MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Your Bed
  • Your Bed
  • Your Bed
  • Your Bed
  • Your Bed

Your Bed


Tο κρεβάτι σου δεν είναι ένα κρεβάτι. Δεν είναι ένα έπιπλο. Είναι ένα εννοιολογικό κειμήλιο που σε συνδέει με τους πρώτους προγόνους σου που έζησαν 77,000 χρόνια πριν, τότε που δημιουργήθηκε το πρώτο κρεβάτι. Από την πρώτη εμφάνιση του, σε όλες τις διαφορετικές εκδοχές του μέχρι και σήμερα, ακολουθεί τους ανθρώπους σε όλα τα στάδια της ζωής τους, από τη γέννηση τους μέχρι τον θάνατο.

Μια σειρά από οπτικοποιημένα στιγμιότυπα του κρεβατιού εξετάζουν τις αθέατες πτυχές του κατά τη διάρκεια του κύκλου της ανθρώπινης ζωής, εκείνες που βρίσκονται μεταξύ ορατού και αόρατου, ξεπερνώντας τα όρια της κατασκευής του. Έτσι, το κρεβάτι, από ένα βασικό αντικείμενο της καθημερινότητας, ενσαρκώνει το αναλλοίωτο σημείο τομής που συνδέει τη στατική γεωμετρία του χώρου με την έννοια του χρόνου ως μια ενέργεια που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση.

Το λίκνο είναι ο πρώτος χώρος υποδοχής που φιλοξενεί το εύθραυστο μαλακό ροζ σώμα του νεογνού. Η Μαρία Λαγού στην εγκατάσταση της «Δημιουργία» προσεγγίζει το πρώτο κρεβάτι του νέου ανθρώπου ως ένα πεδίο φορτισμένο με την ευθύνη της ιδανικής αγάπης και της ασφάλειας που έχει την ανάγκη να βιώσει το βρέφος κατά τον ερχομό του στον κόσμο. Τα στοιχεία που συνθέτουν την εγκατάσταση αφηγούνται σαν μικροί ψίθυροι κομματιασμένα βιώματα της. Ένα λευκό τούλι, σαν διάφανο πέπλο, καλύπτει προσωπικές θύμησες που στέκουν ώς φευγαλέες λάμψεις θρυμματισμένων παιδικών αναμνήσεων.

Τη θέση του λίκνου παίρνει ένα επίπεδο παραλληλόγραμμο κρεβάτι που σου επιτρέπει να τεντώνεις όλο σου το σώμα, να αφήνεσαι, να κλείνεις τα μάτια, και ο νους να δραπετεύει από τη σάρκα. Μεταφέρεσαι σ’ένα ονειρικό περιβάλλον όπου πια όλα μπορούν να κυλούν χωρίς λογική, απελευθερωμένα από τα δεσμά της υλικής πραγματικότητας. Το κινητικό γλυπτό της Αθανασίας Παπατζέλου αποτελεί σημείο αναφοράς στο κλασικό μόμπιλ που παραδοσιακά κρέμεται πάνω από την κλίνη και στριφογυρίζει σε υπνωτικούς ρυθμούς. Λίγο πριν κλείσουν τα μάτια, μια μικρή ευχή - προτροπή «Όνειρα γλυκά».

Σε όλη την έκθεση Your Bed το κρεβάτι οπτικοποιημένο και ως έπιπλο στην πιο οικεία μορφή του παρουσιάζεται μόνο στη δισδιάστατη ζωγραφική επιτοίχια εγκατάσταση της Ελένης Σαρλή με τίτλο «Εγώ, στο κρεβάτι μου». Σελίδες ενός υπερμεγέθους ημερολογίου ξεδιπλώνουν την ρουτίνα της καλλιτέχνιδας, βιώνοντας το κρεβάτι ως μια νησίδα στη μέση της απέραντης καθημερινότητας της. Η επιτοίχια σύνθεση απαρτίζεται από μια κεντρική έγχρωμη προσωπογραφία φυσικού μεγέθους σε ξαπλωτή στάση. Τοποθετείται στη μέση του τοίχου, υποδηλώνοντας μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του χώρου και του χρόνου, δημιουργώντας ένα εννοιολογικό καρδιογράφημα.

