MEDIA ARCHIVE


    ' '

Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης


Η καλλιέργεια γνώσης γύρω από το ρόλο της φύσης, της βιωσιμότητας της ανθρωπότητας και της κοινωνικής συνοχής, σε διάλογο με τον σύγχρονο πολιτισμό γίνεται αφορμή για ένα καλλιτεχνικό οδοιπορικό στο χωριό Κισσός στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, στο βουνό των Κενταύρων. Η CHEAPART με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ, την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και τη συνεργασία τοπικών συντελεστών, υλοποίησε το πρόγραμμα έκθεσης σύγχρονης τέχνης και εικαστικών δράσεων «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης» από τις 24 Ιουλίου – 30 Ιουλίου, 2023 στον Κισσό Πηλίου. Η διοργάνωση πρώτη άνοιξε το διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, τον θησαυρό των μύθων, θρύλων και της πολιτιστικής παράδοσης που προσφέρει.


«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης»

Ο Διαφωτισμός υποστήριζε τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Οι Διαφωτιστές τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης. Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό και φιλοσοφικό ρεύμα που, επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, του οποίου και αποτελεί παρακλάδι, στον χώρο που ζούσαν άνθρωποι ελληνικής εθνικής συνειδήσεως ορθόδοξου γένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η ομαδική έκθεση «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης» έχει ως αφετηρία αφενός την προσωπικότητα του Ρήγα Φεραίου που έχει καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή και δίδαξε αργότερα μεταξύ άλλων και στον Κισσό και αφετέρου το ίδιο το φυσικό περιβάλλον. 

⟶ Oμαδική έκθεση ιστορία και περιβάλλον, ο νέος διάλογος

Η ομαδική έκθεση «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης» στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κισσού συμπεριέλαβε 28 σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ερμήνευσαν εκ νέου τις έννοιες και αξίες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που ανέδειξε ο Ρήγας Φεραίος σε ένα νέο διάλογο για την αρμονία της διανόησης και του περιβάλλοντος, για τις πτυχές της ανθρώπινης αντίληψης και της ελευθερίας.
Καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου,Φανή Αράπη, Πολυάννα Βρελιανάκη, Michael Goldgruber, Θέμις Ζήδρου, Νίκος Κρυωνίδης, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Jens Lange, Δημήτρης Λιολιόπουλος, Έκτωρ Μαυρίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Φώτιος Μπάλας, Ευαγγελία Μπουλάκη, Δέσποινα Πανταζή, Δημήτρης Παλάντζας, Παναγιώτης Πλουμής, Christian Rupp, Έλιο Σαμαράς, Στράτος Στεριανός, Ιορδάνης Στυλίδης, Χρύσα Τζελέπη/ Ακης Κερσανίδης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Χάρης Χιλίτσης, Θανάσης Χονδρός/ Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Λάμπρος Ψυρράκης.

⟶ Σειρά δράσεων και ξεναγήσεων

στο φυσικό και δημόσιο χώρο και σε ιστορικά σημεία του Κισσού, μας συνδέουν με την ιστορία και το περιβάλλον του Κισσού.
Στο παλαιό σχολείο του Κισσού και γύρω από την κεντρική πλατεία όπου κυριαρχεί η ιστορικότητα του τόπου, συγκεντρώθηκαν άνθρωποι από πολλές διαφορετικές ηλικίες και καταβολές για να συμμετάσχουν, να γνωρίσουν και να εξοικοιωθούν με σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και μορφές έκφρασης. Στο εργαστήριο κυανοτυπίας της Ιουλίας Λαδογιάννη οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στη διαδικασία της κυανοτυπίας ως τεχνική που αναδεικνύει την τελική δημιουργία ως μια φυσική, οικολογική διαδικασία, αποτυπώνοντας στοιχεία από το περιβάλλον, συν-δημιουργώντας και παράγοντας δικά τους έργα. Ο Πατέρας Μιχαήλ ξενάγησε τους καλλιτέχνες και το κοινό στην ιστορία, την αρχιτεκτονική και τους συμβολισμούς της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας που στέκει από το 1650 στην κεντρική πλατεία του Κισσού. Μίλησε για τη θεολογική ερμηνεία των τοιχογραφιών, την πνευματικότητα και τους συμβολισμούς των ιστορικών εικόνων της εκκλησίας που συνδέονται άρρηκτα με τις ιστορικές προσωπικότητες του τόπου. Τρεις δημιουργοί με 4 ξεχωριστές μουσικές και χορευτικές περφόρμανς εξερεύνησαν τον περιβάλλοντα χώρο, τη φύση και την ιστορία του Κισσού, χρησιμοποιώντας τη δική τους ερμηνευτική γλώσσα. Οι πειραματικές συνθέσεις του Στράτου Στεριανού εμπλουτισμένοι από τους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής συνενώθηκαν με την performance της Αμερικανίδας Monica Dudàrov Hunken που βασίζεται σε μια βαθιά πνευματική σύνδεση με τη φύση. Η συνθέτης και περφόρμερ Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου παρουσίασε μουσική αφήγηση εστιάζοντας στο στοιχείο του νερού και εμβαθύνοντας σε ένα μουσικό πειραματισμό με χειροποίητα μουσικά αντικείμενα, ηλεκτρονικά στοιχεία, φωνή και ηλεκτρικό μπάσο.


