MEDIA ARCHIVE


  ' '
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn
 • Life: Repetition and Overturn

Life: Repetition and Overturn

Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες εξετάζουν την επανάληψη και ανατροπή ως καθημερινές δυνάμεις της ζωής


Κάθε μέρα, ξυπνάμε, τρώμε, δουλεύουμε και κοιμόμαστε. Όλοι μας επαναλαμβάνουμε αυτές τις ενέργειες. Η επανάληψη είναι ζωή! Παρατηρώντας το από μια απόσταση, λόγω αυτής της επανάληψης, η ζωή μοιάζει κάπως ίδια, γραμμική. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες ενέργειές μας δεν μπορούν ποτέ να είναι ίδιες, διαφέρουν μεταξύ τους, ακόμη και όταν οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες ή αμελητέες. Ακόμη και στην περίπτωση που οι ενέργειες είναι ακριβώς οι ίδιες, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε διαφορετικό χρόνο. Κοιτάζοντας προσεκτικά τη ζωή, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν ανατροπές με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα που σπάζουν αυτήν την επανάληψη. Αυτές οι ανατροπές, που συχνά περνούν απαρατήρητες, είναι δυνάμεις που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή της ανθρώπινης ζωής.

 Στο φιλοσοφικό μυθιστόρημα "Thus Spoke Zarathustra" (1883-1891), ο Friedrich Nietzsche υποστήριξε ότι «Σε κάθε στιγμή αρχίζει το Είναι. Γύρω από κάθε εδώ γυρίζει η σφαίρα του εκεί». Με αυτή την έννοια, καθετί δεν παραμένει το ίδιο παρά το γεγονός ότι φαίνεται σταθερό. Το περιεχόμενο της επανάληψης αλλάζει επειδή «το ίδιο» στην αιώνια επανάληψή του περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση και την αναπαραγωγή. Όπως είπε ο Νίτσε «όλα επανενώνονται». Ομοίως, ο Ηράκλειτος πίστευε ότι όλα είναι μια συνεχής εξελικτική διαδικασία και η χρήση της λέξης «είναι» είναι λανθασμένη όταν μιλάμε για την ύπαρξη επειδή όλα είναι σε συνεχή εξέλιξη.

 Η παλιά Αθηναϊκή Αποθήκη Χάρτου στην Οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, επί δεκαετίες αποτέλεσε ένα σταθερό και καθημερινό σημείο συναλλαγής με τον κόσμο της τέχνης και του εντύπου. H έκθεση Life: Repetition and Overturn καλεί 8 σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να αποτυπώσουν την επανάχρηση και μετάλλαξη του χώρου, σε μια ενεργή κυψέλη ανταλλαγής ιδεών, υπενθυμίζοντας μας ότι η επανάληψη και η ανατροπή είναι ζωή!

 Συμμετέχουν: Ευδοκία Κύρκου, Κώστας Λαλές, Solveig Lindgren, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Αλίκη Παλάσκα, Maeve Rendle, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αναστάσης Στρατάκης

Ιδέα / Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής
Συντονισμός έκθεσης: Φωτεινή Καπίρη


Η έκθεση "Life: Repetition and Overturn" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Athens Intersection, και είναι μία από τις καλλιτεχνικές δράσεις με τις οποίες το Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, μας καλεί να εξερευνήσουμε την κληρονομιά του κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο της Οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 όπου φιλοξενείται η έκθεση, είναι ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Athens Intersection που επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και συντονίζει η Φωτεινή Καπίρη, τη σειρά Performances επιμελείται ο Θάνος Βόβολης.
Σε συνεργασία με: The ArtWall

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: 9 – 23 Νοεμβρίου, 2017

Ωρες: Τετάρτη. - Παρασκευή. 17:00 - 21:00, Σαββατο 13:00 - 16:00

Αποθήκη Χάρτου
Χρυσοσπηλιωτίσσης 3
105 60 Αθήνα