MEDIA ARCHIVE


    ' '

Μετά από τόση γνώση ποια συγχώρεση


Στην πρώτη μας νιότη σταθήκαμε μπροστά στο τούνελ του χρόνου, που θα έπρεπε να διασχίσουμε ως το τέλος. Όλοι είχαμε ανασφάλειες, ελλείψεις και φόβους, πράγμα που μείωνε την αντιπαλότητα και μας έκανε, τουλάχιστον αρχικά να αισθανόμαστε φίλοι. Ωστόσο ο αγώνας θα ήταν άνισος καθώς ο καθένας έμπαινε με διαφορετική οικονομική δυνατότητα, διαφορετικές ευκαιρίες για εκπαίδευση, διαφορετική δυνατότητα να δικτυώνεται και να συνδέεται κοινωνικά.

Μέσα στο τούνελ διαπιστώσαμε ότι ασκούνταν ισχυρές δυνάμεις που σε τραβούσαν προς τα αιχμηρά του τοιχώματα που έπρεπε να τους αντισταθείς για να μη τσακιστείς. Υπήρχαν όμως ανάμεσα στις κοφτερές αιχμές, σαγηνευτικές σκηνές που μας δελέαζαν υποσχόμενες πρωτόγνωρες ηδονές η την απόκτηση δυνάμεων κοινωνικών, οικονομικών και πνευματικών, που υποτίθεται πως αν τις αποκοτούσε κανείς θα μπορούσε να προχωρεί χωρίς φόβο μέσα στο τούνελ του χρόνου. Έτσι όλοι, λίγο η πολύ, υπέκυπταν στο ρίσκο να μειώσουν τις αντιστάσεις και να πλησιάσουν στα τοιχώματα. Επειδή συχνά διεκδικούσαμε τους ίδιους στόχους ο ανταγωνισμός μεταξύ μας γινόταν όλο και πιο βίαιος και πάντα ήταν ανάλογος με την έλλειψη γνώσης η χρημάτων η ηδονής. Αν κάποιοι ελάχιστοι από εμάς πέρασαν ακέραιοι, στην άλλη μεριά δεν το προσέξαμε. Τους αγνοούσαμε γιατί ήμασταν προσκολλημένοι στη μεταξύ μας διαμάχη που την υποδαύλιζαν οι πόθοι μας. Οι πόθοι αυτοί γίνονταν ισχυρότεροι ανάλογα με την αξία που τους έδιναν όσοι φαίνονταν να τα καταφέρνουν καλύτερα από εμάς και άλλοι πιο αδύναμοι ποθούσαν τους δικούς μας πόθους και στο τέλος το παιχνίδι της μίμησης κατέληγε να προσπαθεί να επιβάλει ο ένας την δικιά του απόλαυση στον άλλον. Αυτό δεν γινόταν τόσο με την βία όσο με την εξαπάτηση: Μιλάγαμε με ψεύτικες φωνές. Παίρναμε αλήθειες από ένα τρόπο ομιλίας και τις μεταφέραμε σε έναν άλλο αντιστρέφοντας το νόημα τους. Μέσα στην εύπλαστη σύγχυση οι αντίπαλοι θα έπεφταν στις παγίδες μας. Αλλά συχνά το ίδιο παθαίναμε και εμείς. Υπομέναμε με ανυπομονησία και ήταν αυτή η ανυπομονησία για τις ηδονές που έπρεπε να υποφέρεται και να υπομένεται ατέλειωτα, ώσπου κατέληγε, χείλη που θα φιλούσαν να ψιθυρίζουν προσευχές και κατάρες.

Αυτό κρατούσε για χρόνια ώσπου γεμάτοι πια πληγές και χτυπήματα αρχίσαμε να πλησιάζουμε προς την αντίθετη μεριά του τούνελ από εκείνη που είχαμε ξεκινήσει. Το μόνο που σωζόταν στη μνήμη, από τα διανύσματα που διαγράψαμε στο πέρασμα του χρόνου, ήταν μια στοίβα από σπασμένες εικόνες. Όσοι δεν είχαμε χαθεί πρόωρα στη διαδρομή αναγνωρίζοντας στους τσακισμένους συνοδοιπόρους μας τις δικές μας πληγές αρχίσαμε να νοιώθουμε μια σιωπηλή συμπάθεια διαφορετική όμως από εκείνη που είχαμε νοιώσει στην πρώτη μας νιότη. Κατανοούσαμε πια ότι οι περισσότερες από της επιθυμίες μας δεν ήταν δικές μας αλλά καλά στημένες παγίδες στο δρόμο μας. Κατανοούσαμε πως οι φιλοδοξίες μας κατεύθυναν αστόχαστα να μεταχειριστούμε ότι διαθέταμε κυνηγώντας στόχους που καθώς ο χρόνος κυλούσε έχαναν το νόημα τους. Πως η ίδια η διαμάχη που μας δίχασε έχασε το νόημα της. Κοιτούσαμε πίσω από τον ώμο μας τα χρόνια που πέρασαν και απορούσαμε πως φτάσαμε σώοι ως εδώ κι όπου εντοπίζαμε τις στιγμές που αντισταθήκαμε σε κάποια παγίδα που μας έστησε η ματαιοδοξία μας λέγαμε: _ευτυχώς που δεν το κάναμε κι αυτό!

Καλλιτέχνες: Ελευθερία Χρηστάκη, Λεωνίδας Μελισσάκης, Παντελής Παντελόπουλος.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Μελισσάκης

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures, a review.


Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.
Διοργάνωση: APART Art Research and Applications. Tελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Υποστήριξη Υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα 'Η Σιωπή των Σειρήνων'], Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, akbild, ZOIA, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας στο πλαίσιο του “Έτος του Φραντς Κάφκα”. Συμμετοχή: Athens Intersection, ARTmART. Παραγωγή, συντονισμός: CHEAPART.

Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 Αθήνα

Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Ιουνίου
Διάρκεια: 26 - 30.06.2024
Ώρες: Τετ. – Παρ. 16:00 - 22:00, Σάβ. – Κυρ. 12:00 – 22:00