MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις
  • Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις

Back to Athens 2022 | Επιμελητικές προτάσεις, Εγκαταστάσεις


↑ Σειρά απεικόνισης: (Εξώφυλλο) «Perestroyka» Sascha Alexandra Zaitseva - «Interference» Miriam Laussegger / «No apocalypse now» Μιχάλης Αργυρού / «Obey», Νίκος Αρτέμης / «POTENTIAL» Έλλη Αντωνίου, επιμέλεια Οντέτ Κουζού / «Exit Athena» Selma Köran, επιμέλεια Ολυμπία Τζόρτζη, Callirrhoë / «Home -004-» Paolo Incarnato, επιμέλεια: Στρατής Πανταζής / «Caryatid pin-up» Νίκος Γιαβρόπουλος / «We’re only interesting», επιμέλεια Dimitri Yin, Phoenix Athens / «wonder is the beginning of wisdom», Ioanna Lin / «Tiny subjects II», Κατερίνα Μπότσαρη / George Apergis EMEX / Modular Expansion.

Εκθέσεις και εγκαταστάσεις

«No apocalypse now» Μιχάλης Αργυρού
Εγκατάσταση, 3ος όροφος
Την εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων «No apocalypse now» παρουσιάζει ο καλλιτέχνης και επιμελητής Μιχάλης Αργυρού.

«Obey», Νίκος Αρτέμης
Οπτικοακουστική εγκατάσταση, 3ος όροφος
To Opera di Bestia είναι ένα εγχείρημα του Νίκου Αρτέμη που συνδυάζει εικαστικές τέχνες και ηλεκτρονική μουσική. Τις εκθέσεις «This is not a love song» (2014) «Oval», «Joy D» (2017) «In Heaven” (2019) (συνεργασία με την CHEAPART), συμπληρώνει η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Obey» που παρουσιάζεται στο Back to Athens 2022: no apocalypse now.

«POTENTIAL» Έλλη Αντωνίου
Επιμέλεια: Οντέτ Κουζού
βίντεο εγκατάσταση, 1ος όροφος
Το έργο POTENTIAL αποτελείται από μια βίντεο-εγκατάσταση, στην οποία ο εικονικός κόσμος του βίντεο είναι φτιαγμένος χρησιμοποιώντας game engine. Η καλλιτέχνης Έλλη Αντωνίου κατασκευάζει ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον, αποδίδοντας την συναισθηματική πραγματικότητα όπως βιώνεται στην καθημερινότητα μας σήμερα. Αισθήματα κλειστοφοβίας, αδιεξόδου, έλλειψης νοήματος και αδυναμίας σε έναν κόσμο που δείχνει να καταρρέει, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει με τον ίδιο, ανεμπόδιστο ρυθμό. Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Η δυστοπία δεν αφορά πλέον ένα χολυγουντιανό σενάριο φαντασίας, αλλά μια καθημερινή αναμέτρηση με συνεχείς δόσεις δυστοπίας. Το σώμα σου δεν έχει σημασία. Το σώμα σου απουσιάζει. POTENTIAL - ενδεχόμενο, δυνητικό, πιθανό - είναι μια εικασία για τις δυνατότητες που μας επιφυλάσσει το μέλλον με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες του παρόντος και του παρελθόντος. Παρόλο που το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κάνουμε άμεσα σχέδια. Η εν δυνάμει ενέργεια είναι η κατάσταση της ενέργειας πριν μετατραπεί σε κίνηση. Κάθε στιγμή του παρόντος αποτελείται από άπειρα σενάρια και όμως νιώθουμε ακόμα παγιδευμένες/οι, παράλυτες/οι μπροστά στην πραγματικότητα, περιορισμένες/οι και δέσμιες/οι ενός συστήματος που αυτο-επιβάλλεται, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε αδρανείς από τον τρόμο. Η κατάσταση της ενδεχομενικότητας αναπαρίσταται ως κατάσταση πανικού, κατανοώντας το παρόν ως δυνητικό παρά ως μια προκαθορισμένη σειρά γεγονότων. Ο εικονικός χώρος λειτουργεί ως ένας εσωτερικευμένος χώρος του νου. Ο φαντασιακός χώρος αντιπροσωπεύει το σώμα και το μυαλό ταυτόχρονα, ενώ ο εσωτερικός κόσμος γίνεται χώρος ενδοσκόπησης.
*No humans Allowed

