MEDIA ARCHIVE


    ' '
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023
  • CHEAPARTWEEK 2023

CHEAPARTWEEK 2023


CHEAPARTWEEK2023: Curious worlds σας προσκαλεί στην περιπέτεια της τέχνης, σε ένα παιχνίδι περιέργειας και ανακάλυψης, γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων. Από τις 13 – 23 Δεκεμβρίου το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν 86 καλλιτέχνες ─ 9 επιμελητές ─ 35 performance artists με εικαστικές προτάσεις, περφόρμανς, προβολές και παρουσιάσεις στους 7 ορόφους στο νέο κτίριο της CHEAPART, Ζωοδόχου Πηγής 66, στην καρδιά των Εξαρχείων.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2023
Διάρκεια: 13 - 23 Δεκεμβρίου, 2023
14:00 – 21:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα
Ζωοδόχου Πηγής 66, Εξάρχεια, 10681


CHEAPART και Zeitgeist. Η CHEAPART εξελίσσεται με το πνεύμα των καιρών λαμβάνοντας υπόψη από τη μία τις σύγχρονες συνθήκες και από την άλλη τις ανάγκες και τις πολιτιστικές αναζητήσεις όπως διαμορφώνονται σήμερα. Καινούργιες πρωτοπόρες συνεργασίες δημιουργούνται και παλαιότερες επισφραγίζονται φτιάχνοντας ένα διαφορετικό περιβάλλον κάθε φορά. Η εμπειρία σε συνάρτηση με τον αυθορμητισμό παράγουν ένα απρόσμενο συναρπαστικό αποτέλεσμα που αποτελεί εμπειρία τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Η ανάμιξη όσο το δυνατόν περισσότερων εκφραστικών μέσων σε μία εποχή όπου τα όρια έχουν πάψει πια να αποτελούν αξεπέραστο εμπόδιο στη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς δίνουν το ρυθμό και τη δυναμική της CHEAPART. Δέκα μέρες τέχνης και πολιτισμού συγκεντρώνονται σε ένα πολυώροφο κτήριο προσφέροντας σε καλλιτέχνες και επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν και να γνωρίσουν ένα σημαντικό μέρος της νέας σύγχρονης αθηναϊκής σκηνής.

CHEAPARTWEEK2023: Curious worlds Η περιέργεια και η αναζήτηση των καλλιτεχνών είναι αυτή που αποτελεί πάντοτε την κινητήρια δύναμη. Στους 7 ορόφους ενός απρόσμενου κτιρίου του ΄70 ξετυλίγονται οι ιστορίες καλλιτεχνών και επιμελητών. Μία σειρά από περφόρμανς ειδικές παρουσιάσεις έργων και μουσικά δρώμενα πλαισιώνουν τη φετινή CHEAPARTWEEK2023. Παράξενοι κόσμοι σε γήινο περιβάλλον προσκαλούν καλλιτέχνες και θεατές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις σχέσεις που διέπουν τη σύγχρονη τέχνη εκεί ακριβώς που δημιουργείται.

Η CHEAPART επιτείνει την εμπειρία της ανακάλυψης μοιράζοντας τις εκθέσεις σε κτίρια που καθόρισαν το αθηναϊκό τοπίο τα τελευταία 100 χρόνια. Δημιούργησε ένα μυστικό πορτρέτο της Αθήνας που όποιος το παρακολούθησε γνώρισε από κοντά και εκ των έσω την ιστορία της πόλης μέσα από τα κτήρια της. Από τη γλυκιά μελαγχολία του χαμένου νεοκλασικού πλούτου στον αστικό εκλεκτικισμό και από το μοντέρνο μεσοπολεμικό κίνημα στην εποχή της οικιστικής έκρηξης του 60 και 70. Όλα έχουν τη γοητεία τους, παράξενοι κόσμοι που μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών ζωντανεύουν στο σήμερα.

