MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021
  • Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021

Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021

Ενα διεθνές φεστιβάλ 》 1 εβδομάδα Σύγχρονου Πολιτισμού 》 40 Έλληνες και διεθνείς εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί σε διάλογο με τον τοπικό πολιτισμό των Υστερνίων, Τήνος 》 Εγκαταστάσεις, γλυπτά, οπτικές παρεμβάσεις, μουσικές εκδηλώσεις 》 σε κτίρια και στο δημόσιο χώρο στα Υστέρνια


Μία εβδομάδα Σύγχρονου Πολιτισμού. 40 Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες βρίσκονται στο Isternia Tinos ZIG ZAG/ Festival 2021 στο παραδοσιακό χωριό Υστέρνια. Το φεστιβάλ προτείνει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της Τηνιακής ιστορίας, αλλά και τη δημιουργία σχέσης των κατοίκων και των επισκεπτών με το νησί, μέσα από την εξωστρέφεια των προγραμματισμένων καλλιτεχνικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. To Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021 έρχεται ως συνέχεια του επιτυχημένου Στέρνα fringe festival (2015-2018). Για μία εβδομάδα, τo Φεστιβάλ θα μεταμορφώσει το χωριό των Υστερνίων σε έναν ζωντανό εικαστικό καμβά.

Το Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021 Υποστηρίχθηκε και τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ, Χορηγήθηκε από την Εθνική Τράπεζα. Το φεστιβάλ υποστήριξαν οι: Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, PICAR, Δήμος Τήνου, Golden Star Ferries, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Αβγά Βλαχάκης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, χορηγός με τη Mπύρα Μάμος και το Νερό Ιόλη, Vodafone και Athens Voice.

«Έμψυχο Μάρμαρο/ living marble/ Beseelter Marmor»

Όπως ο αγώνας του καλλιτέχνη που από το τίποτα φτιάχνει έναν ολόκληρο κόσμο, έτσι μια άψυχη πέτρα μπορεί να μετουσιωθεί σε έργο τέχνης.
Η σχέση του ανθρώπου με την πέτρα που αποτελεί εκτός από ταπεινό δομικό υλικό την πρώτη ύλη για τη δημιουργία πολιτιστικών αριστουργημάτων είναι η αφορμή της έκθεσης “Έμψυχο Μάρμαρο”. Η ταπεινότητα του υλικού και το τραχύ τοπίο αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους τον αγώνα για να δαμαστεί η πέτρα.
Στα Υστέρνια που αποτελεί μαζί με τον Πύρχο το κέντρο της μαρμαροτεχνίας της Τήνου σχεδιάστηκε η έκθεση “Έμψυχο Μάρμαρο”. 40 καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναδομούν τη σχέση τους με την ύλη σε ένα άγριο αλλά απρόσμενα φιλόξενο φυσικό τοπίο. ʼλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με γλαφυρή περιγραφή και με σύγχρονα μέσα δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε έναν κόσμο φαινομενικά γνώριμο, αλλά ταυτόχρονα άγνωστο: Η μετάλλαξη της άψυχης πέτρας σε έμψυχο μάρμαρο είναι η συγκρότηση της σκέψης που δημιουργεί από το χάος το καλλιτεχνικό έργο.
Η έκθεση “Έμψυχο Μάρμαρο δεν περιορίζεται μόνο στον εκθεσιακό χώρο του Παλαιού Ιατρείου Υστερνίων, αλλά δημιουργεί παράλληλα έναν απρόσμενο εικαστικό περίπατο μέσα και γύρω από τα σοκάκια των Υστερνίων δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να εξερευνήσει όχι μόνο την τέχνη, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, τις καμάρες, τα υπέρθυρα και τη μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το « Έμψυχο Μάρμαρο/ Beseelter Marmor/ living marble» αποτελεί το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ.

  

Ανακαλύπτοντας τα Υστέρνια της Τήνου

Τα Υστέρνια, το λευκό χωριό σκαρφαλωμένο στο βουνό σε υψόμετρο 310 μέτρων, βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού που είναι γνωστό στην Τήνο ως Έξω Μεριά. Απέχουν 25 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Τήνου και μόλις 2 χιλιόμετρα από τον Πύργο, το χωριό του Γιαννούλη Χαλεπά. Υπήρξαν το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μετά τον Πύργο, αναδεικνύοντας σπουδαίους Έλληνες μαρμαρογλύπτες (Γ & Ι. Βιτάλης, Λ. Σώχος, Λ. Λαμέρας). Τα τελευταία χρόνια, τα Υστέρνια έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός τόπος διαμονής μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών και λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων.