«Perestroyka» Sascha Alexandra Zaitseva / «Interference» Miriam Laussegger
Εικαστικός διάλογος, 1ος όροφος
Το έργο της Sascha Alexandra Zaitseva’s «Perestroyka» είναι ένα παιχνίδι με το χώμα, παραπέμπει στο σχήμα και το φύλο (gender). Αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους στη Ρωσία που τόλμησαν να μεταβούν ή να εξοικειωθούν με το παιχνίδι των φύλων σε καθημερινή βάση και σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φανταστούν καθόλου μια τέτοια μετάβαση. Μια γήινη απεικόνιση μιας μεταμόρφωσης.
Film by Sascha Alexandra Zaitseva (she) and Lars* Kollros
Μουσική: Mort Garson, Objects by Sascha Alexandra Zaitseva
Στο έργο της Miriam Laussegger «Interference», τα ψηφιακά επιτεύγματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέους τρόπους και νέα κοινωνικά συστήματα στην ανάπτυξη των κοινωνιών. Πώς η πραγματικότητα και ο εικονικός κόσμος και οι δομές τους αλληλο-επηρεάζονται; Ποιοι χώροι και ποιες δυνατότητες ανοίγουν έναν κόσμο πιθανοτήτων στη σχέση μεταξύ τυχαίων, ψηφιακών διαδικασιών και προγραμματισμένων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Το έργο αυτό πραγματεύεται τις παρεμβάσεις των ψηφιακών διαδικασιών στην πραγματικότητα.

«Exit Athena» Selma Köran
Επιμέλεια: Ολυμπία Τζόρτζη, Callirrhoë
Βίντεο εγκατάσταση, 3ος όροφος
Με τις φαινομενικά σουρεαλιστικές, πολυμεσικές εγκαταστάσεις της, η Selma Köran αμφισβητεί τις παραδοσιακές δομές εξουσίας και τις σχέσεις των φύλων. Για το Exit η Athena Köran χρησιμοποιεί ένα κείμενο από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία δίνοντας του μία πληθωρική κινηματογραφική διάσταση. Η Θεογονία του Ησίοδου αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων θεών. Η Köran προσθέτει ένα φανταστικό τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό το κείμενο, στο οποίο ανατρέπει την ιεραρχία του κόσμου των Θεών στον Όλυμπο. Η ηρωίδα στη νέα, φεμινιστική εκδοχή της Köran είναι η έξυπνη και ατίθαση Αθηνά, που μπαίνει στο ρινγκ εναντίον του πατέρα της, του Δία. Η Selma Köran δημιουργεί τη δική της εναλλακτική μυθολογία χρησιμοποιώντας μια οπτική γλώσσα υπερβολής. «Πειράζει» τον αισθησιασμό και την επιθετικότητα που χαρακτηρίζει τον κόσμο του Ησίοδου και τον σκηνοθετεί σε μια πολύχρωμη και άναρχη χροιά. Η γραμμική αφηγηματική δομή του ποιήματος του Ησίοδου δίνει τη θέση της στην αποσπασματική συνύπαρξη γκροτέσκων ταινιών και σεκάνς κινουμένων σχεδίων με φιγούρες από πλαστελίνη.
*No humans Allowed

«Home -004-» Paolo Incarnato
Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής
Εγκατάσταση, 2ος όροφος
H εγκατάσταση του Paolo Incarnato Home (2018) κάνει αναφορά στη ρευστότητα και την ανατροπή της πραγματικότητάς μας, καλύπτοντας το δάπεδο, τους τοίχους και την οροφή του δωματίου ενός πρώην πολυτελούς διαμερίσματος με ανακυκλωμένα χαρτόνια από βιομηχανικά κουτιά, δίνοντας έτσι μια νέα μορφή στο χώρο. Η επισφαλής «κατοικία» του αγγίζει συγκεκριμένα το ζήτημα της έλλειψης ασφαλούς κατοικίας που έχει προκύψει σε παγκόσμιο επίπεδο από τις κλιματικές αλλαγές, τη συνεχόμενη αύξηση της φτώχειας και της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας που οδηγούν πολλές φορές σε βίαιες μετατοπίσεις πληθυσμών. Ο επισκέπτης καλείται να «βιώσει» έμμεσα το περιβάλλον, την πραγματικότητα και την καθημερινότητα αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, αποτελούν απλά έναν αριθμό και ένα βάρος για την κοινωνία.

