MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου
  • Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου

Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου

Η έκθεση της Αρχαιολογικής Συλλογής της Σερίφου - και η έκθεση «Περσέας από την Σέριφο στα άστρα» - Περσεύς Μουσείον Σερίφου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων


Το παροπλισμένο ξενοδοχείο "Περσεύς" Σερίφου, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου του 1962-63, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, που έχει μερικώς παραχωρηθεί από τον Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ξαναζωντανεύει: εκδύεται το ένδυμα του ξενώνα για να φορέσει αυτό του μουσείου. Η δουλειά και η επιμονή των Δημήτρη Αθανασούλη, Γιώργο Γαβαλά και της Μίνας Κούρτη απέδωσαν καρπούς.
Η αρχαιολογική συλλογή από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της Σερίφου και έρχεται σε διάλογο μέσω του μύθου "Περσέας από τη Σέριφο στα άστρα" με τα έργα 5 σύγχρονων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερίφου. Φιόνα Μουζακίτη, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Πηνελόπη Μασούρη, μουσική σύνθεση Νίκος Σταυρόπουλος. Το νέο Περσεύς Μουσείον Σερίφου, με τη νέα του χρήση και τη διττή περιοδική έκθεση εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Περσέας από την Σέριφο στα άστρα / Περσεύς Μουσείον Σερίφου

Ο ήρωας από βασιλικό γένος ξεκινά το επικό του ταξίδι από την Σέριφο, γυρίζει όλο τον μυθολογικό κόσμο κατατροπώνοντας τέρατα και θνητούς καταλήγοντας βασιλιάς και δημιουργώντας τις Μυκήνες. Ο Περσέας γενάρχης των Αχαιών δεν πηγαίνει πεθαίνοντας στον ʼδη, αλλά με θεϊκή εντολή στα αστέρια. Η Ελληνική τέχνη από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα παρουσιάζει μια εξαιρετική ποικιλομορφία αισθητικών λύσεων και χρηστικών μέσων. Η αδιάλειπτη συνέχεια της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ένα σπανιότατο, σχεδόν μοναδικό παράδειγμα που δημιούργησε μια ιστορική πολιτιστική γραμμή από το μακρινό παρελθόν μέχρι τις ημέρες μας. Οι διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον μικρό αυτό γεωγραφικό χώρο άφησαν τα σημάδια τους στον πολιτισμό και την τέχνη.

Μαρμάρινα γλυπτά, πήλινα τεχνουργήματα και λατρευτικά ειδώλια των αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων μετουσιώνονται από σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ τα μοτίβα και ο διάκοσμος της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου αλλάζει διάσταση και μεταφέρεται στο σήμερα μέσα από ασπρόμαυρα σχέδια και εικόνες σε μουσειακών προδιαγραφών παρουσιάσεις.

Τα καθημερινά χρηστικά αντικείμενα των απλών ανθρώπων της αρχαίας Ελλάδας μέσα από την Ελληνιστική, Ελληνορωμαϊκή και υστερορωμαϊκή περίοδο καταλήγουν στους νεότερους χρόνους μέχρι τις ημέρες μας σχεδόν απαράλλακτα. Παράλληλα η τέχνη αλλάζει εποχές και μορφή αφήνοντας ένα μεγάλο πολιτιστικό ψηφιδωτό που μόλις σήμερα μπορούμε να δούμε ολόκληρο το μοτίβο.

Η γνώση αυτή περνά σήμερα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία που αποτελεί και την βασική κινητήρια δύναμη για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Έχει δοθεί έμφαση στην επιλογή έργων και καλλιτεχνών όπου αυτή ακριβώς η γραμμή της συνέχειας γίνεται εμφανής δίνοντας στον επισκέπτη μια καθαρή εικόνα που συνοψίζει την πορεία της τέχνης στην Ελλάδα. Πέντε καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί για τη σχέση της δουλειάς τους με την Ελληνική διαδρομή της τέχνης με σκοπό να μας ταξιδέψουν από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.

Στο παροπλισμένο ξενοδοχείο «Περσεύς» στη Σέριφο πέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες αφομοιώνουν ευρήματα και τεχνουργήματα των τοπικών ανασκαφών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  παρουσιάζουν τέσσερα τυπώματα μεγάλων διαστάσεων, και ένα ηχητικό έργο που έρχονται σε διάλογο με τον μύθο του Περσέα και τα ευρήματα στο νησί.
Τα έργα των καλλιτεχνών εμπνέονται από την εικονογραφία του μύθου, την ερμηνεία και την απεικόνιση του δημιουργώντας ένα οργανικό σύνολο και δίνοντας στον επισκέπτη, πέρα από τη χαρά της παρατήρησης των ευρημάτων και την αίσθηση της πολιτιστικής γραμμής από το χθες μέχρι το σήμερα.

Γιώργος Γεωργακόπουλος Ιούλιος 2022

Περσέας από την Σέριφο στα άστρα | Περσεύς Μουσείον Σερίφου