MEDIA ARCHIVE


    ' '

Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023

3ο Zig Zag Festival στον Κισσό Πηλίου 》Μία εβδομάδα σύγχρονου πολιτισμού 》30+ Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μουσικοί - performances.


Revisiting history and nature through contemporary art
24 – 30 Ιουλίου, 2023

To Kissos Pelion/ Zig Zag Festival θα πραγματοποιηθεί 24 - 30 Ιουλίου, στο χωριό Κισσός στο ανατολικό Πήλιο. Ο προορισμός του φετινού φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς θα ανοίξει για πρώτη φορά στο Πήλιο, διοργάνωση που αφορά κυρίως τη σύγχρονη τέχνη. 30+ σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δημιουργήσουν έργα και επιτόπιες εικαστικές εγκαταστάσεις, performance, μουσικές συνεργατικές βραδιές και συμμετέχουν σε πεζοπορίες και ξεναγήσεις στην αθέατη πολιτιστική κληρονομιά του βουνού, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα ακούσματα.

Στο Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023 φιλοξενείται η ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης / The cabinet of knowledge and nature», και η φωτογραφική έκθεση «Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης», στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κισσού. Ο συνδυασμός πολιτισμού και φυσικού τοπίου αποτελεί την αφορμή αυτού του καλλιτεχνικού οδοιπορικού. Οι αρχές του ελληνικού διαφωτισμού μέσα από το πρόσωπο του Ρήγα Φεραίου σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον που δίδαξε.

«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης / The cabinet of knowledge and nature»
Ομαδική έκθεση Ελλήνων στο παλαιό σχολείο του Κισσού

Καλλιτεχνικό πλαίσιο:
Ο Διαφωτισμός υποστήριζε τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Οι Διαφωτιστές τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό και φιλοσοφικό ρεύμα που, επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, του οποίου και αποτελεί παρακλάδι, στον χώρο που ζούσαν άνθρωποι ελληνικής εθνικής συνειδήσεως ορθόδοξου γένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως αφετηρία αφενός την προσωπικότητα του Ρήγα Φεραίου που έχει καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή και δίδαξε αργότερα μεταξύ άλλων και στον Κισσό και αφετέρου το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, 30 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να παρουσιάσουν τα έργα τους. Στο παλαιό σχολείο του Κισσού στην κεντρική έκθεση οι καλλιτέχνες πλάθουν έναν απρόσμενο συνδυασμό καινούριων και παλαιότερων στοιχείων δημιουργώντας ένα νέο διάλογο σχετικά με την αρμονία της διανόησης και του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουν: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φανή Αράπη, Πολυάννα Βρελιανάκη, Michael Goldgruber, Θέμις Ζήδρου, Νίκος Κρυωνίδης, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Jens Lange, Δημήτρης Λιολιόπουλος, Έκτωρ Μαυρίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Φώτιος Μπαλλάς, Ευαγγελία Μπουλάκη, Δέσποινα Πανταζή, Δημήτρης Παλάντζας, Παναγιώτης Πλουμής, Christian Rupp, Έλιο Σαμαράς, Στράτος Στεριανός, Ιορδάνης Στυλίδης, Χρύσα Τζελέπη & Ακης Κερσανίδης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Χάρης Χιλίτσης, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Λάμπρος Ψυρράκης
Μουσικοί: Θοδωρής Γιαννόπουλος, Seyh Su, Νεφέλη Σταμ,Στράτος Στεριανός
Επιμελητές: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Νίκος Κρυωνίδης, Αντιγόνη Καψάλη.

«Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης»
Καθημερινό ημερολόγιο φωτογράφων
Εξημερώνουμε την ιδιοσυγκρασία των Κενταύρων, που όφειλαν περισσότερα στη ζωική φύση τους παρά στην ανθρώπινη κληρονομιά τους, ενώ η παρουσία τους ήταν συμβολική των απεριόριστων και απρόβλεπτων ιδιοτήτων του φυσικού κόσμου.

Φωτογράφοι, συμμετέχοντες και το κοινό μέσα από τον φακό τους αποτυπώνουν τις εικόνες από τις περιηγήσεις τους και τις παρουσιάζουν σε μία μεγάλη προβολή που ανανεώνεται καθημερινά.

