MEDIA ARCHIVE


    ' '

Isternia Tinos ZIG ZAG Festival 2022

2η χρονιά Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 》Μία εβδομάδα Τέχνης και Πολιτισμού 》Τέχνη για το περιβάλλον 》30+ Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες εκθέσεις - εικαστικές εκδηλώσεις - ομιλίες - ξεναγήσεις


Από τις 18 - 24 Ιουλίου, τα Υστέρνια μεταμορφώνονται σε έναν ζωντανό, διαδραστικό εικαστικό καμβά. Έργα συνδιαλέγονται με τα τοπικά, φυσικά υλικά και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις/ ξεναγήσεις, τονίζοντας τη μεγαλύτερη ανθρώπινη κληρονομιά απ’όλες, το περιβάλλον μας.

Το Isternia Tinos/Zig Zag Festival 2022 στοχεύει μέσα από τους καλλιτέχνες και το έργο τους, να αφυπνήσει και να κινητοποιήσει το κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι από 30 γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί διαφορετικών μέσων, μουσικοί, παρουσιάζουν έργα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και στο δημόσιο χώρο. 

Μέσω της τέχνης, το Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival προτείνει έναν νέο τρόπο προσέγγισης για το περιβάλλον, τον τόπο, την ιστορία της Τήνου. Οι εικαστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτή, αντλούν από την τοπική φύση και τα στοιχεία της, δημιουργώντας ένα μοναδικό πρόγραμμα αλληλεπίδρασης έργων, κατοίκων και επισκεπτών με το νησί.

Future-Nature, Dialogues on change 

"Ο πολιτισμός και η ύπαρξη των εθνών διέπονται από τους ίδιους νόμους
που επικρατούν σε όλη τη φύση και την οργανική ζωή."

Ernst Haeckel

Τα 4 στοιχεία που κυριαρχούν στη φύση και στο τοπίο της Τήνου, Αέρας, Γη, Φωτιά, Νερό, ερμηνεύουν συμβολικά και αλληγορικά μέσα από το έργο των καλλιτεχνών.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τη ζωή και το περιβάλλον του ο άνθρωπος έδωσε πνευματική υπόσταση στα άυλα πράγματα που παρατηρούσε γύρω του. Ξεπερνώντας τον σκληρό καθημερινό αγώνα για στοιχειώδη επιβίωση εκκίνησε μία διαδικασία σκέψεων που διαμορφώθηκαν αφενός στη φιλοσοφική αντίληψη του περιβάλλοντος του, αφετέρου στην πρακτική αλληλεπίδραση με αυτό.

Η αρχαία ελληνική αντίληψη για τα τέσσερα βασικά στοιχεία που είναι ο Αέρας, η Γη, η Φωτιά, το Νερό και χρονολογείται από την προ-σωκρατική εποχή, διατηρήθηκε σε όλο τον Μεσαίωνα μέχρι και την Αναγέννηση, επηρεάζοντας βαθιά την ευρωπαϊκή σκέψη και κουλτούρα. Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία των τεσσάρων στοιχείων όλος ο κόσμος δομείται θεμελιακά από τέσσερα βασικά στοιχεία. Αναμειγνύοντας τα στοιχεία αυτά και αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους προκύπτουν όλα τα υλικά τόσο τα άυλα και αόρατα όσο και τα ορατά αντικείμενα του Σύμπαντος.

Η σύγχρονη επιστήμη δεν υποστηρίζει τα τέσσερα στοιχεία ως την υλική βάση του φυσικού κόσμου. Η ατομική θεωρία αφήνοντας πίσω την πρώιμη φιλοσοφική σκέψη και τις μετέπειτα δεισιδαιμονίες ταξινομεί τα άτομα σε περισσότερα από εκατό χημικά στοιχεία που σχηματίζουν τις χημικές ενώσεις. Οι καταστάσεις στερεού, υγρού, αερίου και πλάσματος ωστόσο μοιάζουν με τα κλασικά στοιχεία της γης, του νερού, του αέρα και της φωτιάς.

Στην ιστορία της τέχνης συναντά κανείς πολυάριθμες αλληγορικές αναπαραστάσεις των τεσσάρων στοιχείων. Όπως με τους πλανήτες ή τις ημέρες της εβδομάδας, υπάρχουν και αναφορές σε μυθολογικές θεότητες με τα στοιχεία, αν και κάπως πιο μεταβλητά. Για παράδειγμα, η γη συμβολίζεται με την Κυβέλη/Ρέα, το νερό από τον τον Ποσειδώνα, τον αέρα με την Ήρα και η φωτιά μέσω του Δία. Καλλιτέχνες παίρνουν τα στοιχεία αυτά και τα μετουσιώνουν αλληγορικά σε εργαλεία για την οικολογία και το περιβάλλον δημιουργώντας έναν καλλιτεχνικό βιότοπο.

Ο όρος ökologie δημιουργήθηκε το 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ερνστ Χέκελ, από τις ελληνικές λέξεις οίκος + λόγος που σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου»

Η οικολογία δεν είναι πάντοτε συνώνυμο του περιβάλλοντος, του περιβαλλοντισμού ή της φυσικής ιστορίας. Είναι περισσότερο συνυφασμένη με την εξελικτική βιολογία, τη γενετική και την ηθολογία. Εξηγεί τους μηχανισμούς για το πως η βιοποικιλότητα επηρεάζει την οικολογική λειτουργία. Από την άλλη το περιβάλλον ενός έμβιου οργανισμού είναι η κοντινή ή μακρινή περιοχή που επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσής του. Μεταξύ οικολογίας και περιβάλλοντος μπορούν να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις, ανταλλαγές ύλης, ενέργειας ή πληροφορίας.

7-ήμερο πρόγραμμα εκθέσεων/ δράσεων Isternia Tinos/ ZIG ZAG Festival 2022

Dialogues on Change: Mapping the Materials of the Future
• Κεντρική ομαδική έκθεση του Isternia Tinos/ Zig Zag Festival 2022, Παλαιό Ιατρείο Υστερνίων
• Υπαίθρια έκθεση Υστερνιωτών Γλυπτών

Book of Change
• Σειρά ομιλιών, ξεναγήσεων και δράσεων στο φυσικό και δημόσιο χώρο
• Βιώσιμη διατροφή, γνωριμία με τα τοπικά υλικά και την κουζίνα της Τήνου
• Ψηφιακή συλλογή έργων και κειμένων
• Art Hunt, μία διαδρομή τέχνης για την κλιματική αλλαγή
• Μουσικές βραδιές με εύρος ηχητικών ακουσμάτων
• Ξεναγήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου

Isternia Tinos/ Zig Zag Festival 2022
Διοργάνωση: CHEAPART
Χορηγός Isternia Tinos /ZIG ZAG Festival 2022: Τράπεζα Ελλάδος
Υποστηρικτής: Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Τήνου
Xορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών: Golden Star Ferries
Συντονισμός: APART
Συμμετοχή: Offspring Young Artists
Χορηγός πρωΐνού: Αβγά Βλαχάκης

Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Εύα Δάλλα