MEDIA ARCHIVE


    ' '

Νεκρή φύση με δαντέλα, Χρύσανθος Σωτηρόπουλος


Ο Χρύσανθος Σωτηρόπουλος ζωγραφίζει συστηματικά στο ίδιο τέμπο από τα χρόνια των σπουδών του στην Α.Σ.Κ.Τ (1987-1992) μέχρι σήμερα. Το έργο του, είναι γνωστό σε περιορισμένο κύκλο φίλων και θαυμαστών. Αναφέρω συνοπτικά, τρία ζητήματα που είναι σημαντικά για την κατανόηση της σπουδαιότητας του έργου του.

Το σχέδιο
Ο Σωτηρόπουλος σχεδιάζει όπως νιώθει. Κινείται τις δύο διαστάσεις με οξύτητα, ένταση, φαντασία και πλήθος από μικρές ή ακόμη μικρότερες νύξεις. Ορίζει χώρους που περικλείουν άλλους χώρους και ξέρει πότε να είναι γεωμέτρης και πότε αφηρημένος. Αγαπά το σχήμα και την φόρμα επιτρέποντας όμως στον αέρα να κυκλοφορεί. Σχεδιαστικά αφηγήματα, άλλοτε θαμπά και άλλοτε ευκρινή που λειτουργούν συγχρόνως σαν ημιτελή και ολοκληρωμένα. Υφές, κενά και γεμάτα, περιγράμματα και πλούσιοι τόνοι, ένα πολύβουο μελίσσι με εκφράσεις από την ιστορία της τέχνης αλλά και από το πλούσιο προσωπικό λεξιλόγιο του καλλιτέχνη, αυτό είναι το πρωτοφανές σε πυκνότητα και ποιότητα σχέδιο του.

Η τεχνική
Ο Σωτηρόπουλος είναι λάτρης δύο φαινομενικά ασύμβατων προσεγγίσεων στο πρόβλημα της ζωγραφισμένης επιφάνειας. Αφ’ ενός αγαπά να σκάβει στην επιφάνεια μέχρι τα όρια της, πράγμα που τον καθιστά αιρετικό και βλάσφημο και αφ’ εταίρου οργανώνει την επιφάνεια, αφήνοντας απείραχτο τον πυθμένα της, δουλεύει δηλαδή σαν τον κλασικό αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Μεταχειρίζεται με την ίδια μαεστρία το νερό το αυγό το λάδι το χαρτί το ξύλο και το ύφασμα. Εφευρίσκει διαρκώς νέους τρόπους και καινούργιες διαδρομές προκειμένου να μετασχηματίσει το εκάστοτε υλικό σε δικό του ζωγραφικό γεγονός. Από τεχνικής άποψης, το έργο του αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Ο μύθος
Το έργο του Σωτηρόπουλου είναι σκοτεινό και τελολογικό. Η ύπαρξη σπαράσσεται, ο έκπτωτος άγγελος ενώπιος του καθρέπτη του και του θεού του. Ο λόγος θρυματίζεται. Ο χρόνος είναι πάντα συμπυκνωμένος, διαρκεί λίγο και δεν επανέρχεται. Ο χώρος είναι συνήθως τεντωμένος, λίγο πριν κατακερματιστεί. Βαριά ατμόσφαιρα με έντονα εικονογραφικά χαρακτηριστικά, συχνά στα όρια της φάρσας και του αστείου. Σε όλα τα έργα, είναι ευδιάκριτη μια συνθήκη τελετουργίας, σαν μια μέθοδο εκδοράς, του μέσα δέρματος. Ένα θεατρικό έργο εκ των προτέρων ιδωμένο, με πρωταγωνιστές που είναι συγχρόνως οι θεατές και οι ταξιθέτες. Το έργο του είναι αιχμηρό και έρχεται από παλιά.

Επιμέλεια: Θέμης Ραγιάς, Σοφία Ηλιάνα Γεωργιάδη

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures, a review.


Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.
Διοργάνωση: APART Art Research and Applications. Tελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Υποστήριξη Υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα 'Η Σιωπή των Σειρήνων'], Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, akbild, ZOIA, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας στο πλαίσιο του “Έτος του Φραντς Κάφκα”. Συμμετοχή: Athens Intersection, ARTmART. Παραγωγή, συντονισμός: CHEAPART.

Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 Αθήνα

Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Ιουνίου
Διάρκεια: 26 - 30.06.2024
Ώρες: Τετ. – Παρ. 16:00 - 22:00, Σάβ. – Κυρ. 12:00 – 22:00