MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses
  • Plastic kisses

Plastic kisses

Το δεύτερο μέρος του δίπτυχου «Glorious elements-Plastic kisses», 2 σπονδυλωτών εκθέσεων για την αβάσταχτη ελαφρότητα του βάρους του πλαστικού κόσμου που αποτελείται από ένδοξα στοιχεία σε Αθήνα και Βιέννη.


Η δημόσια εικόνα ως είδωλο του εαυτού, το άλλο - το επιθυμητό εγώ, η συλλογική κατανόηση της πραγματικότητας και την αποφυγή μιας κατακερματισμένης εκδοχής του πραγματικού εαυτού*, είναι τα ζητήματα που εξετάζει η έκθεση «Πλαστικά Φιλιά». Πλαστικά φιλιά λοιπόν! 8 καλλιτέχνες αναλογιζόμενοι την αβάσταχτη ελαφρότητα του βάρους του πλαστικού κόσμου στέλνουν σε όλους «Πλαστικά Φιλιά». Έργα που σχεδιάστηκαν τους τελευταίους μήνες υλοποιούνται για την έκθεση «Πλαστικά Φιλιά» σαν είδος ημερολογίου ή εικαστικών σημειώσεων συμπυκνώνοντας τη δύναμη της σκέψης σε πραγματικό-υλικό έργο.

Plastic kisses

Σε εποχές αφθονίας και ηρεμίας, απλά πράγματα και συνήθειες περνούν απαρατήρητα μέσα στη ροή της καθημερινότητας. Ασήμαντες καταστάσεις και προσωπικές ανησυχίες δεν αφήνουν πραγματικό αποτύπωμα. Θέματα ήσσονος χαρακτήρα παίρνουν τη θέση θεμάτων που θα είχαν πραγματική σημασία.

Οι διαδοχικές, από το 2008 παγκόσμιες κρίσεις επέφεραν κατακλυσμιαίες αλλαγές για την ανθρωπότητα καθώς η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας και η κατάρρευση του αναμενόμενου μοντέλου ζωής, επηρέασαν σημαντικά στον τρόπο σκέψης μας. Αυτό που δίνει την ώθηση για να προχωρήσουμε μπροστά και να υπερνικήσουμε κάθε δυσκολία είναι τα ένδοξα στοιχεία που αποτελούν την ανθρώπινη φύση και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου αλλά και της χώρας, που καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο, να την αναζητήσουμε ταυτότητα και την αποδοχή μας μέσα σε αυτή. Εισερχόμαστε στο νέο αυτό κόσμο κουβαλώντας ένα συνονθύλευμα παλαιότερων και καινούριων σκέψεων, απωθημένων, επιθυμιών, πεποιθήσεων, συμπεριφορών, γεγονότων του παρελθόντος και του παρόντος. Η συγκέντρωση και απορρόφηση όλων αυτών των αντιφατικών στοιχείων γίνεται μέσα από τα κανάλια κοινωνικών δικτύων και τις ψηφιακές πλατφόρμες, εκεί όπου ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ελεύθερη έκφραση κάθε λογής, ανθρώπων διαφορετικής κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής, θρησκευτικής πεποίθησης και μορφωτικού επιπέδου. Η δημόσια εικόνα που δημιουργούμε για τους εαυτούς μας τόσο στην πραγματική όσο και στην πλασματική ζωή των κοινωνικών δικτύων, μας δίνει μια απεικόνιση της σημερινής προσωπικής όσο και πολιτικής πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενίοτε, η ψευδής αίσθηση της ελευθερίας της έκφρασης στα κανάλια κοινωνικών δικτύων μας δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε έναν άλλο φαντασιακό, ψεύτικο - πλαστικό.

* Ο κοινωνικός ψυχολόγος Kenneth Gergen στο βιβλίο του, «The Saturated Self» εξηγεί το φαινόμενο της «πολυφρένειας», της κατακερματισμένης εκδοχής του εαυτού που έλκεται σε τόσες πολλές κατευθύνσεις που το άτομο χάνεται.

Συμμετέχουν: Χλόη Ακριθάκη, Νίκος Αρτέμης, Κατερίνα Κανακάκη, Μαριλία Κολυμπίρη, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Κώστας Μπασάνος, Έλιο Σαμαράς, Φίλιππος Τσιτσόπουλος.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
flat1: Karin Maria Pfeifer, Zula Zimmerberger


Το «Plastic kisses» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης flat1 με έδρα τη Βιέννη και την επιμελητική ομάδα καλλιτεχνών του με τους οποίους η APART μοιράζεται κοινές αξίες. Το flat1 υποστηρίζει τη δημιουργική ανταλλαγή μεταξύ διεθνών/εθνικών καλλιτεχνών, δημιουργώντας δίκτυα μακριά από εμπορικά προσανατολισμένες γκαλερί.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση της ενότητας «Ένδοξα στοιχεία/ πλαστικά φιλιά» («Glorious Elements/ Plastic Kisses») που παρουσιάζεται σε Αθήνα και Βιέννη. Η πρώτη έκθεση «Glorious elements» φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης εικαστικής εκδήλωσης «Back to Athens 2023 International Art Meeting» στο εμβληματικό Μέγαρο Ησαΐα στην Αθήνα.

Το «Glorious elements-Plastic kisses» πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2023, 19:00 – 22:00
Διάρκεια: 18 – 24 Οκτωβρίου, 2023
Finissage: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, 2023, 17:00 – 19:00
Ωρες: Πέμπ., Παρ., Σαβ., Δευτ., 16:00 – 18:00

flat1
RADETZKYSTRASSE 4, 1030 Wien

 

Plastic kisses