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στον 1ο, 2ο και 4ο όροφο της CHEAPARTWEEK2023, το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν με νέες ενότητες έργων οι καλλιτέχνες: Στέφανος Αλαφούζος, Ματίνα Αλεξίου, Σωτήριος Αντωνιάδης, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Φωτεινή Ζαγλάρα, Κωνστάνς Ζαφείρη, Νικόλας Καραθανάσης, Ναταλία Ασπασία Καραπαναγιώτη, Νεφέλη Καρασλανίδου, Ελένη Καστρινογιάννη, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Mάρω Κουρή, Γιάννης Κουτρούλης, Χριστίνα Κουτσολιούτσου, Kristel Pent, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Μυρτώ Λιότσου, Αλέξανδρος Μάγκος, Ντία Μάνεση, Στράτος Μαραγκός, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Βασιλική Νικολαΐδη, Ξένια Παπαδοπούλου, Ναταλία Παπαχρήστου, Τζένη Πετροπούλου, Ιωάννης Πολύζος, Alexandra Sarah, Χρύσα Σουγιούλ, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Giuseppe Tiberini, Ελένη Τσαμαδιά, Ανθια Μέγα Χαβρέ, Αγγελική Χατζησταμάτη, Αγγελική Χρυσού.

Extended Curatorial ─ CHEAPARTWEEK 2023

2ος όροφος

“Micro Worlds”
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
Δήμητρα Εξάρχου, Έλλη Κυριαζή, Σοφία Κυριακού, Αννέτ Λάουξ, Δήμητρα Οικονόμου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ζωή Σεϊτάνη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.
Performance της Ράνιας Καπετανάκη στο πλαίσιο της έκθεσης "Reconstruction".

Τα Microworlds αποτελούνται απο 10 αυτόνομες ετεροτοπίες, που διαφέρουν από τον καθημερινό χρόνο και χώρο, αποτελώντας εννοιολογικά πεδία έντονης πολυπλοκότητας και συμβολισμού. Φανταστικοί κόσμοι και στιγμές της καθημερινής ζωής μπλέκονται με στοιχεία του αστικού και του φυσικού τοπίου. Μπαίνουν στο μικροσκόπιο και δημιουργούν ένα εικαστικό «καλειδοσκόπιο», προσφέροντας πολλαπλές πιθανότητες ως προς την ερμηνεία τους.


3ος όροφος

“153K Views”
Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου
Ελευθερία Αλεξανδρή, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Νίνα Κοταμανίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Κατερίνα Σταμάτη.

Στην έκθεση «153K Views» τα έργα του κάθε καλλιτέχνη ερμηνεύουν μία κατηγορία δημοφιλών απεικονίσεων μέσα από τις εικαστικές εμμονές τους: από τον ναρκισσισμό στην ονειροπόλα ποπ, από την εξωτική πραγματικότητα στο σύντομο λεκτικό σύμβολο, από την πραγματικότητα στην αλλόκοτη ταυτότητα, από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, από την καθημερινότητα στην τέχνη.

“Abstract Machines: Το βλέμμα της ψυχανάλυσης στη φωτογραφία”
Επιμέλεια: Ελένη Μεσάδου
Μυρτώ Γρηγορίου, Ιωάννα Κοφινά, Εύα Μπέρλερ, Δέσποινα Μυκονιάτη, Γεωργία Πονηράκου, Ρενέ Ρεβάχ, Γιάννης Ρουσουνέλος, Ιωάννα Σπέντζου, Αμαλία Τσακίρη.

Η έκθεση "Abstract Machines" εξετάζει τις αφηρημένες μηχανές μέσα από το φακό της ψυχανάλυσης. Με επικέντρωση στην ανίχνευση συμβόλων, αποκαλύπτει πώς οι εικόνες αντανακλούν την πολυπλοκότητα της ψυχικής ζωής. Ένα ταξίδι στον κόσμο της αφαιρετικής ανάλυσης μέσα από τον φακό της φωτογραφίας.


