MEDIA ARCHIVE


    ' '

Back to Athens 2023 | Geometry of racional

Το νέο σύστημα αξιών, υβρίδια προβολής & επικοινωνίας. Back to Athens 2023 @ Μέγαρο Ησαΐα, 28.6 - 2.7.2023


Η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση «Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional» συνεχίζει για 10η χρονιά την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην καρδιά του Αθηναϊκού κέντρου, στο εμβληματικό Μέγαρο Ησαΐα. To Back to Athens είναι μία ετήσια επιθεώρηση απόψεων, τάσεων και έργων που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό, θέτοντας καίρια ζητήματα που αγγίζουν και διαμορφώνουν το σύγχρονο και καθημερινό πολιτισμό. Στη φετινή διοργάνωση, οι προτάσεις και οι σκέψεις διαμοιράζονται σε 40 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και πάνω από 185 καλλιτέχνες και επιμελητές με στόχο την κατά το δυνατόν σφαιρική καταγραφή των εικαστικών απόψεων.

Από το 2012, το Back to Athens διαμορφώνει ένα πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ανοίγοντας ξανά ιστορικά και εμβληματικά κτίρια, χώρους, σημεία που αποκαλύπτουν τη δική τους, ιδιαίτερη Αθηναϊκή ιστορία, και όχι μόνο. Η μεγάλη αυτή ετήσια καλλιτεχνική συγκέντρωση επιλέγει τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά κοινά, διαπολιτισμικά και πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Στον σύγχρονο κόσμο και τις κοινωνίες όπου όλα πλέον συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ενιαίο σύνολο το Back to Athens 2023 με ειδικό τίτλο “Geometry of racional, a review” 1 σχεδιάζει μία σειρά εκθέσεων και εξετάζει αφενός τις σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών όσο και τις σχέσεις μεταξύ του έργου τους και τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία. Στο Back to Athens, η καλλιτεχνική έρευνα και το εικαστικό έργο τοποθετούνται σε μία κλίμακα σύγκρισης μετρήσιμων στοιχείων.

Το Back to Athens εξετάζει 5 σημεία και δημιουργεί ένα σύστημα αξιών που συνδέει αυτά τα στοιχεία και τις αμοιβαίες σχέσεις τους. Ο σκοπός είναι να συζητήσει συστηματικά μέσα από απτά παραδείγματα με τη μορφή εκθέσεων τις σχέσεις αυτών των αξιών μεταξύ τους και επίσης τη σχέση του καθενός στην ανάπτυξη ενός νέου υβριδίου προβολής και επικοινωνίας.

1. Η αμοιβαία εξάρτηση των καλλιτεχνών του έργου και η συμβατότητα τους σε σχέση με τους υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους.
2. Η ανεξαρτησία με τη βοήθεια διάφορων νέων συστημάτων προβολής (ανεξάρτητοι χώροι, ανοιχτά ατελιέ, popup spaces) που έχουν εισαχθεί.
3. Η σημασία της σχέσης τόσο της εξάρτησης όσο και της ανεξαρτησίας και η θεωρία της ανάπτυξης ενός νέου υβριδίου προβολής-επικοινωνίας που μπορεί να αναπτυχθεί αυτόνομα χωρίς τη χρήση της συνέχειας. Δηλαδή για μία νέα διάσταση της γεωμετρίας του σύγχρονου κόσμου των τεχνών.
4. Οι σημαντικότερες προϋπάρχουσες προτάσεις της προβολής και επικοινωνίας του πολιτισμού έχουν ήδη καταγραφεί και η γνώση τους δείχνει ακριβώς ποιες αξίες αποτελούν τη βάση και ποιες δυνητικά καθιστούν δυνατή την επινόηση νέων δρόμων.
5. Μια ποικιλία από διάφορες πειραματικές πρακτικές εισάγονται σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και αναπτύσσεται η συζήτηση των θεμελιωδών αρχών της προβολής και επικοινωνίας του πολιτισμού που δεν έχει μόνο μόνο πρακτική, αλλά και παιδαγωγική σημασία.

Η ορθολογική γεωμετρία είναι η επιστήμη του χώρου και ασχολείται με τις θεμελιώδεις ιδιότητες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα μέρη του χώρου σχετίζονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, παίζει κεντρικό ρόλο στα μαθηματικά και τη μαθηματική φυσική, καθώς και σε πολλές άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Rational geometry: βασίζεται στα θεμέλια που έθεσε ο Ντέιβιντ Χίλμπερτ στο βιβλίο 'Foundations of Geometry', που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1899. Τα θέματα περιλαμβάνουν τη θεωρία των ρητών αριθμών & συνόλων. Μη Ευκλείδειες γεωμετρίες. προβολική γεωμετρία και άλλα.


Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional

Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65, Αθήνα 104 33

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023, 16:00 - 22:00
Διάρκεια: 28 Ioυνίου - 2 Ιουλίου, 2023
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00

Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτεινή Καπίρη
Christian Rupp

Διοργάνωση: APART Art Research and Applications
Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πρόγραμμα «Glorious Elements / Plastic Kisses»)
Τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Υποστήριξη: Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport
ZOIA
Land Tirol
Τσέχικο Κέντρο Αθήνας
Παραγωγή και συντονισμός: CHEAPART
Συμμετοχή: Athens Intersection Cultural Program
ARTmART

Ο θεσμός του Back to Athens σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Κοτζιά όπου και παρέμεινε μέχρι το 2014. Το 2016 - 2017 πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πλατεία και περιοχή των Εξαρχείων, το 2018 έδωσε ένα δυναμικό παρόν στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, το 2021 και 2023 παρουσιάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Μέγαρου Ησαΐα στην Πατησίων.


💯 χρόνια
Μέγαρο Ησαΐα 1923-2023

Το τετραώροφο μέγαρο του Γ. Ησαΐα, στη γωνία των οδών Πατησίων και Ιουλιανού, οικοδομήθηκε το 1923 και διακρίνεται από έναν όψιμο εκλεκτικισμό. Χτίστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Ζίζηλα (1861-1931). Εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων οικοδομών για εύπορους πελάτες-ενοικιαστές. Τόσο το μέγεθος όσο και η μορφή του συγκεκριμένου κτιρίου, αποτελούσε τομή στην εξελισσόμενη εικόνα της Αθήνας εκείνης της εποχής.


Back to Athens 10 Πρόγραμμα

Εκθέσεις

«Μικρές Κυρίες»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Θέμης Ραγιάς/Σοφία Ηλιάνα Γεωργιάδη
Συμμετέχουν: Ευγενία Βερελή, Ναταλία Μαντά, Μαρίνα Παπαδάκη, Κατερίνα Σάρρα, Νανά Σεφερλή, Κλεοπάτρα Τσαλή.
1ος όροφος

«La Petite Mort»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Ελένη Μεσάδου
Συμμετέχουν: Eυγενία Eυσταθίου, ʼννα Καπλανίδου, Aποστόλης Λεμπέσης, Γιάννης Ρουσσουνέλος, Δανάη Σίμου.
1ος όροφος

«Sine qua non», Λεωνίδας Γιαννακόπουλος
Ατομική παρουσίαση
Επιμέλεια: Γιώργος Καρτάλος
1ος όροφος

«austropitheci»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Christian Rupp
Συμμετέχουν: Andreas Tanzer, Bernd Oppl, Christian Rupp, Isidora Krstic, Jeremias Altmann, Michael Goldgruber, Richard Jochum
1ος όροφος

«ἰῶμαι»
Ατομική παρουσίαση
Το Space52 | Αθηνά Λασηθιωτάκη, Κατερίνα Μήλεση παρουσιάζουν την Ελένα Γαζή
1ος όροφος

«Οκτάωρα»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: KYAN/Λήδα Κουτρομάνου
Συμμετέχουν: Αστέρης Κανούσης, Αναστάσης Ιωάννου, Φοίβος Θάνος, Γιώργος Κυπριανίδης.
1ος όροφος

«AGEing» Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος Λιντζέρης
Συμμετέχουν: Ειρήνη Διάδου, Γιάννης Καρδάσης, Γιώργος Λιντζέρης, Λίνα Μπέμπη, Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη, Έλενα Στίγκα, Slobodanka Stupar, Δημήτρης Χαλάτσης.
1ος όροφος

«Kurt (ή παραλογισμοί του ύστερου καπιταλισμού)»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Έλλη Λεβεντάκη
Συμμετέχουν: Κατερίνα Καρατζαφέρη, Δανάη Κωτσάκη, Ελεάννα Μπαλέση, Νικόλαος Σημαντηράκης, Δημήτρης Ταμπάκης.
1ος όροφος

«remains of a life», Werner Widmer
Ατομική παρουσίαση
Επιμέλεια: widmertheodoridis
1ος όροφος