Συμμετέχουν: Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ανδρέας Βέμπος, One Bran, Βασίλης Γαλάνης, Ελένη Γλύνη, / Νίκος Γραικός, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μουζακίτη, Δημήτρης Λεμπέσης, Μάρω Φασουλή, Γιώργος Χαρβαλιάς σε επιμέλεια Έφης Μιχάλαρου / Μαριαλίζα Κάμπη, Ορέστης Καραλής, Μαρίλια Κολίμπρη, Δημήτρης Κοντοδήμος, Θεοδώρα Μαλάμου, Φιόνα Μουζακίτη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Κατερίνα Μπότσαρη, Μαρία Ελένη Μπούκα, Φραντζέσκα Μπούτση, Νίκλας Αθανασόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Γιώργος Πρεντζάς, / Δημήτρης Προκοπίου σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Αργιανά / Bassment Rats, Έλιο Σαμαρά, Γιάννης Σκαλτσάς, Barbara Sturm, Κλεοπάτρα Τσαλή, Ελένη Τσαμαδιά, Μιχαήλ Τζέτζιας, Σωτήρης Φωκέας, Marion Fischer, Θάνος Φούντας, Δημήτρης Χρηστίδης, Dimitri Yin.

Μουσικοί: Marc Vogel & Lukas Schiemer, Πέτρος Χρηστίδης> Αριστ. 1. Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021, συμμετέχοντες καλλιτέχνες και επιμελητές 2. Η ομάδα του Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021 Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ελίνα Δάλλα, Φωτεινή Καπίρη με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Πολιτισμού Δήμου Τήνου κ. Εμμανουήλ Σώχο 3. Βραδιά μουσικής με τους Marc Vogel και Lukas Schiemer με την παρουσία της Επιτετραμμένης της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Dr. Martina Hermann, στο πλαίσιο του Austrian-Greek Music Summer.

Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ελίνα Δάλλα, Φωτεινή Καπίρη

Πρόγραμμα Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021

Δευτέρα 19 Ιουλίου
19:00 Εγκαίνια Φεστιβάλ
Εισαγωγή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ
19:00-22:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»

Τρίτη 20 Ιουλίου
18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»
19:30 Βιωματική επίδειξη μαρμαροτεχνίας από τον Ονούφριο Δεσύπρη στο εργαστηριό του.
21:00 Μουσική performance, jazz, Marc Vogel, Lukas Schiemer

Τετάρτη 21 Ιουλίου
18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»

Πέμπτη 22 Ιουλίου
18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»

Παρασκευή 23 Ιουλίου
10:00 - 12:00 Βιωματική ξενάγηση «Η πορεία της πέτρας: Από το Νταμάρι στο Μουσείο» από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, παρουσία μαρμαροτεχνίτη.
18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»
20:00 Μουσική performance κλασικής μουσικής από τον Πέτρο Χρηστίδη, βιολί.

Σάββατο 24 Ιουλίου
18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»
18: 00 Περιήγηση στην άγνωστη πλευρά των Υστερνίων από τον Ιστορικό ερευνητή, Κώστα Δανούση.
20:00 Ξενάγηση στην έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»
20:30 Βιωματική επίδειξη μαρμαροτεχνίας από τον Ονούφριο Δεσύπρη στο εργαστηριό του.

Κυριακή 25 Ιουλίου

18:00-21:00 Έκθεση «Έμψυχο μάρμαρο»
Λήξη φεστιβάλ

Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2021
Οργάνωση: CHEAPART

Υποστήριξη/ Αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΥΠΠΟΑ
Χορηγός Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021: Εθνική Τράπεζα
Το Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2021 έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Τήνου
Υποστήριξη: Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Δωρεά επισκευής εκθεσιακού χώρου: PICAR
Φορέας υποστήριξης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Συντονισμός: APART
Xορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών: Golden Star Ferries
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, χορηγός με τη Mπύρα Μάμος και το Νερό Ιόλη
Χορηγός πρωινού: Αβγά Βλαχάκης
Χορηγός σύνδεσης διαδικτύου: Vodafone
Χορηγός επικοινωνίας: Athens Voice