4ος όροφος

”Τοπία Εντροπίας”
Επιμέλεια: Δέσποινα Πανταζή
Ειρήνη Αρχοντάκη, Ουρανία Καραμούζη, Μαρία Καρασαββίδου, Δέσποινα Πανταζή, Σπύρος Ρωμάνος, ʼννα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής.


5ος όροφος

“Florilegia”
Επιμέλεια: Αίας Χριστοφής
Ελένη Γκλίνου, Αντζελα Μπρισνόβαλη, Βασιλική Σαγκιώτη.

Η γνωστή ιδέα ότι η Φύση - με την επασσύτερη δαψίλεια των έμψυχων και άψυχων της μορφών - ενέχει μία έγκρυφη δαιμονική ποιότητα, πρωτίστως εκκινεί από́ τον ίδιο τον Αριστοτέλη, ο οποίος θεωρούσε ότι ἡ γὰρ φύσις δαιμονία, ἀλλ' οὐ θεία και εν τελεί υψώνεται σε ακατάλυτο αξίωμα από́ την πεσιμιστική́ φιλοσοφία του A. Schopenhauer. Ήδη από την ύστερη αρχαιότητα (και την λεγόμενη «δαιμονοποίηση του κόσμου», i.e.,
Γνωστικισμός, Μανιχαϊσμός κοκ.), η ίδια η Φύση αποτελούσε κυρίως ένα απατηλό άθυρμα ενός δαιμονικού «Δημιουργού». ενώ οι Γερμανοί Ρομαντικοί θεωρούσαν συγκεκριμένως την Φύση ως την υλική έκφραση μία άγνωστης και γνοφερής δύναμης που υπερβαίνει ενδελεχώς τον ανθρώπινο λογισμό.
Αυτό το υπερβατικό και αδιάφορο «κάτι», που όντως ενυπάρχει πίσω από τα φυσικά φαινόμενα (και είναι εξ ολοκλήρου αθέατο, ακατανόητο και α-νόητο), το οποίο, -ιδωμένο από την κοσμική του πλευρά, - ο Eugene Thacker ονομάζει λιτώς the-world-without-us αποτελεί εκ των υστέρων το βασικό μη-θέμα της παρούσας έκθεσης. Τα καλλιτεχνικά έργα των Γκλίνου, Μπρισνοβάλη και Σαγκιώτη -μέσω των πολύμορφων εξεικονίσεων της φυτικής ζωής (και της Φύσης εν γένει)- οριογραφούν αρνητικώς (ή αλλιώς, δεν αναπαριστούν...) την αβυσσαλέα οντότητα που ελλοχεύει σιωπηλώς πίσωθε των αείδελων μύχιων του γίγνεσθαι – ένας περίεργος κόσμος δίχως εμάς.

”Art in a box”
Επιμέλεια: Ελισσάβετ Διονυσοπούλου
Μαρία Αλεβίζου, Μαρία Αρετάκη, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Ιωάννα Δούμα, Μαίρη Κοτζαμπουγιούκ, Ελένη Μαυρονικόλα, Μιχάλης Παπαϊωάννου, Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Στόχος της ομάδας Art in a box και της δημιουργού της, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, είναι να βοηθήσει τον κόσμο να αντιληφθεί την Τέχνη στην καθημερινή ζωή. Τα projects στηρίζονται σε καθημερινές ασκήσεις όπου το κάθε μέλος βρίσκει εννοιολογικές καταγραφές της καθημερινότητάς του, παρατηρεί, διευρύνει την οπτική του κριτική αντίληψη για να διαπιστώσει πως η Τέχνη δεν είναι απλά μια διαδικασία αισθητικής του χώρου, αλλά ένα εργαλείο δημιουργικής σκέψης και αλλαγής οπτικής.


6ος, 7ος όροφος

“Conseederate”
Επιμέλεια: Αναστασία Βούτσα
Αναστασία Βούτσα, Ελισσό Θεοχάρη, Ιφιγένεια Χαλά, Εύη Καπλάνη, Foxy Lady, Μαριάννα Περιβόλα, Ρεγγίνα.

