριακού, Δημήτρης Λεμπέσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Μαρία Σταμάτη, Κωνσταντίνα Συλίκου / επιμελ. Εφη Μιχάλαρου.

Book of Change  —  

⟶ Σειρά ομιλιών και ξεναγήσεων

στο φυσικό και δημόσιο χώρο και σε ιστορικά σημεία των Υστερνίων, μας συνδέουν με το περιβάλλον και την ιστορία των φυσικών υλικών και πόρων της Τήνου.
Ποίηση με θεματική το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης, ανέγνωσε ο καταξιωμένος Ποιητής-μεταφραστής, Δοκιμιογράφος, Καθηγητής ιστορίας - διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Χάρης Βλαβιανός. Μια μοναδική διαδρομή τέχνης - ένα «Art Hunt» έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη φύση μέσα από την ποίηση που κρύβεται στα QR codes, σε διάφορα σημεία στα σοκάκια των Υστερνίων. Ο Υστερνιώτης γλύπτης Ονούφριος Δεσύπρης στο εργαστήριο του μίλησε για την ιστορία της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο, για παραδοσιακές τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γλύπτες του νησιού. Τέσσερα σημαντικά μουσικά δρώμενα, με χαρακτηριστικές μουσικές και εύρος ακουσμάτων πραγματοποιήθηκαν στον ατμοσφαιρικό χώρο της πλατείας κάτω από το κτίριο του παλαιού Ιατρείου (της έκθεσης) που μετατράπηκε σε σημείο συνάντησης και χώρος για μουσικές περφόρμανς με πολύ μεγάλο κοινό από όλα τα χωριά της Τήνου. Ο Στράτος Στεριανός ερμήνευσε μία σειρά από τραγούδια σε ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής ενώ ο Ντον Σταυρινός, η Νεφέλη Σταμ και ο Στέφανος Χυτήρης έδωσαν μια συγκλονιστική μουσική performance με βάση το free improvisation, την οποία ερμήνευσε με χορό η Αννα Απέργη. Κλασική μουσική ερμήνευσε η διεθνούς φήμης τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

⟶ Ψηφιακή συλλογή Book of Change

Καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού συνεισφέρουν με έργα και κείμενα που συνδέονται με το περιβάλλον, σε μια συλλογή άυλου πολιτιστικού υλικού που βρίσκεται στη διάθεση του κοινού.
Στο «Book of Change» συνεισφέρουν: Αλέξανδρος Ατλιδάκης, Ιδρυτής Underathens / Χάρης Βλαβιανός, Ποιητής-μεταφραστής, Δοκιμιογράφος, Καθηγητής ιστορίας - διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος / Βασίλης Γαλάνης, Εικαστικός / Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Εικαστικός, Χαράκτρια / haotique, Εικαστικός, Φωτογράφος / Νικόλας Καραθανάσης, Εικαστικός, Φωτογράφος / Νίκος Κρυωνίδης, Εικαστικός, Ζωγράφος / Ευδοκία Κύρκου, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός / Ιουλία Λαδογιάννη, Εικαστικός, Φωτογράφος, Εκπαιδευτικός / Εφη Μιχάλαρου, Δημοσιογράφος- Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων / Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστικός, performance artist / Λευθέρης Πλακίδας, Δημοσιογράφος, Δημιουργός περιεχομένου, Ταξιδιωτικός συγγραφέας / Ειρήνη Ρούμπη, Εικαστικός / Μαίρη Ρουσιώτη, Εικαστικός, Συνιδρύτρια POW WOW Art Space / Ελιο Σαμαράς, Εικαστικός / say_it_olo (Ντον Σταυρινό, Νεφέλη Σταμ, Στέφανο Χυτήρη, Αννα Απέργη), Μουσικό σύνολο / Στράτος Στεριανός, Εικαστικός, Μουσικός / Βούλα Παρασκευή Φερεντίνου, Εικαστικός.

Μέρος αυτής της σημαντικής καταγραφής είναι και το βιντεοσκοπημένο υλικό δύο μαγειρικών συναντήσεων με Υστερνιώτες μάγειρες, τους Αννα Ρήγου και Κύριλλο Παρασκευά, που αποκαλύπτουν μυστικά βιώσιμης διατροφής (Sustainable kitchen) και μας ξεναγούν στις κουζίνες τους, και του Υστερνιώτη Παναγιώτη Αγάθο που παρουσιάζει το βιολογικό του μποστάνι.




[Αρ] Καλλιτέχνες και επιμελητές στον εκθεσιακό χώρο.  [Δεξ] Η Ειρήνη Ρούμπη συναρμολογεί το επίτοιχο έργο της.



[Αρ] Ο γλύπτης Ελιο Σαμαράς στήνει τη γλυπτική του εγκατάσταση.  [Δεξ] Ομάδα καλλιτεχνών με τη Μαίρη Ρουσσιώτη στήνουν το έργο της.



[Αρ] Ο Γαλλικής καταγωγής σύγχρονος μαρμαρογλύπτης Jérémy Lacombe.
[Δεξ] Η Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων Έφη Μιχάλαρου με το έργο του Κώστα Βίττη.



Εγκαίνια και επισκέπτες της έκθεσης Dialogues on Change «Mapping the materials of the Future».



[Αρ] Επισκέπτες στην πρώτη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου.
[Δεξ] Μπροστά στο έργο «MIT EINER PRISE LEIDENSCHAFT» του Ελβετού καλλιτέχνη Werner Widmer.



[Αρ] Το έργο «Dinner with a nature-naut» του Υστερνιώτη γλύπτη Γιώργου Παλαμάρη στη δεύτερη αίθουσα της έκθεσης.
[Δεξ] Μπροστά στο έργο της Πηγής Δανιηλίδη «Vacant».



[Αρ] Αποψη της πρώτης αίθουσας της έκθεσης Dialogues on Change «Mapping the materials of the Future»
[Δεξ] Υπαίθρια γλυπτική παρέμβαση του Νίκου Κρυωνίδη



Ανάγνωση του Χάρη Βλαβιανού, Ποιητή-μεταφραστή, Δοκιμιογράφου, Καθηγητή ιστορίας - διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στην κεντρική πλατεία των Υστερνίων.



[Αρ] Κλήρωση της/του νικητή «Art Hunt», με την Εύα Δάλλα και τον Χάρη Βλαβιανό.
[Δεξ] Επισκέπτες στη διαδρομή της ανακάλυψης στίχων και ποιημάτων μέσω QR codes στα σοκάκια των Υστερνίων.



Ο Υστερνιώτης γλύπτης Ονούφριος Δεσύπρης ξεναγεί τους επισκέπτες στο εργαστήριο του και συζητά για την ιστορία τοπικής μαρμαρογλυπτικής, τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους.



Βραδιές μουσικών performance στην κεντρική πλατεία Υστερνίων
[Αρ] Ο Στράτος Στεριανός ερμηνεύει παραδοσιακή μουσική με μία σύγχρονη πειραματική προσέγγιση.  [Δεξ] Κλασική μουσική με τη διεθνούς φήμης τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη.


Μυστικά βιώσιμης διατροφής (Sustainable kitchen)
Δείτε τις βιντεοσκοπημένες συναντήσεις στις κουζίνες και τα μποστάνια των Υστερνιωτών



[Αρ] Αννα Ρήγου [Κεν] Κύριλλος Παρασκευάς [Δεξ] Παναγιώτης Αγάθος

Dialogues on Change