Η ιδέα του κύκλου της ζωής οπτικά ίσως μεταφράζεται σε μια ευθεία συμβάντων με αρχή, μέση και τέλος, όπου ότι συμβαίνει τοποθετείται σε μια τακτοποιημένη χρονικά λογική σειρά. Σ ́αυτή την έκθεση, όμως δεν θα μπορούσε να γίνει έτσι η θέαση των έργων. Το κρεβάτι ακολουθεί τις ζωές των ανθρώπων, και αρκετά συχνά η εξέλιξη των πραγμάτων είναι διαφορετική από την προσδοκούμενη. Για παράδειγμα ενώ το κρεβάτι σε κάποιες ζωές είναι συνώνυμο της αγαλλίασης, σε άλλες είναι η καριόλα και είναι ο βασικός χώρος εργασίας. Η κούκλα με τίτλο «Hello Baby» της Βιβής Τσιόγκα είναι μια πόρνη. Πρόσχαρη και ταυτοχρόνως κουρασμένη, είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πελάτες της. Το σώμα της γεμάτο κεντημένες ουλές τυλίγεται σ' ένα ημιδιάφανο νεγκλιζέ πολυτελείας. H καλλιτέχνιδα αντιπαραβάλλει το ταλαιπωρημένο σώμα της εργάτριας με το σώμα ενός κρεβατιού που από οικείο έπιπλο της καθημερινότητας προσαρμόζεται στη νέα συνθήκη και μεταμορφώνεται σε εργαλείο της δουλειάς.

ʼλλες φορές πάλι, αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις ότι ήξερες ως δικό σου, χωρίς τη θέληση σου. Βρίσκεσαι στοιβαγμένος σε μια βάρκα με άλλες ζωές που διακόπηκε βάναυσα η ροή της καθημερινότητας τους. Φτάνεις σε ανοίκειους (δυσ)τόπους.Τα «Περάσματα» της Δήμητρας Εξάρχου πραγματεύονται το μόνο αναμνηστικό που σου απέμεινε από τη προηγούμενη ζωή σου. Ένα σεντόνι τσαλακωμένο που μελανώνεται από μια γραφή σχεδόν αρχέγονη. Διχοτομεί τον φυσικό χώρο της έκθεσης και υπενθυμίζει ότι δεν διαλέγουμε σε ποιο κρεβάτι γεννιόμαστε.

Η Αλεξάνδρα Δαλάκα με το έργο της «Προσευχή» ρίχνει φως στη πνευματική διάσταση του χώρου του κρεβατιού. Η ιδιωτικότητα και η απομόνωση της κρεβατοκάμαρας μοιάζουν ιδανικές συνθήκες, μιας και μαζί συνδημιουργούν ένα προσωπικό «ιερό», ικανό να ρουφήξει σκέψεις μυστικές.

Το πρώτο κρεβάτι που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας εμφανίστηκε 77,000 χρόνια πριν στην Αφρική, και επρόκειτο για μια γούρνα στο έδαφος σκαμμένη στο δάπεδο σπηλιάς.[1] Πόσο ποιητικό το τελευταίο σου κρεβάτι να μοιάζει τόσο με το πρώτο;
H εγκατάσταση «At the end of the rope», της Θεοδώρας Τσιάτσιου εικονίζει τη φευγαλέα εντύπωση του πόνου. Τον πόνο που φωλιάζει στα λευκά απόκοσμα κρεβάτια του νοσοκομείου και γαντζώνεται λαίμαργα στο ανήμπορο σώμα. Το κρεβάτι πια είναι ένας κούφιος χώρος αναμονής. Τα πήλινα ομοιώματα των δοχείων συμβολίζουν το σώμα που προσμένει να βρεθεί στη χωμάτινη στοργική αγκαλιά της τελευταίας κλίνης.

[1] Wadley, Lyn et al. “Middle Stone Age bedding construction and settlement patterns at Sibudu, South Africa.” Science (New York, N.Y.) vol. 334,6061 (2011): 1388-91.

Αντιγόνη Καψάλη
Ιστορικός τέχνης / Εικαστικός / Ανεξάρτητη Επιμελήτρια

Καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Δαλάκα, Δήμητρα Εξάρχου, Μαρία Λαγού, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.

Η έκθεση «Your Bed» σε επιμέλεια Αντιγόνης Καψάλη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Back to Athens 10: Geometry of racional, a review.


Το Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional επιμελούνται οι:
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.

APART Art Research and Applications [Διοργάνωση]
Υποστήριξη και συμμετοχή:
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα για την ενότητα «Glorious Elements/Plastic Kisses»], Δήμος Αθηναίων [Αιγίδα], Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport), ZOIA, Land Tirol, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, CHEAPART, ARTmART, Modular expansion, Συμμετοχή πολιτιστικού προγράμματος: Athens Intersection Cultural Program.

Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα, 104 33

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023, 16:00 - 22:00
Διάρκεια: 28 Ioυνίου - 2 Ιουλίου, 2023
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00