Η ομάδα του Conseederate διαμορφώθηκε με βάση ένα ομότιτλο προτζεκτ όπου καλλιτέχνες παρείχαν σχέδιά τους για μια συλλογή από βιοδιασπώμενες φυτεύσιμες κάρτες, κρατώντας πάντα την δική του έκφραση, δουλειά και αποτύπωση ιδεών και εικόνων. Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στην εικαστική ιδιαιτερότητα και ποικιλομορφία των μελών της ομάδας και που συστήνονται με ένα πιο εικαστικό μέσο.

"Ρολόι", Μαρκέλλα Καΐρη, Βίντεο


Στο ισόγειο, το Suzie Q και ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος σχεδιάζουν το μπαρ για τους συμμετέχοντες και το κοινό. 

Performances ─ CHEAPARTWEEK 2023

Πέμπτη 14/12, 21:00 & Τρίτη 19/12, 20:00
"...A nocturne is a musical composition that reflects the moods and feelings of night time..."
Ελένη Τσαμαδιά

Διάρκεια: 10 λεπτά

Παρασκευή 15/12, 21:30 & Κυριακή 17/12, 21:30
"/ er.me.o /"

Σύλληψη, κίνηση, ερμηνεία: Χριστίνα Καρπούζου, Έλια Βεργανελάκη
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Καββαδίας (ηλεκτρική κιθάρα), Stef Selden (Synth)
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Διάρκεια: 20 λεπτά

Παρασκευή 15/12, 22:00
"Building Noises (and How to Stop Them)"

Ηχητική και οπτική σύνθεση της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου
Βιολί: Αγγελος Μαστραντώνης
Μπάσο, Ηλεκτρονικά, Φωνή: Νεφελη Σταματογιαννοπούλου
Διάρκεια: 35 λεπτά

Σάββατο 16/12, 15:00 - 21:00, Κυριακή 17/12, 15:00 - 21:00, Πέμπτη 21/12, 17:00, Τρίτη 19/12, 17:00, Παρασκευή 22/12, 15:00 - 21:00
"Embracing Otherness"
Long durational performance, Βαγγέλης Παπαδάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Αγγελική Βασιλειάδου

Σάββατο 16/12, 16:00 (περιπατητική performance Διάρκεια: 60 - 90 λεπτά)
Κυριακή 17/12, 18:00 (Διάρκεια: 20 - 30 λεπτά)
"22 stops"
Σύλληψη, δημιουργία, performance: Κατερίνα Δρακοπούλου
Φωτογραφία: Ιουλία Λαδογιάννη

Σάββατο 16/12, 17:30 – 21:00
".............not to be
is also an answer"

Σειρά performance, επιμέλεια Γιώργος Ζαμπουλάκης

•• 17:30 "Bedtime stories” (ένα δωμάτιο απομόνωσης)
Human installation. Concept, performer: Εύη Χρόνη
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 18:15 "A Moment of Total Equanimity"
Concept, Χορογραφία - Σκηνοθεσία: Αντριάνα Πλέσσα
Performer: Sabina Andrea Allen
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 18:40 "Cleaning Break / We’ll be back with you shortly"
Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Χριστόφορος Βογιατζής
Σε συνεργασία με τη Nadia Elgazar
Διάρκεια: 15 λεπτά

“PS Παρακαλούμε να μην αποχωρήσετε από τον χώρο, καθώς η επόμενη performance θα αρχίσει νωρίτερα από ότι περιμένετε”

•• 19:00 "Come and Go"
Director: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Performers: Χρυσά Καρούση, Αναστασία Κυρίτση, Γεωργία Μυλωνά.
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 19:30 "Cascando"
Director: Γιώργος Ζαμπουλάκης
Performers: Λίλα Λέντζα, Ασημίνα Χριστοπούλου
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 20:00 ": Hýδρα"
Performers: Ειρήνη Μακρή, Μάριος Μάνθος
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 20:30 "Sarah Effect [After Every Party I Die]"
Performers: Κυβέλη Παπαντωνίου, Δήμητρα Σαρρή
Διάρκεια: 20 λεπτά

•• 21:00 "Ερήμωση"
Σύλληψη, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Λίλυ Καραπασιά.

