MEDIA ARCHIVE


    ' '

Back to Athens 2023 | Geometry of racional


Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην καρδιά του Αθηναϊκού κέντρου, η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση «Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional» φιλοξενείται στο εμβληματικό Μέγαρο Ησαΐα. To Back to Athens είναι μία ετήσια επιθεώρηση απόψεων, τάσεων και έργων που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό, θέτοντας καίρια ζητήματα που αγγίζουν και διαμορφώνουν το σύγχρονο και καθημερινό πολιτισμό. Στη φετινή διοργάνωση, οι προτάσεις και οι σκέψεις διαμοιράζονται σε πάνω από 20 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και πάνω από 170 καλλιτέχνες και επιμελητές με στόχο την κατά το δυνατόν σφαιρική καταγραφή των εικαστικών απόψεων.

Από το 2012, το Back to Athens διαμορφώνει ένα πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ανοίγοντας ξανά ιστορικά και εμβληματικά κτίρια, χώρους, σημεία που αποκαλύπτουν τη δική τους, ιδιαίτερη Αθηναϊκή ιστορία, και όχι μόνο. Η μεγάλη αυτή ετήσια καλλιτεχνική συγκέντρωση επιλέγει τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά κοινά, διαπολιτισμικά και πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Στον σύγχρονο κόσμο και τις κοινωνίες όπου όλα πλέον συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύνολο το Back to Athens 2023 με ειδικό τίτλο “Geometry of racional, a review”1 σχεδιάζει μία σειρά εκθέσεων και εξετάζει αφενός τις σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών όσο και τις σχέσεις μεταξύ του έργου τους και τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία. Στο Back to Athens, η καλλιτεχνική έρευνα και το εικαστικό έργο τοποθετούνται σε μία κλίμακα σύγκρισης μετρήσιμων στοιχείων. Το Back to Athens εξετάζει 5 σημεία και δημιουργεί ένα σύστημα αξιών που συνδέει αυτά τα στοιχεία και τις αμοιβαίες σχέσεις τους. Ο σκοπός είναι να συζητήσει συστηματικά μέσα από απτά παραδείγματα με τη μορφή εκθέσεων τις σχέσεις αυτών των αξιών μεταξύ τους και επίσης τη σχέση του καθενός στην ανάπτυξη ενός νέου υβριδίου προβολής και επικοινωνίας.

1. Η αμοιβαία εξάρτηση των καλλιτεχνών του έργου και η συμβατότητα τους σε σχέση με τους υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους.

2. Η ανεξαρτησία με τη βοήθεια διάφορων νέων συστημάτων προβολής (ανεξάρτητοι χώροι, ανοιχτά ατελιέ, popup spaces) που έχουν εισαχθεί.

3. Η σημασία της σχέσης τόσο της εξάρτησης όσο και της ανεξαρτησίας και η θεωρία της ανάπτυξης ενός νέου υβριδίου προβολής-επικοινωνίας που μπορεί να αναπτυχθεί αυτόνομα χωρίς τη χρήση της συνέχειας. Δηλαδή για μία νέα διάσταση της γεωμετρίας του σύγχρονου κόσμου των τεχνών.

4. Οι σημαντικότερες προϋπάρχουσες προτάσεις της προβολής και επικοινωνίας του πολιτισμού έχουν ήδη καταγραφεί και η γνώση τους δείχνει ακριβώς ποιες αξίες αποτελούν τη βάση και ποιες δυνητικά καθιστούν δυνατή την επινόηση νέων δρόμων.

5. Μια ποικιλία από διάφορες πειραματικές πρακτικές εισάγονται σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και αναπτύσσεται η συζήτηση των θεμελιωδών αρχών της προβολής και επικοινωνίας του πολιτισμού που δεν έχει μόνο μόνο πρακτική, αλλά και παιδαγωγική σημασία.

Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp

1  Η ορθολογική γεωμετρία είναι η επιστήμη του χώρου και ασχολείται με τις θεμελιώδεις ιδιότητες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέρη του χώρου σχετίζονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, παίζει κεντρικό ρόλο στα μαθηματικά και τη μαθηματική φυσική, καθώς και σε πολλές άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Rational geometry: βασίζεται στα θεμέλια που έθεσε ο Ντέιβιντ Χίλμπερτ στο βιβλίο 'Foundations of Geometry', που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1899. Τα θέματα περιλαμβάνουν τη θεωρία των ρητών αριθμών & συνόλων. Μη Ευκλείδειες γεωμετρίες. προβολική γεωμετρία και άλλα.


Back to Athens 2023 | Geometry of racional
26 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, 2023
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65, Αθήνα 104 33

Οργάνωση APART Art Research and Applications, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ZOIA, Συντονισμός CHEAPART, Συμμετοχή Athens Intersection, ARTmART, theculturechannel.