«Λογική Μεγάλου Σχήματος»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Συμμετέχουν: Κώστας Τσώλης, Ευφροσύνη Μυτιληναίου, Νίκος Παπαδημητρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Ελένη Μπαμπασάκη, Παντελής Χανδρής, Νίκος Ναυρίδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Katarzyna Wojtczak, Uli Schueppel.
Συνομιλούν οι: Γιώργος Φαράκλας (καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντειο), Σπύρος Τέγος (λέκτορας νεότερης φιλοσοφίας στο τμήμα Φ.Κ.Σ. του πανεπιστημίου Κρήτης), Νικήτας Σινιόσογλου (εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), και Γιάννης Κοιλής (μεταφραστής & συγγραφέας) θα συνομιλήσουν με τον επιμελητή, και μεταξύ τους, για την επιτακτικότητα της λογικής στους καιρούς μας.
Απαγγελία: Πέρης Μιχαηλίδης (ηθοποιός) απαγγέλλει από τη Λογική Μεγάλου Σχήματος του Νίκου Καρούζου, καθώς και επιλεγμένα αποσπάσματα του Ιμμάνουελ Καντ και του Εγέλου.
2ος όροφος

«Broken Materialities»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας
Συμμετέχουν: Αύγουστος Βεϊνόγλου, Ιάσωνας Καμπάνης, Κωνσταντίνος Λιανός, Μάνια Μπενίση, Γιώργος Τσεριώνης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.
2ος όροφος

«Flatland»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Χλόη Ακριθάκη
Συμμετέχουν: Ute Becker, Kaspars Brambergs, Mariana Jirátová, Antonín Jirát , Aleksandra Vajd , Αθηνά Ιωάννου, Νίκος Καχριμάνης, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Τόλης Τατόλας, Αλέξης Ακριθάκης, Χλόη Ακριθάκη.
2ος όροφος

«Η προσίδια γλώσσα»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Aποστόλης Αρτινός/ The Symptom Projects
Συμμετέχουν: Δημήτρης Εφέογλου, Δημήτρης Νεβεσκιώτης, Αλίκη Παλάσκα, Γιώργος Παπαφίγκος, Δημήτρης Φραγκάκης.
2ος όροφος

«Προσομοίωση Πυκνότητας»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Έκτορας Θεουλάκης
Συμμετέχουν: oneContinuousLab (Odysseas Klissouras, Alexandros Kontogeograkopoulos) και Artūras Čertovas, Mohammed Zanboa
2ος όροφος

«ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΕΣ»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Horror Vaccui
Συμμετέχουν: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας Βούσουρας, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Μάρθα Τσιάρα.
2ος όροφος

«Αποπροσανατολισμός»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: The Krank
Συμμετέχουν: Ιωάννης Αυγουστής, Haotique, Πέγκυ Κλιάφα, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαριλένα Κρανιώτη, Θανάσης Μυλωνάς, Γιάννης Παππάς, Δήμητρα Σταυροπούλου, The Bad Poetry Social Club, The Krank.
3ος όροφος

«Geometry of Interaction»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Johannes Rips
Συμμετέχουν: Lars* Kollros, Kathrin Stumreich, Patrick Topitschnig.
3ος όροφος

«Reflections: Η χριστιανική παράδοση στη σύγχρονη τέχνη»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Elena Panayotova, Στρατής Πανταζής
Συμμετέχουν: Μπάμπης Καραλής, Κυριάκος Κουσουλίδης, Ελένη Λύρα, Penka Mincheva, Elena Panayotova, Γιασεμή Ράπτη, Ανδρέας Σάββα, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Kiril Cholakov.
3ος όροφος

«Glorious elements»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συμμετέχουν: Ειρήνη Βλαβιανού, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Marion Fischer, Paolo Incarnato, Κατερίνα Κανακάκη, Μαριλία Κολυμπίρη, Ελένη Μυλωνά, Μιχαήλ Παρλαμάς, Ηλίας Πολυχρονιάδης, Πάνος Σκλαβενίτης / Μιχάλης Ζαχαρίας.
3ος όροφος