•• 21:15 "Προίκα:/'pri.ka/"
Σύλληψη, σκηνοθεσία, εκτέλεση: Βασίλης Δημητριάδης
Σύμβουλος κινησιολογίας: Αθηνά Βαρνάβα
Διάρκεια: 5 λεπτά

Κυριακή 17/12, 20:00 & Τετάρτη 20/12, 19:30
20:00 "Ο θάνατος της πηγής ΙΙ"
Performance / Εγκατάσταση: Δανάη Σίμου
Ήχος: Amberclock
Διάρκεια: 20 λεπτά

Δευτέρα 18/12, 20:00
"Μίλα μου Ουσίο", Σπύρος Αγγελόπουλος
Διάρκεια: 45 – 60 λεπτά

Τετάρτη 20/12, 21:00
"Περί έρωτος"
Πρώτο ραντεβού: Το φίλημα
Περφόρμανς: Στέλλα Δημητρακοπούλου και Θωμάς Διάφας
Εικόνα: Αλέξανδρος Alekseenko

Πέμπτη 21/12, 19:00 & Παρασκευή 22/12, 18:00
"ΑΝΑΜΝΗΣΙΟΛΟΓΕΣ”, Ελπίδα Ορφανίδου
σε συνεργασία με την Effi Rabsilber
Διάρκεια: 60 λεπτά

Πέμπτη 21/12, 20:00
"Reconstruction", Ράνια Καπετανάκη
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
Διάρκεια: 20 λεπτά

Πέμπτη 21/12, 20:30 & Παρασκευή 22/12, 21:00
"ΜΩΣΑ", MAS performers
Σύλληψη: Ralitza Vladimirova
Σκηνοθεσία, δραματουργία, χορογραφία, μουσική: Ralitza Vladimirova, Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου
Δημιουργική ομάδα, ερμηνεία: Αγγελική Παντελεάκου, Ντέμη Παλατσίδη, Δανάη Μπαλοπούλου, Ρούλα Βασιλάκη, Νόνη Παπαστεφάνου, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου, Ralitza Vladimirova
Light design: Δημήτρης Κουτάς
Ηχοληψία: Δημήτρης Κυριακίδης @ Alavastron produξions
Γραφιστικό υλικό: Ντέμη Παλατσίδη
Sound design: Φάνης Σακελλαρίου
Παραγωγή: Musical Arts on Stage, IntraVenous
Διάρκεια: 60 λεπτά

Πέμπτη 21/12, 21:30 – 23:00
"Intergalactic Conspiracy" Underathens ─ Αλέξανδρος Ατλιδάκης

Παρασκευή 22/12, 16:30 – 17:30
"Fortified"
Επιμέλεια: Νατάσα Ερωφίλη Τσάγαρη
Σύλληψη - performers: Νατάσα Ερωφίλη Τσάγαρη, Χρόνης Barbarian
Εξωτερική σκηνοθέτης: Μαρία Φουρκιώτη
Εξωτερική συνεργάτης: Γαλάτεια Λαγουτάρη
Διάρκεια: 60 λεπτά

Παρασκευή 22/12, 19:00 – 21:00
Αθανασία Τσοπαναργιά

Παρασκευή 22/12, 22:00
“DARKSIDE or INTO NOTHINGNESS EVERYTHING IS COME SQUEEZED INTO A PONT”
Φίλιππος Τσιτσόπουλος


CHEAPARTWEEK2023 | Curious worlds
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Συντονισμός: Φωτεινή Καπίρη
Με την υποστήριξη της ZOIA.com

Facebook event:https://fb.me/e/gqaafgrqm