MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002
  • CHEAPART 2002

CHEAPART 2002


Η CHEAPART είναι η πιο σύγχρονη οργανωμένη εικαστική κίνηση και context art gallery στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1995. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει ένα σημαντικότατο έργο προβολής νέων τάσεων και ιδεών. Μέσα από τον αρχικό της σχεδιασμό "O Οργανισμός Της Φθηνής Αλλά Πολύτιμης Τέχνης", ήρθε σε επαφή με ένα ιδιαίτερα πολυπληθές κοινό και έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες καλλιτέχνες να δοκιμάσουν νέες ιδέες.

Δημιούργησε δική της εικαστική γλώσσα, με σλόγκαν και προτάσεις που εκφράζουν με ζωντάνια τις θέσεις και τις απόψεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι τις εκφράσεις και τις ιδέες της οικειοποιούνται συστηματικά όλο και περισσότερες γκαλερί και ιδρύματα τα τελευταία χρόνια. Εδωσε την δυνατότητα σε 200 και πλέον καλλιτέχνες νεότερους και παλαιότερους να δοκιμάσουν νέες ιδέες και δυνατότητες απέναντι σ' ένα κοινό πλατύ και ταυτόχρονα απαιτητικό όλων των κοινωνικών ομάδων.

Η CHEAPART είναι ένας ανοιχτός χώρος εικαστικού πειραματισμού και έρευνας.

Ετσι λειτούργησε μέχρι σήμερα βάζοντας ένα από τα κύρια θέματα της, την τιμή του έργου τέχνης, προμετωπίδα στην επικοινωνία της. Από το 1999 έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ μεγάλου κοινού έχει περάσει στην δεύτερη φάση του σχεδιασμού της μεταθέτοντας το βάρος της επικοινωνίας της στα καθ' αυτά πειραματικά στοιχεία του έργου τέχνης. Εκθέσεις όπως, "Extensions of Man", "Fake", η "Παύση"- συνεργασία των Δημήτρη Ρότσιο, Coti K. και Μαρίνα Φωκίδη (μοντέλο για τη 2η Μπιενάλε της Βενετίας το 2005), το "Sleep Matters", η εγκατάσταση "Αθήνα-Πεκίνο" του Χάρη Κοντοσφύρη (Eθνικό μοντέλο για την 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο το 2004 και της 2η Μπιενάλε του Πεκίνου το 2005) καθώς και η παρουσίαση εγκαταστάσεων στην Art-Athina "H Mηχανή" 2001, "Ποιος έχει Ιδέα, τι είναι η Ιδέα;" "Tone Home", σηματοδοτούν αυτήν ακριβώς την φάση. Η CHEAPART είναι κάτι εντελώς καινούριο, εξαρχής πειραματικό, και ως εκ τούτου δημιούργησε και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς το αντικείμενο, τον ρόλο και τις προθέσεις της.

Η CHEAPART δεν είναι εμπορικός οργανισμός

Η CHEAPART έχει κατατεθειμένο σήμα και νομικά υποστηρίζεται από μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με αυστηρά εικαστικό προσανατολισμό. Ρόλος της είναι ο σχεδιασμός, η διοργάνωση των εκθέσεων και η διαχείριση των χρημάτων που απαιτούνται για αυτές τις εκθέσεις. Δεν δικαιολογεί κανενός είδους μισθό, αμοιβή ή αποζημίωση οποιουδήποτε μέλους της. Έχει στην ιδιοκτησία της ανακαινισμένο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους και Ανδρέου Μεταξά στην πλατεία Εξαρχείων. Δεν αποκομίζει κανενός είδους όφελος - οικονομικό, ποσοστό, προμήθεια ή μίσθωση - από τις πωλήσεις των έργων. Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι της οποιασδήποτε αγοροπωλησίας και δεν εμπλέκεται καθόλου σ’ αυτές η διοργανώτρια εταιρεία. Δεν επιβάλλει κανενός είδους δέσμευση στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκθέσεις.

