MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters
  • Sleep Matters

Sleep Matters


Ο ύπνος παραδοσιακά αντιμετωπίζεται ως το απαραίτητο όχημα που μας γεφυρώνει με άλλους επιθυμητούς ή εφιαλτικούς κόσμους. Σε όλους τους πολιτισμούς, ήταν σύνηθες οι καλλιτέχνες να αναπαριστούν τη φυσική στάση αδυναμίας του κοιμούμενου απέναντι σε κάθε είδος απειλή.

Η προέλευση αυτής της συνθήκης, του προσώπου που υποτάσσεται στον Μορφέα και βρίσκεται στο έλεος των διαθέσεων του παράνομου εισβολέα, με κίνητρο την ερωτική επιθυμία ή την αφαίρεση τους ζωής του, προήλθε από μια πληθώρα μυθολογικών προτύπων.

Πρέπει να φτάσουμε στη μοντέρνα τέχνη όπου οι εικαστικοί προσθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα στην απεικόνιση κάποιων συλλογισμένων άγρυπνων φιγούρων, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η εμπειρία της αυπνίας αναπαρίσταται με τις φιλικές προθέσεις ενατένισης ενός υποκειμένου προς ένα άλλο που κοιμάται.

Διαπιστώνοντας ότι η «δημιουργική» αξιοποίηση του ύπνου βασίζεται κυρίως σε κάποια μυθολογικά ζευγάρια αλλά και στις περιγραφές των ευεργετικών ή όχι παρενεργειών που προκύπτουν από την έλλειψή του, η έκθεση έρχεται να διατυπώσει με λακωνικό τρόπο ερωτήματα που αφορούν την ευάλωτη σχέση του υποκειμένου με τη «σύνθετη» πια εμπειρία του φαινομένου. Στις Δυτικές κοινωνίες, ο ολοκληρωμένος ύπνος θεωρείται ολοένα και περισσότερο μια πολυτέλεια, απαιτώντας κάποια ψυχική και μυϊκή χαλάρωση, που δεν είναι στις μέρες μας δεδομένη. Ένας ανησυχητικός αριθμός πολιτών καλείται να ξεπεράσει κάποιες παθολογίες, αποτέλεσμα των μητροπολιτικών συνηθειών, όπως το lifestyle της υπερδραστηριοποιήσης, το υστερικό socializing αλλά και αντίστοιχα της κοινωνικής απομόνωσης με τη συνοδεία της τηλεόρασης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται projects που αντανακλούν τις σημερινές φοβίες για τον ύπνο, αποσπώντας μας από τον αναπαραστατικό αισθησιακό λυρισμό του παρελθόντος που είναι ιδιαίτερα αισθητός στην ελληνική ζωγραφική, και τροφοδοτώντας ουσιαστικά την ανάγκη να σχηματιστεί ένα διάλογος με την κοινή καθολική εμπειρία που μοιραζόμαστε όλοι μας. Στο σύνολο της η έκθεσης αποφεύγει τις μυθολογικές και ιστορικές μαρτυρίες, που είναι άφθονες τόσο στην αρχαιότητα και στην αναγέννηση όσο και στις ηρωικές εποχές της μοντέρνας τέχνης.

Τα projects κινούνται κυρίως γύρω από το εργαλειακό όχημα του ύπνου, το κρεβάτι, ακόμα και έμμεσα μέσα από μια επαναλαμβανόμενη ταπετσαρία κρεβατοκάμαρας. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ύπνος αποτελώντας μια αυστηρά ιδιωτική στιγμή συσχετίζεται με το δημόσιο χώρο. Οι προτεινόμενοι καλλιτέχνες, οι αρχιτέκτονες και οι designers που συμμετέχουν, κάνοντας πρωτίστως χρήση των τεχνολογικών μέσων όπως η φωτογραφία το video και το βιομηχανικό σχέδιο, αντιλαμβάνονται τον ύπνο μέσα από τους μηχανισμούς της παρατήρησης, φέρνοντας στο προσκήνιο το φροϋδικό φάντασμα του αναλυτή αλλά και του αναλυμένου σε επαναλειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τη χρήση των αναφερόμενων μέσων πηγάζει κάποια «επιστημονικότητα», αυτή της καταγραφής που κάνει το κάθε όραμα να αφήνει πίσω του ένα ίχνος αληθοφάνειας και γι αυτό να φαίνεται πειστικό.

Την έκθεση επιμελείται ο Κωστής Βελώνης

Συμμετέχουν: 
Hilde Aagaard, Κωστής Βελώνης, David Cuesta, Νάντια Γιακουμάκη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Λήδα Λυκουριώτη, Guido Maranzana, Κώστας Μπασάνος, Nial McClelland, Παναγιώτης Τσαγκάρης, Δημήτρης Φουτρής.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 20:30
Διάρκεια: 13 - 24.11.2002
Ωρες: 14:00 - 21:00 καθημερινά

CHEAPART
Α.Μεταξά 25
106 81 Εξάρχεια