MEDIA ARCHIVE


    ' '

Purple Letter


Μία μέρα οι άνθρωποι της χώρας ξυπνούν και ενημερώνονται επισήμως ότι ο θάνατος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του και δεν πρόκειται να πεθάνει κανείς, ποτέ ξανά.
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό που επιφέρει η αθανασία, ξεκινούν οι αντιδράσεις, κυρίως από τη βιομηχανία που συντηρείται από το καθεστώς του θανάτου. Λίγο καιρό μετά, ο διευθυντής της τηλεόρασης λαμβάνει μία μυστηριώδη μωβ επιστολή στην οποία αναγράφεται ότι ο θάνατος θα χτυπήσει ξανά την πόρτα των ανθρώπων και από τις 00:00 και έπειτα της επόμενης μέρας, οι πολίτες της χώρας θα λαμβάνουν μία αντίστοιχη μωβ επιστολή που θα σημαίνει ότι έχουν περιθώριο μιας εβδομάδας για να τακτοποιήσουν τις τελευταίες υποχρεώσεις τους, πριν ο θάνατος τους πάρει μαζί του.

Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι θα πεθάνουμε;
Μα όχι φυσικά, δρoύμε ανενόχλητοι, παρεμβαίνοντας στις ζωές των άλλων, στη φύση, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, επιβάλλοντας συστηματικά την υπεροχή του εαυτού σε οτιδήποτε έχει ζωντανή υπόσταση γύρω μας.

Κι αν τελικά γινόμασταν κοινωνοί αθανασίας;

Οι ανησυχίες που προκύπτουν στην ιδέα και μόνο της αθανασίας είναι πολλές.
Η περιβαλλοντική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα τις τελευταίες δεκαετίες τοποθετεί το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο επίκεντρο. Πώς θα συμπεριφερόμασταν στον πλανήτη αν γνωρίζαμε ότι θα τον κατοικούμε για πάντα; Θα μας ενδιέφερε περισσότερο να αναπτύξουμε ατομικούς και συλλογικούς μηχανισμούς πρόληψης; Θα άλλαζε η φροντίδα που παρέχουμε στον εαυτό αλλά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις; Πώς αλήθεια θα διαχειριζόμασταν τον χρόνο;

Στον απόηχο μιας θανατηφόρας πανδημίας που έπληξε το παγκόσμιο γίγνεσθαι, στην πολυδιάστατη ύπαρξη του ατόμου προστίθεται η νέα, ψηφιακή του ταυτότητα. Και παρά την πολλή πληροφορία, τη διαρκή ενημέρωση, η απάθεια και η μη συμμετοχή αποτελούν τα σημεία των καιρών. Σε μία ιστορική λοιπόν, γεωστρατηγική και γεωπολιτική καμπή, 9 καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου, Περί Θανάτου, λαμβάνουν το μωβ γράμμα και καλούνται να συνομιλήσουν με το κοινό, την ώρα που οι πολίτες της χώρας έχουν βαθιά ανάγκη να αφουγκραστούν τον εαυτό τους και να αναλάβουν το κόστος του πολιτικού τους αποτυπώματος, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα τους σύμβολα και ξεκινώντας με τη συνειδητοποίηση της έννοιας του θανάτου.

Κι αν τελικά γινόμασταν κοινωνοί αθανασίας; Πως θα υποφέραμε αιώνια την τόση κτηνωδία;
Έστω, υπό την απειλή του διηνεκούς, θα γινόταν αυτός ο κόσμος πιο τρυφερός;

Επιμέλεια: Ειρήνη - Μαρία Νανούρη

Καλλιτέχνες: Γιάννης Αυγουστής, Δέσποινα Βαξεβανίδη, Θωμάς Γαλάτος, Αθηνά Κανέλα, Μαριλένα Κρανιώτη, Σοφία Κυριακίδου, Κώστας Μαργαρίτης, Μαρίνα Μαρκουλή, Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα

*Την Παρασκευή 28/6, το Σάββατο 29/6 και την Κυριακή 30/6, από τις 19:30 έως τις 21:00, θα πραγματοποιηθεί performance από την πολυμεσική εικαστικό, Αθηνά Κανέλα.
Αν είχαμε μόνο μια τελευταία επιθυμία, μια σκέψη που θα εκπληρωνόταν αυτόματα μετά τον θάνατο, ποια θα ήταν αυτή; Θα μπορούσαμε να είμαστε ειλικρινείς με τις πεποιθήσεις και τις θελήσεις μας; Η Αθηνά Κανελλοπούλου δημιουργεί μια ακόμη διαλεκτική συμμετοχική performance, στην οποία συγκεντρώνει τις προτάσεις/απόψεις/επιθυμίες των συμμετεχόντων, ανώνυμα, ως μεταθανάτια διαθήκη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο συμμετέχων μπορεί να δώσει προφορικά την επιθυμία του ή να τη γράψει. Όλα αυτά τα χαρτιά θα δημιουργήσουν μια εγκατάσταση, έναν ασφαλή χώρο όπου θα λαμβάνει χώρα το έργο. Είναι μια διαδικασία αυτοδιερεύνησης, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια ενδοσκοπική τομή που αναφέρεται στις επιθυμίες του συμμετέχοντος. Στο τέλος της συνεργασίας, ο συμμετέχων θα λάβει ένα συμβολικό δώρο και ένα δίπλωμα.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures, a review.


Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp.
Διοργάνωση: APART Art Research and Applications. Tελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Υποστήριξη Υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ [Οικονομική Υποστήριξη & Αιγίδα 'Η Σιωπή των Σειρήνων'], Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, akbild, ZOIA, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας στο πλαίσιο του “Έτος του Φραντς Κάφκα”. Συμμετοχή: Athens Intersection, ARTmART. Παραγωγή, συντονισμός: CHEAPART.

Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures
Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 Αθήνα

Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Ιουνίου
Διάρκεια: 26 - 30.06.2024
Ώρες: Τετ. – Παρ. 16:00 - 22:00, Σάβ. – Κυρ. 12:00 – 22:00