MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Glorious Elements
  • Glorious Elements
  • Glorious Elements
  • Glorious Elements
  • Glorious Elements
  • Glorious Elements

Glorious Elements

Το πρώτο μέρος του δίπτυχου «Glorious elements-Plastic kisses» παρουσιάζεται μέσα στο Back to Athens 2023. 2 σπονδυλωτές εκθέσεις για την αβάσταχτη ελαφρότητα του βάρους του πλαστικού κόσμου που αποτελείται από ένδοξα στοιχεία σε Αθήνα και Βιέννη.


Σε εποχές αφθονίας και ηρεμίας, απλά πράγματα και συνήθειες περνούν απαρατήρητα μέσα στη ροή της καθημερινότητας. Ασήμαντες καταστάσεις και προσωπικές ανησυχίες δεν αφήνουν πραγματικό αποτύπωμα. Θέματα ήσσονος χαρακτήρα παίρνουν τη θέση θεμάτων που θα είχαν πραγματική σημασία. Οι διαδοχικές, από το 2008 παγκόσμιες κρίσεις επέφεραν κατακλυσμιαίες αλλαγές για την ανθρωπότητα καθώς η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας και η κατάρρευση του αναμενόμενου μοντέλου ζωής, επηρέασαν σημαντικά στον τρόπο σκέψης μας. Αυτό που δίνει την ώθηση για να προχωρήσουμε μπροστά και να υπερνικήσουμε κάθε δυσκολία είναι τα ένδοξα στοιχεία που αποτελούν την ανθρώπινη φύση και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου αλλά και της χώρας, που καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο, να αναζητήσουμε νέα ταυτότητα και αποδοχή μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Εισερχόμαστε στο νέο αυτό κόσμο κουβαλώντας ένα συνονθύλευμα παλαιότερων και καινούριων σκέψεων, απωθημένων, επιθυμιών, πεποιθήσεων, συμπεριφορών, γεγονότων του παρελθόντος και του παρόντος. Η συγκέντρωση και απορρόφηση όλων αυτών των αντιφατικών στοιχείων γίνεται μέσα από τα κανάλια κοινωνικών δικτύων και τις ψηφιακές πλατφόρμες, εκεί όπου ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ελεύθερη έκφραση κάθε λογής, ανθρώπων διαφορετικής κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής, θρησκευτικής πεποίθησης και μορφωτικού επιπέδου. Η δημόσια εικόνα που δημιουργούμε για τους εαυτούς μας τόσο στην πραγματική όσο και στην πλασματική ζωή των κοινωνικών δικτύων, μας δίνει μια απεικόνιση της σημερινής προσωπικής όσο και πολιτικής πραγματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενίοτε, η ψευδής αίσθηση της ελευθερίας της έκφρασης στα κανάλια κοινωνικών δικτύων μας δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε έναν άλλο φαντασιακό, ψεύτικο - πλαστικό.

*Η δημόσια εικόνα ως είδωλο του εαυτού, το άλλο - το επιθυμητό εγώ, η συλλογική κατανόηση της πραγματικότητας και την αποφυγή μιας κατακερματισμένης εκδοχής του πραγματικού εαυτού, είναι τα ζητήματα που εξετάζει η έκθεση «Glorious elements -Ένδοξα στοιχεία».

Καλλιτέχνες: Ειρήνη Βλαβιανού, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Marion Fischer, Κατερίνα Κανακάκη, Μαριλία Κολυμπίρη, Ελένη Μυλωνά, Μιχαήλ Παρλαμάς, Ηλίας Πολυχρονιάδης, Πάνος Σκλαβενίτης / Μιχάλης Ζαχαρίας.

Την έκθεση «Glorious elements» επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Το «Glorious elements» φιλοξενείται στο Back to Athens International Art Meeting 2023, είναι η πρώτη έκθεση του δίπτυχου «Ένδοξα στοιχεία/ πλαστικά φιλιά» («Glorious Elements/ Plastic Kisses») που πραγματοποιείται σε Αθήνα και Βιέννη με την οικονομική ενίσχυση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ.


Το Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional επιμελούνται οι:
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.

APART Art Research and Applications [Διοργάνωση]
Υποστήριξη και συμμετοχή:
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα για την ενότητα «Glorious Elements/Plastic Kisses»], Δήμος Αθηναίων [Αιγίδα], Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας (Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport), ZOIA, Land Tirol, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, CHEAPART, ARTmART, Modular expansion, Συμμετοχή πολιτιστικού προγράμματος: Athens Intersection Cultural Program.

Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα, 104 33

Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023, 16:00 - 22:00
Διάρκεια: 28 Ioυνίου - 2 Ιουλίου, 2023
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00