Kissos Pelion / Zig Zag Festival 2023
Διεύθυνση προγράμματος: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη

Επισκεφθείτε το blog του Zig Zag Festival 🌿
zigzagfestivalgreece.blogspot.com

☱ Πρόγραμμα ☱
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023 είναι καθημερινό και περιλαμβάνει ξεναγήσεις, πεζοπορία, μουσικές performance, workshop, επισκέψεις σε παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και τοπικές κουζίνες.

«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης»
Ομαδική έκθεση στο παλαιό σχολείο του Κισσού
«Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης» Προβολή καθημερινού φωτολόγιου
Διάρκεια: 24 – 30 Ιουλίου, 2023
Ώρες έκθεσης: 19:00-21:00, καθημερινά

Δευτέρα, 24/7
19:00 Εγκαίνια, χαιρετισμοί, εισαγωγή στις εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Τρίτη, 25/7
16:00 Ιουλία Λαδογιάννη, Workshop κυανοτυπίας με υλικά από τη φύση του Πηλίου.
21:30 Seyh Su, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.
Τετάρτη, 26/7
19:30 Ξενάγηση στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Κισσού, το τέμπλο και οι αγιογραφίες.
21:30 Στράτος Στεριανός, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.
Πέμπτη, 27/7, 21:30
Μια υδάτινη ιστορία, της Νεφέλης Σταμ, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.
Παρασκευή, 28/7
21:30 Νεφέλη Σταμ, Στράτος Στεριανός, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.
Σάββατο, 29/7
21:30 Θοδωρής Γιαννόπουλος, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.
Κυριακή, 30/7, 21:00
Λήξη της έκθεσης και του φεστιβάλ.


Ο Κισσός

Το χωριό Κισσός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο και προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης. Ο Κισσός είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 660 μέτρων. Απέχει 48 χλμ. από τον Βόλο, 8 χλμ. από τη θάλασσα τον Άγ. Ιωάννη και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το όνομα του χωριού ίσως αναφέρεται στο ομώνυμο φυτό ή, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτου, από παραφθορά της λέξης χρυσός (κ’σος). Ο Κισσός είναι γνωστός για την τοπική αρχιτεκτονική, τη θέα προς τη θάλασσα και το δάσος από οξιές και καστανιές. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, μια τρίκλιτη βασιλική του 1650, έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κοσμείται από σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο 1700 – 1720 και τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Παγώνη από το 1802. Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν θέματα από την Καινή Παλαιά Διαθήκη και την Αποκάλυψη, αλλά και θέματα Φυσικής Ιστορίας και γεωγραφίας που τις καθιστούν μοναδικές.Η οικονομική και πνευματική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα επισφραγίστηκε με πλήθος σχολείων που λειτουργούσαν σχεδόν σε όλα τα χωριά. Στον Κισσό δίδαξε και ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 


Σχετικά με το Zig Zag Festival

To Zig Zag Festival σχεδιάστηκε το 2021 με στόχο τη διασύνδεση & δικτύωση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και του έργου τους με την παράδοση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ανεξερεύνητης πλευράς των ελληνικού τοπίου. Κάθε 2 χρόνια τo Zig Zag Festival αλλάζει τοποθεσία ώστε να προσφέρει καινούρια ερεθίσματα και εμπειρίες και να ανανεώνει το ενδιαφέρον για το ελληνικό τοπίο. Γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί νέων μέσων, performance artists, μουσικοί, παρουσιάζουν έργα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και στο δημόσιο χώρο. To Zig Zag Festival μεταμορφώνει το χωριό που επιλέγει για μία εβδομάδα, σε έναν ζωντανό εικαστικό καμβά. Το 2021 και 2022, τo Zig Zag Festival πραγματοποιήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου ενώ για τις επόμενες δύο χρονιές αλλάζει τελείως τοπίο, από τη θάλασσα στο βουνό και σχεδιάζεται για τον Κισσό στο ανατολικό Πήλιο.

Isternia Tinos / Zig Zag Festival 2021: https://youtu.be/OE3Cy4b-L8k
Isternia Tinos/ Zig Zag Festival 2022 «Dialogues on Change”: https://youtu.be/SNIfyzerHmE


Kissos Pelion / Zig Zag Festival 2023
CHEAPART, Διοργανωτής
Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ («Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης», έκθεση σύγχρονης τέχνης και εικαστικές δράσεις)
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μούρεση, APART, Συντονισμός

 

 

Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023