MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Εικαστικές διανοίξεις | Amina Kortbi

Εικαστικές διανοίξεις | Amina Kortbi


Τα Παράθυρα

Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νάβρω τα παράθυρα.— Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θάναι παρηγορία.—
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τάβρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.

Κ. Π. Καβάφης

Η θέαση, ως διαδικασία και ως εμπειρία, συνήθως αφορμάται από την πρόκληση που το μάτι αντιμετωπίζει: βλέπει κάτι και θέλει το να δει καλύτερα. Πολύ μοιάζει με την ιστορία μέσα στην ιστορία ή την αφήγηση μέσα στην αφήγηση. Αυτή η συνθήκη, που συνήθως είναι μετα-νεωτερική, πόσο μπορεί να μάς ενδιαφέρει και γιατί μπορεί να μάς αφορά;

Η Amina Kortbi, η ζωγράφος όλων αυτών των πινάκων που βλέπετε κατά μήκος της Παροδίου Στοάς, αποπειράται και προβαίνει σε μια κατεξοχήν εικονολογική αποτύπωση: ξέρει ότι το κυρίαρχο στοιχείο σε μια Στοά είναι το seeing through και -αφού τα ισόγεια ανοίγματα είναι αρκετά- επιλέγει να μας αναπαραστήσει επιμέρους και διαφορετικές εκδοχές παραθύρων. Με τον τρόπο αυτό, γινόμαστε συν-μέτοχοι, αφού μαζί βλέπουμε και ίσως από κοινού παρατηρούμε. Μόνο που εδώ, σε αυτήν την έκθεση, υπογραμμίζεται η όλη πλαισίωση αυτής της οπτικής λειτουργίας, διότι είναι το framing που προσδιορίζει και ενδεχομένως περιορίζει όλα όσα θα ήθελε ένα μάτι να δει.

Έχουμε, επομένως, μια διαδοχή σκέψεων και κατανοήσεων, που αρχίζει με τις έννοιες, συνεχίζει με τα αρχιτεκτονικά δεδομένα που δεσμεύουν την Παρόδιο Στοά, τους πίνακες (που είναι και αυτοί πλαισιωμένοι) και τελειώνει με τα επιμέρους εικονιζόμενα: από τα μικρά και πολλά περιγράμματα ανοιγμάτων/openings μέχρι τις closed up λεπτομέρειες και από τις αιφνιδιαστικές διευρύνσεις έως τις φευγαλέες αντανακλάσεις ή φωτοσκιάσεις.

Η ζωγράφος μάς έχει προσφέρει ένα γενναιόδωρο σχολιασμό για μια, σχεδόν παραμελημένη, διάσταση της αστεακότητας (από τη λέξη το άστυ, -εως) που μας περιβάλλει.

Όλοι αυτοί οι πίνακες που προέκυψαν [με ελαιοχρώματα απλωμένα, έτσι ώστε είτε να σε πλησιάζει μια λεπτομέρεια, είτε να σε αποφεύγει, με τονισμούς φωτεινότητας από όλη τη διάρκεια της ημέρας και με σχήματα/μεγέθη που ποικίλλουν ανάλογα με την υπογράμμιση που η καλλιτέχνις επιδιώκει να σου προσφέρει] είναι μια εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα, αν όχι συναρπαστική, εικαστική αντίστιξη στο ποίημα του μεγάλου αλεξανδρινού.

Κωνσταντίνος Μπάσιος
Ιστορικός Τέχνης
μέλος της A.I.C.A.

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Μπάσιος

Η έκθεση "Εικαστικές διανοίξεις" της Amina Kortbi είναι μέρος του Back to Athens 6 International Arts Festival. Το Back to Athens ξεκίνησε το 2012 με σκοπό τη συγκέντρωση του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης, και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ.


Το Back to Athens 2018, το έκτο κατά σειρά, πραγματοποιείται από την CHEAPART σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του Δήμου Αθηναίων και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του My Odyssey/Hellas Group, του Praxitelous Bar και της εταιρείας Βίκος.

Παρόδιος Στοά 
Αιόλου 42/44 - Κολοκοτρώνη – Βασιλικής, 105 60 Αθήνα
Κτίριο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης
Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, 8:30 μμ.
Διάρκεια: 1 - 10.6.2018

Ωρες: 24/7