«Caryatid pin-up» Νίκος Γιαβρόπουλος
Βίντεο εγκατάσταση, 1ος όροφος
Το έργο του καλλιτέχνη της κινούμενης εικόνας Νίκου Γιαβρόπουλου, έχει ως αναφορά την Καρυάτιδα που βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο. Σαν γνησία πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στέκει αγέρωχα και υπομονετικά για δύο αιώνες ώσπου ξαφνικά αποφάσισε να ξεκινήσει μια καινούρια καριέρα αυτή της Pin up! To αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο, της ευχόμαστε καλή επιτυχία για τους επόμενους αιώνες! Caryatide Pin Up.

«We’re only interesting»
Επιμέλεια: Dimitri Yin, Phoenix Athens
1ος όροφος
Ο Δημήτρης Yin Phoenix Athens διαμορφώνει μία in situ έκθεση με τη νέα δουλειά των Zachary T. Johnson, Alexandra Stamapoulou and Dimitri Yin.

«wonder is the beginning of wisdom», Ioanna Lin
Εγκατάσταση, 1ος όροφος
Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη». Αυτή η πρόταση κρύβει το μεγάλο μυστικό του ουρανού. Ο Θεός αποκάλυψε επίσης τα μυστικά του σε προφήτες και σοφούς, από τη γραφή των σοφών. Μπορούμε να μάθουμε τα μυστικά της δημιουργίας του σύμπαντος και τη μοίρα της ανθρωπότητας. Αυτά τα λόγια σοφίας μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Η εγκατάσταση «wonder is the beginning of wisdom» της Ioanna Lin αναρτήθηκε από την οροφή με 12 ρολά / χαρτιά καλλιγραφίας μήκους 3,5 μέτρων το καθένα. Κάθε ρολό περιέχει καλλιγραφία που εκφράζει τα λόγια της Αγίας Γραφής και τη γνώση των Σοφών, την αντίληψη μιας δημοκρατικής κοινωνίας και τη δημιουργία όλων των πραγμάτων στο σύμπαν. Στο κέντρο της εγκατάστασης υπάρχει λάμπα που φωτίζει όλοκληρο το χώρο. Οι άνθρωποι μπορούν να σταθούν σε αυτό και να βιώσουν τον εσωτερικό τους διαλογισμό, τις σκέψεις τους, σε ένα στιγμιαίο ταξίδι στο χρόνο και το χώρο με τη συνοδεία ιδιαίτερης μουσικής και ήχων. Μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και το όραμά τους σε αυτό το ταξίδι, γράφοντας τις και αναρτώντας τις στον τοίχο. Έτσι ακούγονται τα δικά τους λόγια και με αυτό τον τρόπο τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

«Tiny subjects II», Κατερίνα Μπότσαρη
Εγκατάσταση, 2ος όροφος
Στο βιβλίο της Νάντιας Καλαρά “Ρόμπερτ Σμίθσον- Τέσσερα Κείμενα” αναφέρεται πως ο Σμίθσον με τις στρατηγικές τις “από-αρχιτεκτόνισης”, της εντροπίας και της “νέας-μνημιακότητας”, μεταξύ άλλων πλησιάζει την έννοια ενός έργου τέχνης που υφίσταται ως ένα δίκτυο κατασκευών στο χώρο και στο χρόνο.
Στο νέο της έργο "Tiny Subjects II" επιχειρεί ένα σχολιασμό της αντιμνημειακότητας της σημερινής συνθήκης σαν κάλεσμα σε μια περιπλανητική ανάγνωση της καθημερινότητας. Η διαλεκτική των υλικών έρχεται να μας μιλήσει με τη γλώσσα μιας κοινότητας υπό δομική αναστολή: Μπορούν «μικρά» υποκείμενα να υψώσουν ανάστημα την ώρα της διαφαινόμενης πρόσκρουσης; Θα αποτελέσουν αυτοί οι αμφίβολοι τόποι, σημεία ανάδειξης μιας νεάς νομαδικότητας;


Το Back to Athens 9 | International Art Meeting 2022 διοργανώνει η APART Art Research and Applications υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αυστρίας, την εταιρεία Zoia, παραγωγή και συντονισμός CHEAPART, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού προγράμματος Athens Intersection, theculturechannel.com και συνεργάτη επικοινωνίας, dreamideamachine.

Back to Athens 9 | International Art Meeting 2022
No apocalypse now: A review

Μέγαρο Ησαΐα
Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα, 104 33

Έναρξη: Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 16:00 - 22:00
Διάρκεια: 29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου, 2022
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00