«23 έργα - 1 κοινός τόπος»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Κυριάκος Τσιφλάκος
Συμμετέχουν: Αδριανός (Σωτήρης), Γιάννης Βαλαβανίδης, Βαγγέλης Γκόκας, Βασίλης Γκούμας, Γεράσιμος Θωμάς, Νίκος Κασκούρας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέκος Κυραρίνης, Πένυ Κωνσταντίνου, Δημήτρης Λάμπρου, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μανουσάκης, Χρόνης Μπότσογλου, Βασίλης Πέρρος, ʼγγελος Πλέσσας, Θανάσης Τότσικας, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσεριώνης, Δέσποινα Φλέσσα, Δημήτρης Φραγκάκης, Κατερίνα Χαδουλού, John Χριστοφόρου.
3ος όροφος

«Your Bed»
Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Δαλάκα, Δήμητρα Εξάρχου, Μαρία Λαγού, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.
3ος όροφος

«Τhe wolves that hunt yoυ in time, they will be the dogs that bring your slippers»
Video, Laboratory performance
Φίλιππος Τσιτσόπουλος με τους Γιάννη Μήτρου, Μάρω Θεοδοσίου, Shaun Caton.
3ος όροφος

Ανεξάρτητες παρουσιάσεις Καλλιτεχνών, Επιμελητών

«Αυλο μνημείο», Νίκος Γιαβρόπουλος
Βιντεοεγκατάσταση
1ος όροφος

«Ποιος θα Πετάξει τον Τελευταίο Λίθο;»
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Alyssa Moxley
1ος όροφος

«你好 HCN (nĭ hăo HCN)”, Μπάμπης Καραλής
Εγκατάσταση
1ος όροφος

«The Shape of color, The voice of texture»
Νικόλας Καραθανάσης
1ος όροφος

«Stills from a movie», Κώστας Χριστόπουλος
Εγκατάσταση
2ος όροφος

«Ανακατευθύνσεις», Μπέττυ Ζέρβα
Εγκατάσταση
Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής
2ος όροφος

«Last blues/Torino», Ανδρέας Βούσουρας
Εγκατάσταση
3ος όροφος

«MOVING CONT(R)ACTS»
Βιντεο-εγκατάσταση και performance
Goldfuß unlimited: Anne Mégier, Johanna Tatzgern, Katja Teuchmann
3ος όροφος

Performance

«Αερόφυτα»
Δημιουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Εκτέλεση: Αλεξάνδρα Σεραφίμοβιτς, Αιμιλιανή Σταυριανίδου, Στέλλα Δημητρακοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ελπίδα Ορφανίδου
2ος & 3ος όροφος

«Stone&soul Mosaic»
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ralitza Vladimirova, Θαλεια-Μαρί Παπαδοπούλου
Performers: Ralitza Vladimirova, Αγγελική Παντελεάκου, Ντέμη Παλατσίδη, Ελένη Κελαιδίτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κουτάς
3ος όροφος

«Klimaka a solo performance»
Σύλληψη-ερμηνεία: Έλια Βεργανελάκη
Κείμενο: ΤΟ ΝΟΗΜΑ, Κωμωδία, πράξη πρώτη, της Μαρίας Λαϊνά
Κινησιολογία: Μαρία Μεντέζ
Μουσική: Δημήτρης Σιδερής-ηλεκτρικό λαούτο
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Λιάπης
Κοστούμι: Λευτέρης Χουδαλάκης
2ος & 3ος όροφος

"_to the wind to your sins_" Χριστίνα Καρπούζου

«MOVING CONT(R)ACTS»
Goldfuß unlimited: Anne Mégier, Johanna Tatzgern, Katja Teuchmann
1ος, 2ος & 3ος όροφος

«My Universe»
Performance: Αγγελική Μαντά
Σκηνοθεσία, βίντεο, μοντάζ: Αγγελική Μαντά
Περφορμερς: Μαρίνα Κλάδη, Ειρήνη Μωραιτέλη
Tραγούδι κατά τη διάρκεια της performance: Sigur Ros, «Ο Fridur»
1ος οροφος

«Τhe wolves that hunt yoυ in time, they will be the dogs that bring your slippers»
Laboratory performance
Φίλιππος Τσιτσόπουλος με τους Γιάννης Μήτρου, Μάρω Θεοδοσίου, Shaun Caton
3ος όροφος

Experimental Soundscapes & Beats by Alexandros Kontogeorgakopoulos
στο πλαίσιο της έκθεσης «Προσομοίωση Πυκνότητας»

Performance στο πλαίσιο της έκθεσης «Αποπροσανατολισμός»
Αθηνά Κανελλοπούλου, Αθανασία Τσοπαναργία, Αντζελίνα Παπαχατζάκη, MASH (Nerisisty & Χρήστος Καπενής)