Η CHEAPART είναι ένας αμιγώς καλλιτεχνικός οργανισμός

Η μη εμπλοκή της εταιρείας στο θέμα των πωλήσεων των έργων, της δίνει την απόλυτη ελευθερία επιλογής της γενικής κατεύθυνσης και φιλοσοφίας των εκθέσεων καθώς και των καλλιτεχνών που μπορούν με το έργο τους να την στηρίξουν. Το ενδιαφέρον της προκειμένου να δεχθεί καλλιτέχνες και προτάσεις εστιάζεται αποκλειστικά στα ιδιαίτερα εικαστικά στοιχεία που καθιστούν το προτεινόμενο έργο απόλυτα πρωτότυπο όχι μόνο για το Ελλαδικό αλλά και για το διεθνές εν γένει εικαστικό τοπίο

Η CHEAPART είναι ανοιχτή σε συνεργασίες

Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της είναι ταυτόχρονα και μη ανταγωνιστικός. Οι συνεργασίες, που συνήθως για λόγους οικονομικούς είναι ανέφικτες, αποτελούν για την CHEAPART κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας και πρακτικής της. Απόλυτα πρωτότυπα έργα, που δικαιολογημένα οι γκαλερί αλλά και άλλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί αδυνατούν να προβάλουν λόγω της υψηλής τους "επικινδυνότητας", η CHEAPART έχει την δυνατότητα σε συνεργασία με τον εκάστοτε φορέα να τα εντάξει στο πρόγραμμα της. (Αμεσος στόχος της CHEAPART είναι να προσελκύσει κοινές εκθέσεις με καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα) Η CHEAPART προσφέρεται σαν τομή όλων των φορέων του εικαστικού χώρου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμα πλατύτερα απ' ότι μέχρι σήμερα τον τόπο έρευνας και πειραματισμού ολόκληρου του εικαστικού χώρου. Απελευθερώνοντας, εκεί που οι οικονομικές δεσμεύσεις και πιέσεις τείνουν να συνθλίψουν, όλες αυτές τις δυνάμεις που αποτελούν την πηγή της εικαστικής έκφρασης

Συμμετέχουν: Θωμάς Γιατράς, Θάνος Βόβολης, Γιώργος Τσεριώνης, Σοφία Καπνίσση, Willem v.d.Beukel, Mάντυ Αλμπάνη, Στέφανος Αλαφούζος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Μαρία Στυλιανάκη, Βασίλης Θέος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Χαράλαμπος Δερμάτης, Μιχάλης Ηλιού, Φωτεινή Καπίρη, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Νίκος Κόκκαλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Βασίλης Νούλας, Θανάσης Παππάς, Νίκος Κρυωνίδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Τέση Σπηλιώτη, Γρηγόρης Λαγός, Γιώργος Λυντζέρης, Μαρία Τσιμπουρλά, Μάρθα Τσιάρα, Ελεάνα Χαβιαρά, Καλλιρόη Σπυρίδωνος, Κυριακή Μαυρογιώργη, Νίκος Τριανταφύλλου, Νατάσα Πουλαντζά, Έλενα Αθαναδιάδου, Μαργαρίτα Γελαδά, Αλίκη Μουτούση, Παναγιώτης Πλουμής, Σταύρος Παναγιωτάκης, Αρης Ρουπίνας, Ζωή Κακούρη, Αλεξάνδρα Κολλάρου, Νικόλας Κυριακού, Βέρα Καλλιανίδη, Ελένη Παπαδοπούλου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Πάνος Γεωργόπουλος, Σοφία Λιάρου, Ιβόνα Παούλεβιτς, Ειρήνη Γιαννηματά, Κωστιά Μάνου, Τάσος Λιακόπουλος, Giancarlo Manneschi.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 20:30
Διάρκεια: 4 - 22.12.2002
Ωρες: 14:00 - 21:00 καθημερινά

CHEAPART
Α.Μεταξά 25
106 81 Εξάρχεια