MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear
  • Softwear

Softwear

Ποιες λειτουργίες του μυαλού μας οδηγούν να επανασχεδιάσουμε το εξωτερικό μας περίβλημα;


Ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης Softwear δημιουργεί ένα λογοπαίγνιο με το δεύτερο συνθετικό της λέξης "Software" που σημαίνει λογισμικό, με το "wear" που σημαίνει ενδύομαι, φοράω. Ως λογισμικό στην γλώσσα των υπολογιστών θεωρείται ό,τι δεν ανήκει στο υλικό κομμάτι του υπολογιστή (hardware) εκεί περιλαμβάνονται τα αντικείμενα που έχουν υλική υπόσταση, ενώ στο λογισμικό περιλαμβάνονται τα όλα τα άυλα, τα προγράμματα και οι εφαρμογές που υπάρχουν στο εσωτερικό, στο μυαλό του υπολογιστή. Ο νέος όρος Softwear που προτείνει ο επιμελητής Αλέξανδρος Μαγκανιώτης αντιστρέφει την κίνηση, από το μέσα του υπολογιστή ή του μυαλού του καλλιτέχνη προς τα έξω, προς την κατασκευή μιας εικόνας ή ενός έργου τέχνης. Ποιες λειτουργίες του μυαλού μας, ποιες σκέψεις, συνήθειες, τελετουργίες μας οδηγούν να επανα-σχεδιάσουμε το εξωτερικό μας περίβλημα; Από τα ρούχα που επιλέγουμε να φοράμε ως τα αξεσουάρ και τα γυαλιά και τον τρόπο που κουρευόμαστε όλα είναι τελικά μια σχεδιαστική απόφαση που περνούμε σε ένα διαρκές re-design του εαυτού μας.

"Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τα ρούχα που έχουν ήδη πάρει το σχήμα του σώματός μας,
να ξεχάσουμε την περπατημένη οδό που μας οδηγεί στα ίδια μέρη.
Είναι η ώρα για το πέρασμα απέναντι και αν δεν το τολμήσουμε
θα είμαστε πάντα στα όρια του εαυτού μας."

γράφει ο Φερνάντο Πεσόα, ο άνθρωπος που υπέγραφε με είκοσι επτά διαφορετικές προσωπικότητες.

Αυτή ακριβώς τη θεματική αποπειράται να διερευνήσει η έκθεση Softwear μέσα από την δουλειά δώδεκα καλλιτεχνών που προσεγγίζουν με τον δικό τους συστηματικό τρόπο το ύφασμα, το ένδυμα ή ότι θα μπορούσε να επενδύσει το σώμα μας, να φορεθεί ή όχι να ξεφύγει εντελώς από την γεωμετρία του ανθρώπινου σώματος, να αυτονομηθεί και ως γλυπτό. Τελικά όμως πάντα προσδιορίζοντας μια νέα ταυτότητα, ένα υβρίδιο ανάμεσα στο ανθρώπινο και το τεχνολογικό.

Συμμετέχουν: Εοζέν Αγκοπιάν, Γιώτα Αποστολοπούλου, Ιάκωβος Bολκόβ, Sally Heard, Ελένη Θεοφυλάκτου, Μαρία Κοκκίνη, Ευδοκία Κύρκου, Κώστας Λάλες, Claudia-Maria Luenig, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Petr Shevchenko, Αννέτα Σπανουδάκη

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαγκανιώτης


Η έκθεση "Softwear" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Athens Intersection, και είναι μία από τις καλλιτεχνικές δράσεις με τις οποίες το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, μας καλεί να εξερευνήσουμε την κληρονομιά του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο της Οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 όπου φιλοξενείται η έκθεση, είναι ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Athens Intersection που επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και συντονίζει η Φωτεινή Καπίρη, τη σειρά Performances επιμελείται ο Θάνος Βόβολης.

Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Μαΐου, 8:00 μμ.
Διάρκεια: 18 - 26 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 6:00 – 9:00 μμ.,
Σάββατο 12:00 – 6:00 μμ., Κυριακή 12:00 – 4:00 μμ.

Αποθήκη Χάρτου Σπηλιωτόπουλος
Χρυσοσπηλιωτίσσης 3
105 60 Αθήνα