Δείτε το βίντεο

(Επιλέξτε full HD)

«Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης»  —  

Καλλιτέχνες, επιμελητές, επισκέπτες και το κοινό αποτύπωσαν φωτογραφικά τις περιηγήσεις τους και τις παρουσιάσαν σε μια μεγάλη προβολή που ανανεώνονταν καθημερινά μέσα στο φυσικό χώρο της έκθεσης διαδικτυακά. Συνολικά 166 φωτογραφίες προβλήθηκαν στο χώρο της έκθεσης στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κισσού. Επιλέχθηκαν 50 φωτογραφίες για τη δημιουργία ψηφιακού φωτολόγιου.
Στο « φωτολόγιο «Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης»» συνεισφέρουν: Ανθή-Γεωργία Γεωργακοπούλου, Φοιτήτρια, Ιστορία της Τέχνης / Ελένη Δούμπλη, Επισκέπτης / Φωτεινή Καπίρη, Εικαστικός, επιμελήτρια / Αντιγόνη Καψάλη, Επιμελήτρια, Ιστορικός Τέχνης / Νίκος Κρυωνίδης, Εικαστικός, επιμελητής / Έλλη Λαμπαδαρίδου, Εικαστικός, εκπαιδευτικός / Γιώργος Γεωργακόπουλος, Επιμελητής, Εικαστικός / Ιωάννης Μονογυιός, Εικαστικός / Λίτσα Μπουλάκη, επισκέπτης / Δέσποινα Πανταζή, Εικαστικός, επιμελήτρια / Μαρία Παπαθεοδώρου, επισκέπτης / Παναγιώτης Πλουμής, Φωτογράφος / Έλιο Σαμαρά, Εικαστικός / Στέφανος Σγαρδέλης, Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Α.Π.Θ. τμήμα Βιολογίας / Ιορδάνης Στυλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών .


«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης»

Οργάνωση - Παραγωγή: CHEAPART

Υπεύθυνοι προγράμματος, καλλιτεχνική διεύθυνση:
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη

Συμμετοχή επιμελητών:
Νίκος Κρυωνίδης, Αντιγόνη Καψάλη

Συντονισμός καλλιτεχνών και επιμελητών
Σύμβουλος σχεδιασμού εκθέσεων:

APART Art Research and Applications

Συντονισμός καλλιτεχνών ήχου και εικόνας
Σύμβουλος προβολών και ήχου:

Modular expansion

Με την υποστήριξη:
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ, Οικονομική υποστήριξη και Αιγίδα
Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αιγίδα
Τοπική κοινότητα, Συμμετοχή

Επιμέλεια ψηφιακού φωτολόγιου: CHEAPART

Επιμέλεια ταυτότητας / Βίντεο:
APART Art Research and Applications

Διοργάνωση Φιλοξενίας:
Kissos Pelion/ Zig Zag Festival 2023
[Αρ] Είσοδος του εκθεσιακού χώρου, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κισσού. [Δεξ] Προβολή φωτολόγιου, «Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης».Αποψη της έκθεσης «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης»[Αρ] Αποψη της έκθεσης «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης». [Δεξ] Θέμις Ζήδρου, «Επιστροφή στη Γη» Ακης Κερσανίδης/ Χρύσα Τζελέπη.[Αρ] Έργο του Χάρη Χιλίτση. [Δεξ] Αποψη της έκθεσης «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης».[Αρ] Προβολή φωτολόγιου, «Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης» [Δεξ] «Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης», διοργάνωση και επιμελητές.[Αρ] «Cognitive Dissonance», Στράτος Στεριανός, Monica Dudàrov Hunken. [Δεξ] «Μια υδάτινη ιστορία», Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου.[Αρ] Στράτος Στεριανός, Monica Dudàrov Hunken, Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου. [Δεξ] Ξενάγηση στην Αγία Μαρίνα Κισσού, Πάτερ Μιχαήλ.Workshop κυανοτυπίας, Ιουλία Λαδογιάννη. 

 

Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης